Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

admin

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 136 through 150 (of 592 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Nic nie wyrzucam… #45021
    admin
    Keymaster

    nie no, to co pozostaje w lodowce to mozna wykoszystac, ale robic zupe z odpadkow 😀

    in reply to: dieta niskocholesterolowa #45020
    admin
    Keymaster

    Dla mnie ta dieta to ratunek. Mam 44 lata i niedanwo się dowiedziałem, że mam za wysoki poziom choleterolu. Zaraz zacząłem się tym interesowac i jak tylko zobaczyłem czym to grozi to zaraz się zabrałem za siebie. Udało się na szczęście, ale nie mam zamiaru z tego rezygnować bo słyszałem, że nawroty są jeszcze gorsze. Pozdrawiam.

    in reply to: Suszenie owoców #45016
    admin
    Keymaster

    a do jakiego momentu nalezy suszyć owoce? w moim przypadku są to brzoskwinie. czy muszą być całe zasuszone? czy mógł by i ktoś podać orjentacyjnie jak długi jest czas suszenia np. śliwek, chyba ze ktos juz suszyl brzoskwinie to jeszcze lepiej. no i jak najlepiej szyszyć brzoskwinie? w całości w plasterkach czy przekrojone na 4-ry części.
    pozdrawiam.

    in reply to: Nic nie wyrzucam… #45015
    admin
    Keymaster

    haha, twarde jestescie, gratuluje, mnie obrzydzenie bierze

    in reply to: Pierwsza partia konkursowa #45013
    admin
    Keymaster

    [b]Tacos wegetariańskie[/b]

    [b]składniki[/b]
    5 łyżek mrożonej mieszanki groszek z marchewką
    1 puszka 250g czerwonej fasoli
    1 puszka 250g pomidorów bez skórki
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    1 czerwona papryka
    2 łyżki oleju
    2 łyżki posiekanego koperku
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    dressing oryginalny cebulowo-pomidorowy Delecty
    tacos, chrupkie kukurydziane tortille Delecty
    200g śmietany, może być jogurt
    przyprawy: szczypta bazylii, pieprzu, soli, chilli, papryki słodkiej wszystko do smaku

    [b]Sposób przyrządzenia[/b]
    Marchew z groszkiem gotujemy do miękkości,
    na patelni przesmażamy na oleju pokrojone w kosteczkę cebulę, czosnek i paprykę
    odcedzamy marchew z groszkiem, dodajemy warzywa z patelni, odcedzoną fasolę z puszki i rozdrobnione pomidory, możemy dodać łyżkę przecieru pomidorowego, (niekoniecznie)
    dusimy razem przez około 20 minut, sos w tym czasie zgęstnieje
    na końcu dodajemy przyprawy do smaku i wsypujemy koperek,
    wszystko razem dusimy jeszcze 2 minuty
    dressing mieszamy ze śmietaną
    w między czasie zgodnie z przepisem na opakowaniu podgrzewamy tortille
    na gorące tortille kładziemy najpierw liść sałaty a następnie napełniamy warzywnym farszem, polewamy dressingiem
    tortille gotowe są do jedzenia
    uczta meksykańska gotowa, smacznego, polecam

    „Przepis został nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez (jula125)”

    in reply to: Pierwsza partia konkursowa #45012
    admin
    Keymaster

    [b]Potrawka grecka[/b]

    [b]Składniki:[/b]
    1 kg marchwi
    4 duże cebule
    4 łyżki przecieru pomidorowego
    4 łyżki musztardy
    4 łyżki oleju
    kilka ziaren ziela angielskiego
    3 listki laurowe
    pieprz i sól do smaku
    około ½ szklanki wody

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Marchew obieramy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
    Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju do momentu zeszklenia, dodajemy startą na tarce marchew, przecier pomidorowy, ziele angielskie i listki laurowe. Lekko solimy i pieprzymy.
    Dusimy całość pod przykryciem, przez około 20 minut, podlewając w między czasie wodą.
    Na samym końcu dodajemy musztardę, doprawiamy zgodnie ze swoimi upodobaniami i doprowadzamy do wrzenia. Tak gotową, gorącą potrawkę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików i szczelnie zakręcamy.
    Potrawka wyśmienicie smakuje do wszelkiego rodzaju mięs, jak i ryby Np po grecku, na zimno lub na gorąco. Życzę smacznego.
    Moja rodzina uwielbia rybę po grecku, sporządzenie jej od podstaw jest dość pracochłonna. Dlatego też postanowiłam sos wykonać jednorazowo większą ilość i w razie potrzeby skorzystać. Teraz gdy Np zostaje mi kilka kawałków ryby z obiadu, otwieram słoiczek z gotową potrawką i przekładam nią rybę. Kolacja jest smakowita, i nie pracochłonna. Polecam ten pomysł zapracowanym mamom.

    [b]Przepis został nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez (jula125)[/b]

    Edytowany przez: tinca, w: 2006/09/11 15:54

    in reply to: Pierwsza partia konkursowa #45011
    admin
    Keymaster

    [b]Kalafior zapiekany z grzybami
    Składniki:[/b]
    3 szklanki różyczek kalafiora
    1 szklanka pokrojonych grzybów (podgrzybki, borowiki, opieńki…)
    ½ szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
    1 łyżka oliwy z oliwek
    2 łyżeczki soku z cytryny
    2 łyżeczki octu winnego
    ½ łyżeczki soli
    szczypta papryki
    2 ząbki czosnku pokrojone w drobną kosteczkę
    1/3 szklanki pokrojonej drobno dymki

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem dymki. Równomiernie rozłożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku przez około 45 minut mieszając kilkakrotnie. Przed podaniem posypać dymką.
    [b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna[/b]

    [b]Wołowina z makaronem i sosem grzybowym
    Składniki:[/b]
    70 dkg wołowiny (rozbratel lub łopatka) pokrojona w plastry o grubości ok. 2,5 cm
    ¼ szklanki tartego parmezanu
    4 szklanki pokrojonych w plastry mieszanych grzybów
    1 cebula pokrojona w piórka
    3 pokrojone ząbki czosnku
    1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
    1 szklanka ostrego sosu pomidorowego
    ½ kg makaronu fettuccine ugotowanego al dente
    sól, pieprz

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Befsztyki lekko rozbić dłonią, przyprawić solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć befsztyki z obu stron na brązowy kolor. Odstawić w ciepłe miejsce. Ponownie na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, a po kilku minutach grzyby i czosnek, dusić mieszając przez 5 minut. Dodać wino i dusić następne 3 minuty. Przyprawić sos do smaku. Do gotującego się sosu dodać befsztyki, zredukować płomień i dusić przez około 90 minut. Podawać z makaronem, posypane tartym parmezanem.
    [b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna[/b]

    in reply to: Problem z pizza #45007
    admin
    Keymaster

    cudowny sposob na pizze??:laugh: hehe ja mam taki: maka, woda, drozdze, szczypta soli i cukru ale naprawde odrobina aha no i najwazniejsze-facet 😛 😉 ktory ci to bedzie wyrabial przez ok 10-15min nastepnie trzeba rozwalkowac-poprostu nadac zadany ksztalt i pozostawic by troszeczke wyroslo w jakims cieplym miejscu-potem juz tylko skladniki i pieczenie:)

    in reply to: Nic nie wyrzucam… #45006
    admin
    Keymaster

    gdy zostaja mi z poprzedniego dnia ziemnieki to na rozgrzana patelnie daje troche masla a nastepnie ziemniaki-mozna je przedtem pokroic a wrecz posiekac by na patelni powstala nam swoista masa-gdy ziemniaki sa juz cieple dorzucam kilka jajek troche sole i dodaje pieprzu do smaku no i oczywiscie bazylie:) do smaku czasami jeszcze troche sera zoltego ale zadko-bez serka mi bardziej smakuje;P zycze smacznego 🙂

    in reply to: dieta niskocholesterolowa #45004
    admin
    Keymaster

    U mnie to się zaczęło od zmiany masła na margarynę. Potem jakoś stopniowo się oswajałam z myślą o pogłębianiu diety. Teraz już jest w pełnym wymiarze i bardzo mi odpowiada. Flora robi tez te jogurciki do obniżania LDL, ja osobiście je bardzo lubię.

    in reply to: dieta niskocholesterolowa #45003
    admin
    Keymaster

    U mnie w domu od paru lat panuje ta dieta. Przyznam, że nawet ja jem te same posiłki co tata. Są zdrowsze, często lepiej zbilansowane i zróżnicowane. Moja mama naprawdę smaczne rzeczy potrafi zrobić 🙂

    in reply to: dieta niskocholesterolowa #45002
    admin
    Keymaster

    Też uważam, że to żaden problem. Jak poczujecie efekty to sami nie będziecie chcieli już nic zmieniać. Od trzech lat żyję według zasad zdrowego trybu zycia, dieta, ruch i ta flora co zbija cholesterol. Po pół roku już nie tęskniłem za tym jak kiedyś żyłem. Wyniki badań były już w porządku, a ja się czułem o niebo lepiej. Dzisiaj nie wyobrażam sobie innego życia.

    in reply to: Alternatywa dla Benecolu? #45001
    admin
    Keymaster

    Też wolę ją od Benecolu. Nie tylko transy, smak, reklamy, ale przecież Flora prowadzi sporo akcji zdrowotnych. Przecież niedawno się skończyły Piniki bliskie sercu, gdzie każdy mógł się przebadać za darmo i zasięgnąć rady lekarzy i innych fachowców. Jakoś lepiej do mnie trafia taki producent, ma większe doświadczenie i wiedzę, no i lepszy kontakt z konsumentem, tym samym lepiej wie czego mu potrzeba.

    in reply to: Suszenie owoców #44999
    admin
    Keymaster

    Pamiętam jak moja Babcia robiła susz owocowy. Przechowywała go później w płóciennym woreczku zawieszonym w przewiewnum miejscu. Cała zimę suszone owocki były świetne, bardzo smaczne i pachnące i nigdy nie zapleśniały

    in reply to: Alternatywa dla Benecolu? #44995
    admin
    Keymaster

    Dla mnie smaczniejsza, a co do tych transów to rzeczywiście racja. Bardzo ważna sprawa, bo one potrafią nieźle namieszać w układzie krwionośnym.

Viewing 15 posts - 136 through 150 (of 592 total)