(dla 3 osób)
Składniki:
– 100g krojonego bambusa,
– 100g kiełków sojowych,
– 100g kalafiora,
– 100g fasolki szparagowej,
– 8 grzybów Mun,
– 1 czerwona papryka,
-1 średnia marchewka,
– 1 łyżka cukru,
-1 łyżka sosu sojowego,
-1 łyżka mąki ziemniaczanej,
-1 łyżeczka oleju sezamowego,
– 3 łyżki oleju do smażenia.
Sposób przyrządzenia:
Grzyby Mun moczyć w gorącej wodzie przez ok. 20 min., przepłukać i odciąć końcówki nóżek, a następnie pokroić w cienkie paski.
Marchew i paprykę pokroić na słupki długości około 2,5 cm, a kalafior podzielić na małe różyczki.
Strączki fasoli przeciąć na połowę.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i przez 1 min. smażyć grzyby Mun, kiełki i bambus. Dodać sól, cukier i sos sojowy. Wymieszać i przełożyć do miseczki. Na rozgrzanym oleju smażyć przez 3 min. marchew, paprykę, fasolkę i kalafior. Mąkę wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody. Dodać do jarzyn i wymieszać. Przełożyć na patelnię grzyby Mun i bambus, dodać sos sojowy.
Smażyć wszystko przez 1 min., aż do zgęstnienia sosu. Skropić olejem sezamowym. Smacznego.
1 comment for “Smażone warzywa z grzybami Mun”