Składniki:
- 150 g chudego wędzonego boczku
- margaryna
- 3 cebule
- 500 g mortadeli
- 1 puszka pomidorów
- 1łyzeczka bulionu
- 1 mała puszka kukurydzy
- zagęstnik do sosów
- sól
- pieprz
- mielona papryka
- bazylia
- 100 g śmietany 20%
Sposób wykonania:
Pokrojony boczek podsmażyć na margarynie po czym dodać posiekaną cebulę.
W między czasie mortadelę pokroić w kostkę, paprykę w słupki a pomidory na mniejsze kawałki.
Przełożyć wszystko do cebuli.
Wymieszać i przez chwilę dusić.
Następnie wlać bulion wymieszany z ¼ l wody.
Gotować około 10 minut.
Po tym czasie dodać odsączoną kukurydzę.
Całość wymieszać, zagęścić i doprawić so smaku solą, pieprzem, papryką oraz bazylią.
Na sam koniec podprawić śmietaną.