Składniki:
- 250 g suszonych śliwek
- 4 jabłka
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 łyżka cukru
- sól
- 1 kg grubych żeberek
- 750 ml gorącej wody
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki zimnej wody
Sposób wykonania:
Śliwki zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia odsączyć je i dodać do obranych jabłek pokrojonych w kostkę.
Dodać jeszcze bułkę tartą, sól oraz cukier.
Całość dokładnie wymieszać.
Następnie żeberka naciąć tak aby powstała kieszeń, którą naciąć solą.
Włożyć do niej owocowy farsz i spiąć wykałaczką.
Żeberka przełożyć do brytfanny skropionej wodą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 2 godziny.
W trakcie pieczenia polewać wodą.
Upieczone żeberka ułożyć na talerzu, usuwając wykałaczki a do sosu dodać mąkę wymieszaną z wodą, doprowadzić do wrzenia i doprawić sola.