Składniki:
- 4 małe golonki ze skórą
- 1 łyżeczka kminku
- 3 cebule
- 2-3 łyżki oleju
- 50 dag kiszonej kapusty
- 2 listki laurowe
- ziele angielskie
- jagody jałowca
- 300 ml jasnego piwa
- sól
- pieprz ziarnisty
Sposób wykonania:
Golonki zalać wodą, dodać pieprz oraz sól i gotować około 45 minut.
Po tym czasie golonki odcedzić, naciąć w kartkę i posypać kminkiem.
Następnie cebule posiekać i zeszklić ją na oleju, wówczas dodać kapustę, listki laurowe, pieprz, ziele angielskie i jałowiec.
Zalać 200 ml piwa i dusić około 20 minut.
Całość wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
Na kapuście ułożyć golonki i polać je piwem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 25-30 minut.
W trakcie polewać piwem.