- This topic has 5 replies, 4 voices, and was last updated 18 years, 3 months ago by Anerite.
-
AuthorPosts
-
29 sierpnia 2006 at 16:12 #44994Katarzyna ChudeckaParticipant
[color=#000080]Witam!
Moja mama ostatnio kupiła sobie suszarkę do owoców i warzywa i teraz zabrała się do roboty. Nasuszyła już śliwek, teraz zabrała się za jabłka .
I teraz moje pytanie: czy ktoś wie, jak powinno przechowywać się takie rzeczy? W szczelnie zamknietym pojemniku czy np. w woreczku z materiału?A może jeszcze inaczej?[/color]29 sierpnia 2006 at 20:38 #44996marekParticipantZdecydowanie cpolecam słoje, wcześnie odpowiednio przygotowane tzn wysterylizowane we wrtzątku lub w piekarniku. Są specjalne plastikowe pojemniki ale moim zdaniem cześć składników chemicznych przenika do przechowywanego suszu. Słoję szklane to produkt naturalny, głównym składnikiem jest krzem i dodatki takie jak węglan sodu czy mączka wapienna. Reasumijąc słoje szklane, szczelnie zamknięte. Warunkiem oczywiście jest dobra jakość suszu, zbyt wilgotne pokryją się, często bardzo szkodliwą pleśnią. Powodzenia.
1 września 2006 at 12:38 #44999adminKeymasterPamiętam jak moja Babcia robiła susz owocowy. Przechowywała go później w płóciennym woreczku zawieszonym w przewiewnum miejscu. Cała zimę suszone owocki były świetne, bardzo smaczne i pachnące i nigdy nie zapleśniały
1 września 2006 at 14:54 #45000marekParticipantTrudno się z Toba nie zgodzić. Moja mama tak przechowywała suszone grzyby. Powodowane to było tym że tak owoce jak i grzyby nie były pozbawione zupełn ie wilgoci więc przechowywane w innych warunkach pleśniały.
13 września 2006 at 17:18 #45016adminKeymastera do jakiego momentu nalezy suszyć owoce? w moim przypadku są to brzoskwinie. czy muszą być całe zasuszone? czy mógł by i ktoś podać orjentacyjnie jak długi jest czas suszenia np. śliwek, chyba ze ktos juz suszyl brzoskwinie to jeszcze lepiej. no i jak najlepiej szyszyć brzoskwinie? w całości w plasterkach czy przekrojone na 4-ry części.
pozdrawiam.13 września 2006 at 21:21 #45017AneriteParticipantOwoce najlepiej suszyc pokrojone w plasterki, male jablka lub gruszki moga byc w cwiartkach, ale brzoskwinie zawieraja duzo soku i susze nie powinno byc w plastrach, takich srednich, sliwki moga byc w cwiartkach. Im bardziej soczyste owoce, tym dluzej sie beda suszyly, wiec trzeba je pokroic. Owoce musza byc zupelnie wysuszone, inaczej beda plesnialy i w przypadku duzych, soczystych owocow trudno miec pewnosc, czy w cwiartkach w srodku sa zupelnie ususzone. Najlepiej suszyc w specjalnej suszarce do owocow i warzyw, napewno jest w handlu, ma 4-5 poziomow wiec suszy sporo za kazdym razem, jest na prad, ktorego malo zuzywa i powinna byc dolaczona broszurka z instrukcja. Zakup sie oplaci napewno. Mozna tez suszyc w piekarniku rozkladajac pokrojone owoce na blasze do pieczenia wylozonej papierem sniadaniowym. Suszy sie w temp. ok 60 C przy uchylonych drzwiczkach. Na powietrzu moze byc ryzykowne, muchom moga smakowac i pogoda moze sie szybko zmienic. Anerite.
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.