Składniki:
- 500 g zblanszowanych pędów bambusa
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki soku z limetki
- 1 mała papryczka chili
- 1 zielona cebulka
- 2 łyżeczki ziaren sezamu
- 1 pęczek natki kolendry
Sposób wykonania:
- Na suchej rozgrzanej patelni uprażyć ziarna sezamu po czym sezam wyjąć a na patelni wrzucić rozgnieciony czosnek oraz szalotkę przekrojoną na pół.
Całość zarumienić po czym wyjąć i posiekać.
Następnie wymieszać sok z limetki, sos rybny, posiekaną papryczkę oraz szalotkę i czosnek, odstawić na bok na 20 minut.
Po tym czasie dodać jeszcze pędy bambusa oraz kolendrę.
Wymieszać i przełożyć na talerze.
Przed podaniem posypać jeszcze sezamem.