Składniki:
- 50 dag wieprzowiny
- 200 ml jasnego piwa
- 4-5 łyżek sosu sojowego
- 34 ząbki czosnku
- tymianek
- cząber
- 3 strąki papryki
- 2 cebule
- 20 dag pieczarek
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- papryka w proszku
- szczypiorek
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić w kostkę, którą skropić sosem sojowym oraz piwem, oprószyć przyprawami i dodać jeszcze czosnek.
Całość wymieszać i wstawić pod przykryciem do lodówki na 1 godzinę.
W między czasie obrane pieczarki pokroić w ćwiartki, paprykę w paski a cebulę w talarki.
Następnie mięso zarumienić na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać paprykę, cebulkę i pieczarki.
Całość lekko podsmażyć po czym zalać winem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami.
Pozostawić na ogniu jeszcze przez około 50 minut.
Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.