Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: bambus

Wołowina z pędami bambusa i fasolką szparagową

Składniki: 300 g cienkiej fasolki szparagowej 200 g pędów bambusa ½ pęczka kolendry 200 g polędwicy wołowej 4 łyżki oleju 2 łyżki nam prik 2 łyżki zielonego pierogu Sposób wykonania: Wołowinę pokroić na mniejsze kawałki po czym przesmażyć je na rozgrzanym oleju, wówczas dodać nam prik i jeszcze przez chwile smażyć. Następnie dodać fasolkę oraz…

Sałatka z pędów bambusa

Składniki: 500 g zblanszowanych pędów bambusa 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limetki 1 mała papryczka chili 1 zielona cebulka 2 łyżeczki ziaren sezamu 1 pęczek natki kolendry Sposób wykonania: Na suchej rozgrzanej patelni uprażyć ziarna sezamu po czym sezam wyjąć a na patelni wrzucić rozgnieciony czosnek oraz…

Kus-kus na sposób chiński

Składniki: mieszanka chińska Hortex pół opakowania bambus pół słoiczka kus kus 20 dkg sos sojowy 1 łyżka sól pieprz Sposób przygotowania: Kaszkę zalewamy bulionem. Mieszankę smażymy na patelni, dodajemy bambus i imbir. Podlewamy lekko sosem sojowym. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy ją z kaszką. Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Ewelosa

Drób z woka

Składniki: 1 filet z kurczaka podwójny ( lub z indyka) 2 pomidory 8-10 grzybów shii-take 100g bambusa z puszki 1 młoda cebulka ze szczypiorem sól, pieprz olej czosnkowy 1 łyżka przecieru pomidorowego Garam masala – znakomita, indyjska mieszanka przypraw Sposób przyrządzenia: Filety pokroić w dużą kostkę i wrzucić do woka na rozgrzany olej razem z…