Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
adminKeymaster
Nie ma jednak Tinco jak papier, i cos w reku, zapach i slowo czytane , sama wiem ze najchetniej przegladam poprostu ksiazki z przepisami. :laugh:
adminKeymaster😉
adminKeymasterdawaj taki ranking w ka¿dy pierwszy pi±tek miesi±ca
bêdzie jak znalaz³ podczas spowiedziadminKeymaster[b]kielbasiarz pisze:[/b]
[quote]a gdzie przepis na kielbase wyborcza? :P[/quote]no w³a¶nie, tinca, gdzie jest przepis na kie³basê wyborcz±?
adminKeymaster[size=5]faaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaajny!
dziêkujê za kulturaln± i mi³± odpowied¼[/size]
adminKeymastera gdzie przepis na kielbase wyborcza? 😛
adminKeymasterkohaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaamy ciê tinca
adminKeymaster🙁 Czy mo¿na ranking uaktualniaæ np. co tydzieñ
PozdrawiamadminKeymaster🙁 Czy mo¿na ranking uaktualniaæ np. co tydzieñ
PozdrawiamadminKeymasterA ja kocham majeranek. Dodajê go gdzie siê da: do zup z ziemniakami, miês, pizzy, koniecznie do ¶ledzi. Stosujê suszony, bo w ogródku od paru lat rz±dz± siê ¶limaki i wszystko co posadzê – zjadaj±. Uchowa³a mi siê jednak "maga" czyli poczciwy lubczyk, który bardzo te¿ lubiê i do potraw dodajê.
adminKeymasterDosta³am posty z przepisami "bazyii" ró¿ne, ale s± nie zrozumia³e do koñca czyli trochê po angielsku i polsku .Tak ma byæ ja nie o¶wiecona czy jest nie tak ? pozdrowienia madzina!!!!…. :blink:
adminKeymasterUps, kolendra w natce czyli popularnie cilantro nie kazdemu odpowiada. W ziarnach owszem, ale smak swiezych listkow nie kazdemu odpowiada. Dla mnie to cos okropnego i jak widze w zestawie, kiedy zamawiam potrawe to zawsze prosze bez tego jesli da sie wyeliminowac. Trudno, ale tego nie trawie. Bazylia, natka pietruszki, mieta, estragon, tymianek i t.p. jak najbardziej, ale kolendra, to zalezy komu odpowiada, zeby sie ktos nie czul zawiedziony. Jest masowo uzywana w kuchni meksykanskiej i jesli posypywana, to prosze bez ale jak w potrawie, to nie zamawiam. Takze szeroko stosowana w kuchi chinskiej i w hinduskiej, z tym ze w kuchni hinduskiej jest tak dobrana z innymi ziolami, ze sie nie wybija i nie mam zastrzezen, a kuchnie hinduska uwielbiam. Ja nie znosze smaku natki kolendry czyli cilantro, wiec uprzedzam, zeby sie ktos nie zawiodl. Na swiecie miliony ludzi lubi ale nie wiem, czy sie przyjmie powszechnie w Polsce. Anerite.
adminKeymasterBazylko, cieszy mnie Twoja odpowiedz i odpowiem w miare mozliwosci. Jak sobie radza Polacy – wlasnie nie wszyscy wiedza, ale bylo juz podawane na innych stronach kulinarnych, sama podawalam, ale moze i na Pychotce powtorze. Da sie zrobic, tylko trzeba wiedziec jak. Np. zsiadle mleko i normalny twarog i to na kilka sposobow. Mozna zakisisc ogorki tak samo jak w Polsce, trzeba isc na targ i kupic co trzeba. Ogorki sa tez takie jak w Polsce, a potem koper, gorczyca, liscie chranu juz trudniej, ale sie da bez tego. Moze problem z liscmi debu ( sa tylko w polnocno wschodnich stanach, np. Philadelphia, N.Y itd. a ja mieszkam na przeciwleglym koncu) wisni nie ma, to samo z grzybami. Tam, gdzie klimat jest podobny jak w Polsce i sa iglaste lasy, tam sa grzyby i ci, co tam mieszkaja moga zbierac, jesli sie na tym znaja. W praktyce sa to jedynie Polacy i Rosjanie, bo Amerykanie nie maja pojecia. Chleb kupuje tylko w delikatesach, watek nie trawie, sama nie pieke, nie mam jak, kuchnia mala jak wieksza szafa, nie ma miejsca. Ale twarog czy kwasne mleko latwo sobie zrobic, wiele osob z moich rad i innych osob skorzystalo. Ogorki mozna kisic, bo sa nie tylko na targu, ale tez w markecie, choc drogie. Kapusta kiszona normalnie jest (ale latwo zrobic tez) a i sa kiszone ogorki w markecie niemieckie i b. dobre, tylko drogie, bo to import ale sa tez w etnicznych sklepach w puszkach, doskonale i tanie. Wedliny amerykanskie jak dla mnie nie nadaja sie do jedzenia, ale mam delikatesy w poblizu i nawet w tych polskich jest tanio, w niemieckich drogo, to tam sie kupuje cos rzadko.
W stanach, gdzie nie ma europejskich sklepow jest gorzej, ale mozna sobie robic samemu cos z tego, co podalam wyzej. Gdyby to kogos interesowalo, to podam jak robic twarog, a najpierw kwasne mleko, bo jak chce zrobic pierogi, to twarog musze sama robic, a robi sie swietnie, tylko ze nie tanio, to samo z sernikiem. Grzyby marynowac mozna tylko tam, gdzie rosna i tu moge tylko kupic w deli i sa drogie. Suszone b. drogie importowane i czesto mieszane, niestety. Nie ma tu porzeczek, agrestu, wisni (nieznane) i sporo innych. Nie ma rady. Pozdrowki, Anerite.adminKeymasterProblemem jest w³asnie logowanie, a jeszcze wiêkszym ¿e nie mogê znaj¶æ przyczyny 🙁 🙁 🙁
adminKeymasterIrenko staram siê jak mogê aby to by³a 21 i mam nadziejê ¿e moje starania zostan± uwienczone sukcesem. No ale jest jakjust, teraz chcia³em wej¶æ niestety nie mogê siê zalogowaæ 🙁 .Pozdrawiam
-
AuthorPosts