Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

admin

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 121 through 135 (of 592 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Alternatywa dla Benecolu? #45043
    admin
    Keymaster

    Nie ma co jej szukać, jest na owijce więc się sama znajdzie. Ja drapałam, ale jeszcze nic nie wygrałam. Jeszcze…

    in reply to: Pierwsza partia konkursowa #45040
    admin
    Keymaster

    [b]Kiełbaski wołowe
    Składniki:[/b]
    50 dkg wołowiny pieczeniowej
    25 dkg wędzonego boczku
    1 jajko
    2 cebule
    3 łyżki mąki
    2 łyżki masła
    1 szklanka bulionu mięsnego
    20 dkg kaparów
    sól, pieprz

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Mięso wołowe i boczek zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, 1 bardzo drobno pokrojoną cebulę, przyprawić, bardzo dokładnie wyrobić. Uformować kiełbaski, obtoczyć w mące. W patelni rozgrzać masło, obsmażyć na nim kiełbaski ze wszystkich stron na złoty kolor. Wyjąć, odstawić. Do masła pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać resztę mąki, lekko zrumienić i zalać bulionem. Zagotować. Dodać kiełbaski, dusić 10 minut, pod koniec duszenia dodać kapary, przyprawić sos do smaku. Podawać z duszoną kapustą.
    [b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez mariola[/b]

    [b]Gulasz wołowy z jabłkami
    Składniki:[/b]
    50 dkg wołowiny pieczeniowej
    4 winne jabłka
    1 cebula
    2 łyżki masła
    2 łyżki piure pomidorowego
    2 łyżki śmietany
    sól, pieprz do smaku

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Umyte i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę. Jabłka obrać ze skóry, pokroić w plastry lub ósemki, usunąć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać masło, obrumienić mięso, podlać wodą i dusić pod przykryciem, gdy mięso będzie miękkie dodać jabłka, dusić razem około 5 minut, dodać piure pomidorowe, dusić mieszając. Zagęścić mąką rozmieszaną ze śmietaną, przyprawić do smaku. Podawać z ziemniakami.
    [b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez mariola[/b]

    in reply to: Suszone śliwki Gerber #45038
    admin
    Keymaster

    [i]Bardzo dobry ten schabik, aż ślinka cieknie jak swojego malucha karmię.
    Wszystkie te Danka, a szczególnie z tego nowego menu są dla dzieci w wieku od 7mies.
    [/i]

    in reply to: jak schudnac #45036
    admin
    Keymaster

    Ja trenuje judo i jak chcem to potrafie schudnac20kg w ciaga miesiaca.Mialem nawet 1 anoreksje:sick:

    in reply to: Ostra kuchnia #45035
    admin
    Keymaster

    spróbuj wobec tego np. Blair’s Jersey Death, do kupienia w internecie na stronie ostrakuchnia.pl, ja się odważyłam i kupiłam:) baaaaaaaaardzo ostry – to mało powiedziane:)

    in reply to: Pierwsza partia konkursowa #45034
    admin
    Keymaster

    [b]Kurczak w sosie leśnym
    Składniki:[/b]
    1 duży kurczak
    1 łyżka ginu
    1 cebula
    2 szklanki jasnego piwa
    4 ziarna jałowca
    50 dkg grzybów
    1 szklanka dobrej śmietany
    oliwa
    sól, pieprz

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Podzielić na części. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, obrumienić porcje kurczaka, polać ginem i podpalić. Dodać piwo, rozkruszone owoce jałowca, śmietanę, doprawić sola i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w plastry grzyby i dusić aż powstały płyn odparuje. Dodać do duszącego się kurczaka, chwilę razem poddusić. Podawać na półmisku udekorowane zieleniną.
    [b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez dominikab[/b]

    [b]Kurczak po meksykańsku
    Składniki:[/b]
    25 dkg piersi z kurczaka
    4 łyżki oliwy
    ½ szklanki białego wytrawnego wina
    1 łyżka piure pomidorowego
    25 dkg grzybów leśnych
    2 pomidory
    2 papryczki chili
    1 łyżka mąki
    2 kromki chleba tostowego

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Kurczaka umyć osuszyć. Podzielić na cienkie porcje. Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć przyprawione kawałki kurczaka na złoty kolor. Dodać wino i piure pomidorowe, dusić aż mięso będzie gotowe. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry, usmażyć na maśle. Pomidory obrać ze skóry, pokroić, dodać oczyszczone, pokrojone papryczki, dusić na oliwie, zagęścić łyżką mąki.. Z chleba tostowego przygotować grzanki, kłaść na każdej porcje mięsa, pokryć usmażonymi grzybami i pomidorami. Udekorować zieleniną.
    [b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez dominikab[/b]

    in reply to: Alternatywa dla Benecolu? #45033
    admin
    Keymaster

    Dzisiaj przed pracą oglądałam telewizję i była reklama. Czyli co? Kupuję margarynkę i szukam zdrapki? Myślę, że jestem w stanie podołać zadaniu, w słusznej sprawie… 🙂

    in reply to: Alternatywa dla Benecolu? #45032
    admin
    Keymaster

    Co można wygrać??!! Albo dobra, luzik. Jak wygram to wygram, nie będę się denerwowała 🙂

    in reply to: Suszone śliwki Gerber #45031
    admin
    Keymaster

    Karmię mojego Marcina tym schabikiem gerbera i mu smakuje. Wcina jak szalony . Inne słoiczki mu tak nie pasowały. Chyba pierwszy raz wreszcie producenci zrozumieli, że dziecko też człowiek i nie chce jeść papek bez smaku. Zręsztą sam spróbuj.

    in reply to: dieta niskocholesterolowa #45030
    admin
    Keymaster

    No niby można ta margaryna powalczyć i to nawet skutecznie. Tylko, że mi się zdaje, iż najlepsze rozwiązanie to jednak sport jakiś no i odpowiednia dieta. Jak się w tym dobrze rozeznać to czas się znajdzie, a potem się okaże, że to nawet nie trudne, a czasem wręcz pysznie może być.

    in reply to: Pierwsza partia konkursowa #45028
    admin
    Keymaster

    [b]Gruszki w aromatycznym syropie
    Składniki:[/b]
    3 kg gruszek
    4 szklanki cukru
    2 szklanki octu
    1 szklanka wody
    laska cynamonu
    szczypta tartej gałki muszkatołowej
    szczypta mielonego imbiru
    1 łyżeczka goździków
    sok cytrynowy

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Przygotować miskę z zakwaszoną sokiem cytrynowym wodą. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniada nasienne. Odkładać do zakwaszonej wody aby nie czerniały. W dużym rondlu wymieszać wszystkie pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia, po kilku minutach dodać odsączone gruszki i gotować aż nie będą odpowiednio miękkie. Przygotować sterylne słoiki. Do każdego za pomocą łyżki cedzakowej nakładać ugotowane gruszki i uzupełniać syropem do ¾ objętości, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 20 minut. Dokręcić zakrętki i obrócić do góry dnem aż wystygną.
    [b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna[/b]

    [b]Nektarynki w winnym syropie
    Składniki:[/b]
    12 dużych twardych ale dojrzałych nektarynek
    2,5 szklanki cukru
    3 szklanki wytrawnego białego wina
    3 łyżki likieru migdałowego
    3 łyżki spirytusu lub brendy

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Każdą nektarynkę zanurzyć w wrzątku na około 30 sekund i natychmiast przełożyć do naczynia z zimną wodą. Obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki. Pestki rozbić, wyjąć jądro. W rondlu wymieszać wino, cukier i jądra pestek, powoli gotować kilka minut (około 10). Partiami dodawać pokrojone nektarynki i każdą partię gotować przez 3 minuty. Używając łyżki cedzakowej, przekładać owoce do sterylnych słojów. Gdy wszystkie nektarynki zostały obgotowane syrop gotować jeszcze przez 10 minut, usunąć jadra, doda likier, rozmieszać. Uzupełniać słoje syropem, do każdego dodać spirytusu. Zamknąć, wymieszać. Przechowywać w chłodnym miejscu.
    [b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna[/b]

    in reply to: Alternatywa dla Benecolu? #45027
    admin
    Keymaster

    Akcji i nie tylko. Ja już ostrzę sobie zęby na spa, które można wygrac w ich konkursie. Nawet nie próbujcie mi podkupywać konkursowych margarynek 😛

    in reply to: Pierwsza partia konkursowa #45025
    admin
    Keymaster

    [b]Cukinia marynowana
    Składniki:[/b]
    1 kg małych cukinii
    2 cebule
    ¼ szklanki soli
    2 szklanki octu winnego
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki ziaren gorczycy
    1 łyżeczka nasion selera
    1 łyżeczka ostryżu

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Cukinie umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Cebulę obrać, pokroić w „piórka”. Ułożyć cebulę i cukinię w misce zalać zimną wodą z lodem, odstawić na 2 godziny. Pozostałe składniki wymieszać w dużym rondlu i doprowadzić do wrzenia. Cebulę i cukinię odcedzić, dodać do rondla, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Przekładać do sterylnych słoików, szczelnie zamknąć.
    [b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna[/b]

    [b]Cebula marynowana z chili
    Składniki:[/b]
    1 litr pokrojonej cebuli (czerwonej)
    1 szklanka octu winnego
    ¼ szklanki cukru
    ½ łyżeczki soli
    2 łyżeczki goździków
    1 papryczka chili

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Cebulę obrać, pokroić zależnie od upodobań w pierścienie lub pół plastry o grubości około 5 mm. Papryczkę oczyścić, rozdrobnić. Wszystkie składniki wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia, gotować przez około 10 minut. Odstawić w chłodne miejsce na 3, 4 godziny. Przekładać do sterylnych słoików, szczelnie zamknąć.
    [b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna[/b]

    in reply to: dieta niskocholesterolowa #45024
    admin
    Keymaster

    Nie każdy ma czas żeby sobie gotować odpowiednie rzeczy, czasem po prostu wpadam do domu i łapię kanapkę. No i właśnie dla tego baaaaaaaaardzo mi odpowiada wynalazek tej margaryny, o której pisaliście. 3 kromki dziennie to akurat jestem w stanie sobie przygotować.

    in reply to: Pierwsza partia konkursowa #45023
    admin
    Keymaster

    [b]Marmelada marchewkowo cytrusowa
    Składniki:[/b]
    3 cytryny
    2 pomarańcze
    3 szklanki wody
    5 szklanek cukru kryształ
    3 szklanki tartej marchwi

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    Cytryny i pomarańcze dokładnie wyszorować w gorącej wodzie. Przekroić na połowy, wycisnąć sok, odłożyć. Pozostałe po wyciśnięciu soku pokroić w paski. Sok i pokrojone w paski owoce przełożyć do rondla o grubym dnie, wlać wodę i gotować mieszając na wolnym ogniu 45 minut. Dodać cukier i marchew. Mieszając ciągle gotować dalsze 25 minut. Przetrzeć przez grube sito, przełożyć do sterylnych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 minut.
    [b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna[/b]

    [b]Pikle z ogórków i papryki
    Składniki:[/b]
    25 ogórków pokrojonych w ćwiartki
    6 cebul pokrojonych w ćwiartki
    2 zielone papryki pokrojone w kostkę
    3 drobno pokrojone ząbki czosnku
    1/2 szklanki soli
    3 szklanki octu winnego
    5 szklanek cukru
    2 łyżki ziaren gorczycy
    1 łyżeczka nasion selera
    1/2 łyżeczki goździków
    1 łyżka ostryżu

    [b]Sposób przyrządzenia:[/b]
    W dużej misce wymieszać ogórki, cebulę, paprykę, czosnek i sól, odstawić na 3 godziny.W dużym rondlu wymieszać ocet, cukier, gorczycę, nasiona selera i ostryż, doprowadzić do wrzenia. Ogórki i dodatki obsączyć z powstałego płynu, dodać do rondla, zagotować i odstawić. Przełożyć do sterylnie czystych słojów, zamknąć szczelnie. Przechowywać w chłodnym miejscu.
    [b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna[/b]

Viewing 15 posts - 121 through 135 (of 592 total)