Składniki:
- 1 kg karkówki
- 200 ml jasnego piwa
- 1 łyżeczka kminku
- po kilka ziaren jałowca, pieprzu, ziela angielskiego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 20 ml czystej wódki
- sól
- zmielony pieprz
- zmielona papryka
Sposób wykonania:
- Karkówkę pokroić w plastry, które lekko rozbić tłuczkiem.
Następnie piwo doprowadzić do wrzenia z dodatkiem ziela angielskiego, kminku, jałowca i pieprzu, wówczas odstawić do ostygnięcia.
Do ostygniętego piwa dodać wódkę i koncentrat.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i zalać mięso.
Wstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i smażyć na rozgrzanym ruszcie i piec około 15 minut z każdej strony.
Pod konie oprószyć zmieloną papryką.