Home › Forums › Działy › Zioła w mojej kuchni i ogrodzie › bazylia ponad wszystko
- This topic has 20 replies, 8 voices, and was last updated 18 years ago by admin.
-
AuthorPosts
-
17 stycznia 2005 at 23:49 #42113adminKeymaster
Cze¶æ. Niedawno zaczê³am przekonywaæ siê do bazylii, od czasu, jak moja cioteczka wyjecha³a do W³och i stamt±d przywioz³a parê ciekawostek kulinarnych. Nakarmi³a mnie w³oskim ¿are³kiem i od tego czasu wpad³am!!! Bazylia ponad wszystko! Mam suszon± i od niedawna w skrzyneczce w kuchni na parapecie. Do miês, sa³atek, makaronów, nawet na pomidory z chlebem. Spróbujcie. I ju¿ rozgl±dam siê za nastêpnymi zió³kami do uprawy parapetowej.
18 stycznia 2005 at 01:05 #42114AdministratorKeymasterPolecam kolendrê – ¶wierzy lekko cytrynowy smak. Kiedy¶ bazyla by³a moim ulubionym zio³em – teraz chyba kolendra. wystarczy kupiæ nasiona i posadzi¶, du¿o wody i s³oñca. Najlepiej w ogródku.
18 stycznia 2005 at 14:39 #42127KatarzynaParticipantDziêki, spróbujê i doniosê, jak mi idzie.
21 stycznia 2005 at 02:14 #42169adminKeymasterUps, kolendra w natce czyli popularnie cilantro nie kazdemu odpowiada. W ziarnach owszem, ale smak swiezych listkow nie kazdemu odpowiada. Dla mnie to cos okropnego i jak widze w zestawie, kiedy zamawiam potrawe to zawsze prosze bez tego jesli da sie wyeliminowac. Trudno, ale tego nie trawie. Bazylia, natka pietruszki, mieta, estragon, tymianek i t.p. jak najbardziej, ale kolendra, to zalezy komu odpowiada, zeby sie ktos nie czul zawiedziony. Jest masowo uzywana w kuchni meksykanskiej i jesli posypywana, to prosze bez ale jak w potrawie, to nie zamawiam. Takze szeroko stosowana w kuchi chinskiej i w hinduskiej, z tym ze w kuchni hinduskiej jest tak dobrana z innymi ziolami, ze sie nie wybija i nie mam zastrzezen, a kuchnie hinduska uwielbiam. Ja nie znosze smaku natki kolendry czyli cilantro, wiec uprzedzam, zeby sie ktos nie zawiodl. Na swiecie miliony ludzi lubi ale nie wiem, czy sie przyjmie powszechnie w Polsce. Anerite.
21 stycznia 2005 at 10:07 #42170KatarzynaParticipantWitaj Anerite!
Dziêkujê Ci bardzo za informacjê. Kiedy¶, gdy zaczyna³am moj± przygodê z kuchni±, kupowa³am zio³a, jak leci i przypominam sobie, ¿e kupi³am te¿ kolendrê (suszon±). Nie pamiêtam, jak smakowa³a, zreszt± wtedy sypa³am zio³a do jedzenia bez opamiêtania, mieszaj±c ró¿ne ze sob± i efekty czasem by³y przera¿aj±ce. ¯e nie stru³am kogo¶ i siebie, to cud prawdziwy. Z czasem nabra³am umiaru i teraz u¿ywam g³ównie bazylii, tymianku, pieprzu czarnego, bia³ego i zielonego, pieprzu Cayenne, mieszanki, która siê nazywa zio³a prowansalskie. Czasem, je¶li przepis wymaga, dosypujê innych. Ale szczerze mówi±c bardzo mnie t± kolendr± zaciekawi³a¶. Kupiê sobie paczuszkê suszonej i wypróbujê. I listki i ziarnka. A mo¿e kto¶ wie, czy ziarna i listki ró¿ni± siê zastosowaniem?
Pozdrawiam21 stycznia 2005 at 10:08 #42171KatarzynaParticipantPost edited by: Bazylia, at: 2005/01/21 13:22
21 stycznia 2005 at 12:07 #42172marekParticipantOdczucia smakowe s± bardzo subiektywne. Jednemu smak odpowiadadla innego jest obrzydliwy. Dla mnie kolendra jest ok natomiast tymianek feeeee.
26 stycznia 2005 at 14:51 #42197adminKeymasterA ja kocham majeranek. Dodajê go gdzie siê da: do zup z ziemniakami, miês, pizzy, koniecznie do ¶ledzi. Stosujê suszony, bo w ogródku od paru lat rz±dz± siê ¶limaki i wszystko co posadzê – zjadaj±. Uchowa³a mi siê jednak "maga" czyli poczciwy lubczyk, który bardzo te¿ lubiê i do potraw dodajê.
26 stycznia 2005 at 17:42 #42198KatarzynaParticipantZapomnia³am o lubczyku! Do niedawna mia³am na parapecie, latem na balkonie, ale jako¶ tak w pa¼dzierniku mi pad³. Mo¿e za du¿o podlewa³am?
A s³ysza³ kto¶ co¶ bli¿szego o kozieradce? Wyczyta³am, ¿e u¿ywana jest do aromatyzowania serów i wchodzi w sk³ad curry. A nazwa taka mocno swojska.30 stycznia 2005 at 14:54 #42250EwaParticipantMnie natomiast bardzo odpowiada oregano . Uzywam go zawsze do drobiu .
30 stycznia 2005 at 15:06 #42252KatarzynaParticipantCze¶æ. Oregano jest fajne, ale za bardzo kojarzy mi siê z 'fastfoodowymi’ pizzami, za którymi nie przepadam. Ale pomys³ z oregano do drobiu mo¿e byæ ciekawe.
Pozdrawiam B.30 stycznia 2005 at 15:24 #42253marekParticipantTak Bazylio masz racjê kozieradka wchodzi w sk³ad curry. A sk³ad tej przyprawy wygl±da nastêpuj±co: kurkuma, kozieradka, kolendra, ziarno gryki, papryka ostra, kmin rzymski, go¼dziki, cynamon, ga³ka muszkato³owa, imbir, sól, czosnek.
Kozieradka pospolita
Zwana Bo¿± Trawk± Trigonella foenum; przypomina z wygl±du koniczynê. Uprawiana jest w wielu krajach, w tym g³ównie w ¶ródziemnomorskich. Tak¿e w Polsce. Zbierane s± str±ki, z których po osuszeniu wybierane sa nasiona.
Zapach kozieradki jest bardzo podobny do sera zwanego parmezanem. W niektórych erstauracjach u¿ywa siê tego surowca w postaci zmielonych nasion lub sproszkowanego ziela jako dodatku, ale tylko w bardzo ma³ej dawce, do potartego, twardego sera, albo te¿ do twarogu, makaronu, surówek i innych potraw, podnosz±c ich smak i zapach.
Wiele lat nasiona kozieradki u¿ywano w stanach wychudzenia i os³abienia dla pobudzenia apetytu i przyspieszenia przemiany materii.[img size=150]http://www.diabetes-herbs.com/trigonella-foenum.jpe[/img]
30 stycznia 2005 at 18:41 #42255AdministratorKeymasterMieszanek curry jest od groma! wiêc podowanie kilku sk³adników nic nie da Tinco! Curry to nie jedna mieszanka. Curry to pewien rodzaj mieszanek.
7 lutego 2005 at 16:52 #42330MariuszParticipanthe he – juz gdzies o tym gadalismy i absolutnie sie zgadzam z Aneritka. W ziarenkach- prosze uprzejmie, za to potrawa z nacia koledry smakuje mi jak z dodatkiem dezodorantu jakowegos. BRRRRRRR
I niech nikt nie gada, ze zamiast naci kolendrzy mozna dac nac pietruchy- toz to calkiem inny aromat.
Ale- kazdy ma swoje smaczki7 lutego 2005 at 16:55 #42331MariuszParticipanta wiesz tinca, ze z czasem i nasze upodobania sie zmieniac moga. Podobnie jak Ty- kiedys uwazalem ze tymianek nadaje sie wylacznie do syropu na kaszel 🙂
teraz go uzywam jednak -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.