Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka faszerowane owocami

Składniki:

  • 250 g suszonych śliwek
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • 1 kg grubych żeberek
  • 750 ml gorącej wody
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki zimnej wody

    Sposób wykonania:
    Śliwki zalać wodą i odstawić na noc.
    Następnego dnia odsączyć je i dodać do obranych jabłek pokrojonych w kostkę.
    Dodać jeszcze bułkę tartą, sól oraz cukier.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Następnie żeberka naciąć tak aby powstała kieszeń, którą naciąć solą.
    Włożyć do niej owocowy farsz i spiąć wykałaczką.
    Żeberka przełożyć do brytfanny skropionej wodą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 2 godziny.
    W trakcie pieczenia polewać wodą.
    Upieczone żeberka ułożyć na talerzu, usuwając wykałaczki a do sosu dodać mąkę wymieszaną z wodą, doprowadzić do wrzenia i doprawić sola.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *