Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Indyk w owocach.

Składniki:


– 1 kg mięsa indyka,
– 2 jabłka,
– 2 banany,
– 2 gruszki,
– 3 dag suszonych śliwek bez pestek,
– 2 cebule,
– pół łyżeczki mielonego imbiru,
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
– 2 łyżki oliwy,
– sól, pieprz.

Wykonanie:

Mięso umyć, osączyć, podsmażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie i przełożyć na talerz.
Cebule obrać, drobno posiekać i podsmażyć na jasnozłoty kolor. Do cebuli dodać natkę pietruszki, wymieszać, dodać podsmażone mięso i wlać 1 szklankę wody.
Doprawić solą, imbirem i pieprzem.
Dusić pod przykryciem 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Owoce obrać, pokroić w kostkę (banany w plasterki),włożyć do mięsa i dusić dalej, aż owoce zmiękną, ale pozostaną w całości mniej więcej przez 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *