Składniki: 300 g cienkiej fasolki szparagowej 200 g pędów bambusa ½ pęczka kolendry 200 g polędwicy wołowej 4 łyżki oleju 2 łyżki nam prik 2 łyżki zielonego pierogu Sposób wykonania: Wołowinę pokroić na mniejsze kawałki po czym przesmażyć je na rozgrzanym oleju, wówczas dodać nam prik i jeszcze przez chwile smażyć. Następnie dodać fasolkę oraz…
Tag: bambus
Szynka
Szynka z ananasem i pędami bambusa
by Sylwia Gręda • • 0 Comments
Składniki: 600 g szynki 3 łyżki oleju sezamowego 1 mała puszka ananasa 3 łyżki słodkiego sosu sojowego 1 cebula 1 łyżka mąki ¼ l bulionu 1 puszka pokrojonych pędów bambusa Sposób wykonania: Mięso pokroić w paski. Następnie sos sojowy wymieszać z sosem chili oraz 2 łyżkami zalewy z puszki z ananasem, włożyć mięso i wstawić…
Sałatki
Sałatka z pędów bambusa
by Wioletta Stolarska • • 0 Comments
Składniki: 500 g zblanszowanych pędów bambusa 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limetki 1 mała papryczka chili 1 zielona cebulka 2 łyżeczki ziaren sezamu 1 pęczek natki kolendry Sposób wykonania: Na suchej rozgrzanej patelni uprażyć ziarna sezamu po czym sezam wyjąć a na patelni wrzucić rozgnieciony czosnek oraz…
Kasze i Kuskus
Kus-kus na sposób chiński
by Ewelosa • • 0 Comments
Składniki: mieszanka chińska Hortex pół opakowania bambus pół słoiczka kus kus 20 dkg sos sojowy 1 łyżka sól pieprz Sposób przygotowania: Kaszkę zalewamy bulionem. Mieszankę smażymy na patelni, dodajemy bambus i imbir. Podlewamy lekko sosem sojowym. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy ją z kaszką. Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Ewelosa
Drób
Drób z woka
by Sammi • • 0 Comments
Składniki: 1 filet z kurczaka podwójny ( lub z indyka) 2 pomidory 8-10 grzybów shii-take 100g bambusa z puszki 1 młoda cebulka ze szczypiorem sól, pieprz olej czosnkowy 1 łyżka przecieru pomidorowego Garam masala – znakomita, indyjska mieszanka przypraw Sposób przyrządzenia: Filety pokroić w dużą kostkę i wrzucić do woka na rozgrzany olej razem z…