Składniki:
- 6 bakłażanów
- 100 ml czerwonego wina
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 200 ml wody
- 1 łyżka posiekanego fenkułu
- 150 ml oliwy
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Bakłażany pokroić w plastry i włożyć do rondla z rozgrzanym olejem.
Dodać jeszcze posiekany czosnek, cebulę pokrojoną w półplasterki, pokrojoną w plastry cytrynę, ocet, paprykę z proszku, oregano, natkę fenkułu oraz pietruszki, liść laurowy oraz sól i pieprz do smaku.
Podlać całość wodą i doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 minut.
Po tym czasie zdjąć z ognia i ostudzić.
Na koniec wstawić do lodówki na 24 godziny. Podawać na zimno razem z marynatą w której się gotowały.