Składniki:
- 600 g szynki
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 1 mała puszka ananasa
- 3 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- ¼ l bulionu
- 1 puszka pokrojonych pędów bambusa
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić w paski.
Następnie sos sojowy wymieszać z sosem chili oraz 2 łyżkami zalewy z puszki z ananasem, włożyć mięso i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie mięso obsmażyć na reszcie oleju sezamowego razem z posiekaną cebulą.
Obsmażone mięso oprószyć mąką i zalać bulionem, dodać jeszcze pokrojone pędy bambusa oraz ananasa.
Doprowadzić do zagotowania i dusić około 15 minut.
Przed podaniem doprawić sosem sojowym i zalewą ananasową.