Składniki: 5 plastrów dobrej mortadeli o grubości 5 mm 5 krążków świeżego lub konserwowanego ananasa 5 plastrów sera ementaler 1 łyżka oliwy Sposób przyrządzenia: Na dużej patelni rozgrzać oliwę, ułożyć na niej plastry mortadeli, smażyć do chwili aż kiełbasa przybierze kształt miseczki. Do każdej z miseczek włożyć plaster sera i krążek ananasa. Patelnię przykryć, smażyć…
Tag: mortadela
Listy
Szybkie tanie danie z mortadeli
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: ½ kg mortadeli 2 jajka 4 łyżki śmietany 3 szklanki płatków kukurydzianych 3-4 łyżki mąki pszennej sól, pieprz do smaku olej Sposób przyrządzenia: Kiełbasę pokroić na plastry około1,5 cm. Śmietanę, mąkę i jajka wymieszać razem, ciasto powinno mieć konsystencję tak jak na naleśniki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Płatki kukurydziane rozwałkować wałkiem do…
Listy
Makaron kolanka z mortadelą
by Renata Kijas • • 0 Comments
Składniki: 1 opakowanie makaronu kolanka ½ kg mortadeli 1 słoik kolorowej konserwowej papryki ½ szklanki majonezu sól, pieprz do smaku olej 2-3 łyżki posiekanej zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie, dodać łyżkę oleju. Makaron odcedzić i ostudzić. Mortadelę pokroić w cieniutkie paseczki. Paprykę konserwową odcedzić i pokroić…
Sałatki
Sałatka z pomidorów i mortadeli
by Oliwia Kaiser • • 0 Comments
Składniki: 1 cebula 50 dag zielonej papryki 25 dag pomidorów 2 łyżki oleju 1 łyżeczka papryki w proszku 1 szkl. sosu tatarskiego 2 jajka ugotowane na twardo 10 dag mortadeli sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę pokroić na krążki, które zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać paprykę w proszku, paprykę pokrojona w kostkę oraz pomidory pokrojone…
Wędliny
Mortadela w cieście smażona
by Sylwia Osak • • 0 Comments
Składniki: ½ kg mortadeli 1 brokuł 6 marchewek łyżeczka cukru 4 łyżki oleju 1,5 szkl. maki 1,5 szkl. wody jajko sól pieprz Sposób wykonania: Do mąki wlać wodę, wbić jajko i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszać na gładkie ciasto. Mortadele pokroić na plastry, które obtoczyć w mace a potem zanurzać w…