Home › Forums › Forum Konkursowe › Konkurs – Podróże Kulinarne › Pierwsza partia konkursowa
- This topic has 10 replies, 3 voices, and was last updated 18 years, 1 month ago by admin.
-
AuthorPosts
-
11 września 2006 at 14:01 #45010AdministratorKeymaster
Tutaj w tym temacie dodajemy przepisy – partia nr 1 – kiedy temat zaostanie zablokowany zostanie utworzony nowy
11 września 2006 at 15:46 #45011adminKeymaster[b]Kalafior zapiekany z grzybami
Składniki:[/b]
3 szklanki różyczek kalafiora
1 szklanka pokrojonych grzybów (podgrzybki, borowiki, opieńki…)
½ szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki octu winnego
½ łyżeczki soli
szczypta papryki
2 ząbki czosnku pokrojone w drobną kosteczkę
1/3 szklanki pokrojonej drobno dymki[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem dymki. Równomiernie rozłożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku przez około 45 minut mieszając kilkakrotnie. Przed podaniem posypać dymką.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna[/b][b]Wołowina z makaronem i sosem grzybowym
Składniki:[/b]
70 dkg wołowiny (rozbratel lub łopatka) pokrojona w plastry o grubości ok. 2,5 cm
¼ szklanki tartego parmezanu
4 szklanki pokrojonych w plastry mieszanych grzybów
1 cebula pokrojona w piórka
3 pokrojone ząbki czosnku
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
1 szklanka ostrego sosu pomidorowego
½ kg makaronu fettuccine ugotowanego al dente
sól, pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Befsztyki lekko rozbić dłonią, przyprawić solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć befsztyki z obu stron na brązowy kolor. Odstawić w ciepłe miejsce. Ponownie na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, a po kilku minutach grzyby i czosnek, dusić mieszając przez 5 minut. Dodać wino i dusić następne 3 minuty. Przyprawić sos do smaku. Do gotującego się sosu dodać befsztyki, zredukować płomień i dusić przez około 90 minut. Podawać z makaronem, posypane tartym parmezanem.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna[/b]11 września 2006 at 17:07 #45012adminKeymaster[b]Potrawka grecka[/b]
[b]Składniki:[/b]
1 kg marchwi
4 duże cebule
4 łyżki przecieru pomidorowego
4 łyżki musztardy
4 łyżki oleju
kilka ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe
pieprz i sól do smaku
około ½ szklanki wody[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Marchew obieramy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju do momentu zeszklenia, dodajemy startą na tarce marchew, przecier pomidorowy, ziele angielskie i listki laurowe. Lekko solimy i pieprzymy.
Dusimy całość pod przykryciem, przez około 20 minut, podlewając w między czasie wodą.
Na samym końcu dodajemy musztardę, doprawiamy zgodnie ze swoimi upodobaniami i doprowadzamy do wrzenia. Tak gotową, gorącą potrawkę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików i szczelnie zakręcamy.
Potrawka wyśmienicie smakuje do wszelkiego rodzaju mięs, jak i ryby Np po grecku, na zimno lub na gorąco. Życzę smacznego.
Moja rodzina uwielbia rybę po grecku, sporządzenie jej od podstaw jest dość pracochłonna. Dlatego też postanowiłam sos wykonać jednorazowo większą ilość i w razie potrzeby skorzystać. Teraz gdy Np zostaje mi kilka kawałków ryby z obiadu, otwieram słoiczek z gotową potrawką i przekładam nią rybę. Kolacja jest smakowita, i nie pracochłonna. Polecam ten pomysł zapracowanym mamom.[b]Przepis został nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez (jula125)[/b]
Edytowany przez: tinca, w: 2006/09/11 15:54
11 września 2006 at 17:08 #45013adminKeymaster[b]Tacos wegetariańskie[/b]
[b]składniki[/b]
5 łyżek mrożonej mieszanki groszek z marchewką
1 puszka 250g czerwonej fasoli
1 puszka 250g pomidorów bez skórki
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
2 łyżki oleju
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka przecieru pomidorowego
dressing oryginalny cebulowo-pomidorowy Delecty
tacos, chrupkie kukurydziane tortille Delecty
200g śmietany, może być jogurt
przyprawy: szczypta bazylii, pieprzu, soli, chilli, papryki słodkiej wszystko do smaku[b]Sposób przyrządzenia[/b]
Marchew z groszkiem gotujemy do miękkości,
na patelni przesmażamy na oleju pokrojone w kosteczkę cebulę, czosnek i paprykę
odcedzamy marchew z groszkiem, dodajemy warzywa z patelni, odcedzoną fasolę z puszki i rozdrobnione pomidory, możemy dodać łyżkę przecieru pomidorowego, (niekoniecznie)
dusimy razem przez około 20 minut, sos w tym czasie zgęstnieje
na końcu dodajemy przyprawy do smaku i wsypujemy koperek,
wszystko razem dusimy jeszcze 2 minuty
dressing mieszamy ze śmietaną
w między czasie zgodnie z przepisem na opakowaniu podgrzewamy tortille
na gorące tortille kładziemy najpierw liść sałaty a następnie napełniamy warzywnym farszem, polewamy dressingiem
tortille gotowe są do jedzenia
uczta meksykańska gotowa, smacznego, polecam„Przepis został nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez (jula125)”
11 września 2006 at 18:04 #45014marekParticipantJulia 125 zarejestruj się proszę aby nie było potem problem z identyfikacją zwycięzców. Życzę Ci abyś wygrała jedną z nagród.
17 września 2006 at 23:12 #45023adminKeymaster[b]Marmelada marchewkowo cytrusowa
Składniki:[/b]
3 cytryny
2 pomarańcze
3 szklanki wody
5 szklanek cukru kryształ
3 szklanki tartej marchwi[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Cytryny i pomarańcze dokładnie wyszorować w gorącej wodzie. Przekroić na połowy, wycisnąć sok, odłożyć. Pozostałe po wyciśnięciu soku pokroić w paski. Sok i pokrojone w paski owoce przełożyć do rondla o grubym dnie, wlać wodę i gotować mieszając na wolnym ogniu 45 minut. Dodać cukier i marchew. Mieszając ciągle gotować dalsze 25 minut. Przetrzeć przez grube sito, przełożyć do sterylnych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 minut.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna[/b][b]Pikle z ogórków i papryki
Składniki:[/b]
25 ogórków pokrojonych w ćwiartki
6 cebul pokrojonych w ćwiartki
2 zielone papryki pokrojone w kostkę
3 drobno pokrojone ząbki czosnku
1/2 szklanki soli
3 szklanki octu winnego
5 szklanek cukru
2 łyżki ziaren gorczycy
1 łyżeczka nasion selera
1/2 łyżeczki goździków
1 łyżka ostryżu[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
W dużej misce wymieszać ogórki, cebulę, paprykę, czosnek i sól, odstawić na 3 godziny.W dużym rondlu wymieszać ocet, cukier, gorczycę, nasiona selera i ostryż, doprowadzić do wrzenia. Ogórki i dodatki obsączyć z powstałego płynu, dodać do rondla, zagotować i odstawić. Przełożyć do sterylnie czystych słojów, zamknąć szczelnie. Przechowywać w chłodnym miejscu.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna[/b]18 września 2006 at 22:35 #45025adminKeymaster[b]Cukinia marynowana
Składniki:[/b]
1 kg małych cukinii
2 cebule
¼ szklanki soli
2 szklanki octu winnego
1 szklanka cukru
2 łyżeczki ziaren gorczycy
1 łyżeczka nasion selera
1 łyżeczka ostryżu[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Cukinie umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Cebulę obrać, pokroić w „piórka”. Ułożyć cebulę i cukinię w misce zalać zimną wodą z lodem, odstawić na 2 godziny. Pozostałe składniki wymieszać w dużym rondlu i doprowadzić do wrzenia. Cebulę i cukinię odcedzić, dodać do rondla, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Przekładać do sterylnych słoików, szczelnie zamknąć.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna[/b][b]Cebula marynowana z chili
Składniki:[/b]
1 litr pokrojonej cebuli (czerwonej)
1 szklanka octu winnego
¼ szklanki cukru
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki goździków
1 papryczka chili[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Cebulę obrać, pokroić zależnie od upodobań w pierścienie lub pół plastry o grubości około 5 mm. Papryczkę oczyścić, rozdrobnić. Wszystkie składniki wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia, gotować przez około 10 minut. Odstawić w chłodne miejsce na 3, 4 godziny. Przekładać do sterylnych słoików, szczelnie zamknąć.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna[/b]19 września 2006 at 20:08 #45028adminKeymaster[b]Gruszki w aromatycznym syropie
Składniki:[/b]
3 kg gruszek
4 szklanki cukru
2 szklanki octu
1 szklanka wody
laska cynamonu
szczypta tartej gałki muszkatołowej
szczypta mielonego imbiru
1 łyżeczka goździków
sok cytrynowy[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Przygotować miskę z zakwaszoną sokiem cytrynowym wodą. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniada nasienne. Odkładać do zakwaszonej wody aby nie czerniały. W dużym rondlu wymieszać wszystkie pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia, po kilku minutach dodać odsączone gruszki i gotować aż nie będą odpowiednio miękkie. Przygotować sterylne słoiki. Do każdego za pomocą łyżki cedzakowej nakładać ugotowane gruszki i uzupełniać syropem do ¾ objętości, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 20 minut. Dokręcić zakrętki i obrócić do góry dnem aż wystygną.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna[/b][b]Nektarynki w winnym syropie
Składniki:[/b]
12 dużych twardych ale dojrzałych nektarynek
2,5 szklanki cukru
3 szklanki wytrawnego białego wina
3 łyżki likieru migdałowego
3 łyżki spirytusu lub brendy[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Każdą nektarynkę zanurzyć w wrzątku na około 30 sekund i natychmiast przełożyć do naczynia z zimną wodą. Obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki. Pestki rozbić, wyjąć jądro. W rondlu wymieszać wino, cukier i jądra pestek, powoli gotować kilka minut (około 10). Partiami dodawać pokrojone nektarynki i każdą partię gotować przez 3 minuty. Używając łyżki cedzakowej, przekładać owoce do sterylnych słojów. Gdy wszystkie nektarynki zostały obgotowane syrop gotować jeszcze przez 10 minut, usunąć jadra, doda likier, rozmieszać. Uzupełniać słoje syropem, do każdego dodać spirytusu. Zamknąć, wymieszać. Przechowywać w chłodnym miejscu.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna[/b]22 września 2006 at 22:27 #45034adminKeymaster[b]Kurczak w sosie leśnym
Składniki:[/b]
1 duży kurczak
1 łyżka ginu
1 cebula
2 szklanki jasnego piwa
4 ziarna jałowca
50 dkg grzybów
1 szklanka dobrej śmietany
oliwa
sól, pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Podzielić na części. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, obrumienić porcje kurczaka, polać ginem i podpalić. Dodać piwo, rozkruszone owoce jałowca, śmietanę, doprawić sola i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w plastry grzyby i dusić aż powstały płyn odparuje. Dodać do duszącego się kurczaka, chwilę razem poddusić. Podawać na półmisku udekorowane zieleniną.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez dominikab[/b][b]Kurczak po meksykańsku
Składniki:[/b]
25 dkg piersi z kurczaka
4 łyżki oliwy
½ szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżka piure pomidorowego
25 dkg grzybów leśnych
2 pomidory
2 papryczki chili
1 łyżka mąki
2 kromki chleba tostowego[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Kurczaka umyć osuszyć. Podzielić na cienkie porcje. Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć przyprawione kawałki kurczaka na złoty kolor. Dodać wino i piure pomidorowe, dusić aż mięso będzie gotowe. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry, usmażyć na maśle. Pomidory obrać ze skóry, pokroić, dodać oczyszczone, pokrojone papryczki, dusić na oliwie, zagęścić łyżką mąki.. Z chleba tostowego przygotować grzanki, kłaść na każdej porcje mięsa, pokryć usmażonymi grzybami i pomidorami. Udekorować zieleniną.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez dominikab[/b]24 września 2006 at 22:41 #45040adminKeymaster[b]Kiełbaski wołowe
Składniki:[/b]
50 dkg wołowiny pieczeniowej
25 dkg wędzonego boczku
1 jajko
2 cebule
3 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 szklanka bulionu mięsnego
20 dkg kaparów
sól, pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Mięso wołowe i boczek zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, 1 bardzo drobno pokrojoną cebulę, przyprawić, bardzo dokładnie wyrobić. Uformować kiełbaski, obtoczyć w mące. W patelni rozgrzać masło, obsmażyć na nim kiełbaski ze wszystkich stron na złoty kolor. Wyjąć, odstawić. Do masła pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać resztę mąki, lekko zrumienić i zalać bulionem. Zagotować. Dodać kiełbaski, dusić 10 minut, pod koniec duszenia dodać kapary, przyprawić sos do smaku. Podawać z duszoną kapustą.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez mariola[/b][b]Gulasz wołowy z jabłkami
Składniki:[/b]
50 dkg wołowiny pieczeniowej
4 winne jabłka
1 cebula
2 łyżki masła
2 łyżki piure pomidorowego
2 łyżki śmietany
sól, pieprz do smaku[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Umyte i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę. Jabłka obrać ze skóry, pokroić w plastry lub ósemki, usunąć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać masło, obrumienić mięso, podlać wodą i dusić pod przykryciem, gdy mięso będzie miękkie dodać jabłka, dusić razem około 5 minut, dodać piure pomidorowe, dusić mieszając. Zagęścić mąką rozmieszaną ze śmietaną, przyprawić do smaku. Podawać z ziemniakami.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez mariola[/b]26 września 2006 at 22:39 #45044adminKeymaster[b]Kapuśniak jarski z ryżem
Składniki:[/b]
1 mała główka kapusty
6 cebul
6 dymek
6 marchwi
2 kolorowe papryki
3 duże pomidory
5 łodyg selera naciowego
10 dkg ryżu
sól, pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Warzywa umyć i oczyścić. Pokroić drobno. W odpowiednio dużym garnku zalać pokrojone warzywa wodą , doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia przez około 10 minut. Garnek przykryć i gotować powoli przez następne 15 minut. Ryż ugotować w dużej ilości wody, dodać do zupy, przyprawić do smaku. Tak przygotowaną zupę można przechowywać w3 lodówce , a nawet zamrozić. Przydatna w diecie odchudzającej.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez dominikab[/b][b]Pikantna zupa z orzechów ziemnych
Składniki:[/b]
3 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
3 pokrojone w kostkę łodygi selera naciowego
1 łyżka oliwy
2 kolorowe papryki pokrojone w kostkę
2 łyżki curry
1 szklanka ryżu
2 pokrojone w kostkę pomidory
1 szklanka posiekanych drobno orzechów ziemnych
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka cukru
sok z jednej limetki
szczypta pieprzu kajeńskiego
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki i kolendry[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić ją mieszając, dodać paprykę i seler naciowy, dusić przez 5 minut. Dodać pieprz kajeński i curry. Dodać 1,5 litra wody, ryż, pomidory, orzechy, przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 40 minut. Za pomocą trzepaczki rozmieszać masło z sokiem z limetki i cukrem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodać wody i masło roztrzepane z dodatkami, zagotować, ewentualnie doprawić. Podając posypać zieleniną.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez dominikab[/b][b]Zupa z ośmiornicy z tostami
Składniki:[/b]
2 ośmiornice
½ szklanki białego wytrawnego wina
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
8 kromek chleba tostowego
sól, pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
W garnku wymieszać 1 litr wody z winem, liściem laurowym, pokrojoną w piórka cebulą, doprowadzić do wrzenia. Tuszki ośmiornic pokroić w paseczki, dodać do garnka, gotować przez 10 minut, przyprawić solą i pieprzem. Z chleba przygotować tosty, natrzeć dokładnie czosnkiem. Na każdy talerz włożyć tosty i zalać zupą. Przybrać zieleniną i podawać.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez dominikab[/b][b]Zupa z okoni
Składniki:[/b]
50 dkg filetów z okonia
5 szklanek wywary z ryby
½ cebuli
1 łyżka masła
½ dużego pomidora
½ łyżki mąki
1 łyżka gęstej śmietany
½ łyżeczki czosnku roztartego z odrobiną soli
sól, pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Rybę sprawić i wyfiletować. Z resztek pozostałych z filetowania i jarzyn rosołowych przygotować wywar. Przecedzić. Doprowadzić wywar do wrzenia, dodać filety z okonia, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i przygotować białą zasmażkę. Do gotującej się zupy dodać pokrojone w kostkę pomidory, czosnek roztarty z solą, sól i pieprz do smaku. Zagęścić zasmażką, dodać zahartowaną śmietanę. Podawać przybrane zieleniną z białym pieczywem.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez dominikab[/b] -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.