Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
adminKeymaster
Nie ma co jej szukać, jest na owijce więc się sama znajdzie. Ja drapałam, ale jeszcze nic nie wygrałam. Jeszcze…
adminKeymaster[b]Kiełbaski wołowe
Składniki:[/b]
50 dkg wołowiny pieczeniowej
25 dkg wędzonego boczku
1 jajko
2 cebule
3 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 szklanka bulionu mięsnego
20 dkg kaparów
sól, pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Mięso wołowe i boczek zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, 1 bardzo drobno pokrojoną cebulę, przyprawić, bardzo dokładnie wyrobić. Uformować kiełbaski, obtoczyć w mące. W patelni rozgrzać masło, obsmażyć na nim kiełbaski ze wszystkich stron na złoty kolor. Wyjąć, odstawić. Do masła pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać resztę mąki, lekko zrumienić i zalać bulionem. Zagotować. Dodać kiełbaski, dusić 10 minut, pod koniec duszenia dodać kapary, przyprawić sos do smaku. Podawać z duszoną kapustą.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez mariola[/b][b]Gulasz wołowy z jabłkami
Składniki:[/b]
50 dkg wołowiny pieczeniowej
4 winne jabłka
1 cebula
2 łyżki masła
2 łyżki piure pomidorowego
2 łyżki śmietany
sól, pieprz do smaku[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Umyte i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę. Jabłka obrać ze skóry, pokroić w plastry lub ósemki, usunąć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać masło, obrumienić mięso, podlać wodą i dusić pod przykryciem, gdy mięso będzie miękkie dodać jabłka, dusić razem około 5 minut, dodać piure pomidorowe, dusić mieszając. Zagęścić mąką rozmieszaną ze śmietaną, przyprawić do smaku. Podawać z ziemniakami.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez mariola[/b]adminKeymaster[i]Bardzo dobry ten schabik, aż ślinka cieknie jak swojego malucha karmię.
Wszystkie te Danka, a szczególnie z tego nowego menu są dla dzieci w wieku od 7mies.
[/i]adminKeymasterJa trenuje judo i jak chcem to potrafie schudnac20kg w ciaga miesiaca.Mialem nawet 1 anoreksje:sick:
adminKeymasterspróbuj wobec tego np. Blair’s Jersey Death, do kupienia w internecie na stronie ostrakuchnia.pl, ja się odważyłam i kupiłam:) baaaaaaaaardzo ostry – to mało powiedziane:)
adminKeymaster[b]Kurczak w sosie leśnym
Składniki:[/b]
1 duży kurczak
1 łyżka ginu
1 cebula
2 szklanki jasnego piwa
4 ziarna jałowca
50 dkg grzybów
1 szklanka dobrej śmietany
oliwa
sól, pieprz[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Podzielić na części. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, obrumienić porcje kurczaka, polać ginem i podpalić. Dodać piwo, rozkruszone owoce jałowca, śmietanę, doprawić sola i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w plastry grzyby i dusić aż powstały płyn odparuje. Dodać do duszącego się kurczaka, chwilę razem poddusić. Podawać na półmisku udekorowane zieleniną.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez dominikab[/b][b]Kurczak po meksykańsku
Składniki:[/b]
25 dkg piersi z kurczaka
4 łyżki oliwy
½ szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżka piure pomidorowego
25 dkg grzybów leśnych
2 pomidory
2 papryczki chili
1 łyżka mąki
2 kromki chleba tostowego[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Kurczaka umyć osuszyć. Podzielić na cienkie porcje. Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć przyprawione kawałki kurczaka na złoty kolor. Dodać wino i piure pomidorowe, dusić aż mięso będzie gotowe. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry, usmażyć na maśle. Pomidory obrać ze skóry, pokroić, dodać oczyszczone, pokrojone papryczki, dusić na oliwie, zagęścić łyżką mąki.. Z chleba tostowego przygotować grzanki, kłaść na każdej porcje mięsa, pokryć usmażonymi grzybami i pomidorami. Udekorować zieleniną.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez dominikab[/b]adminKeymasterDzisiaj przed pracą oglądałam telewizję i była reklama. Czyli co? Kupuję margarynkę i szukam zdrapki? Myślę, że jestem w stanie podołać zadaniu, w słusznej sprawie… 🙂
adminKeymasterCo można wygrać??!! Albo dobra, luzik. Jak wygram to wygram, nie będę się denerwowała 🙂
adminKeymasterKarmię mojego Marcina tym schabikiem gerbera i mu smakuje. Wcina jak szalony . Inne słoiczki mu tak nie pasowały. Chyba pierwszy raz wreszcie producenci zrozumieli, że dziecko też człowiek i nie chce jeść papek bez smaku. Zręsztą sam spróbuj.
adminKeymasterNo niby można ta margaryna powalczyć i to nawet skutecznie. Tylko, że mi się zdaje, iż najlepsze rozwiązanie to jednak sport jakiś no i odpowiednia dieta. Jak się w tym dobrze rozeznać to czas się znajdzie, a potem się okaże, że to nawet nie trudne, a czasem wręcz pysznie może być.
adminKeymaster[b]Gruszki w aromatycznym syropie
Składniki:[/b]
3 kg gruszek
4 szklanki cukru
2 szklanki octu
1 szklanka wody
laska cynamonu
szczypta tartej gałki muszkatołowej
szczypta mielonego imbiru
1 łyżeczka goździków
sok cytrynowy[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Przygotować miskę z zakwaszoną sokiem cytrynowym wodą. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniada nasienne. Odkładać do zakwaszonej wody aby nie czerniały. W dużym rondlu wymieszać wszystkie pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia, po kilku minutach dodać odsączone gruszki i gotować aż nie będą odpowiednio miękkie. Przygotować sterylne słoiki. Do każdego za pomocą łyżki cedzakowej nakładać ugotowane gruszki i uzupełniać syropem do ¾ objętości, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 20 minut. Dokręcić zakrętki i obrócić do góry dnem aż wystygną.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna[/b][b]Nektarynki w winnym syropie
Składniki:[/b]
12 dużych twardych ale dojrzałych nektarynek
2,5 szklanki cukru
3 szklanki wytrawnego białego wina
3 łyżki likieru migdałowego
3 łyżki spirytusu lub brendy[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Każdą nektarynkę zanurzyć w wrzątku na około 30 sekund i natychmiast przełożyć do naczynia z zimną wodą. Obrać ze skóry, pokroić na ćwiartki. Pestki rozbić, wyjąć jądro. W rondlu wymieszać wino, cukier i jądra pestek, powoli gotować kilka minut (około 10). Partiami dodawać pokrojone nektarynki i każdą partię gotować przez 3 minuty. Używając łyżki cedzakowej, przekładać owoce do sterylnych słojów. Gdy wszystkie nektarynki zostały obgotowane syrop gotować jeszcze przez 10 minut, usunąć jadra, doda likier, rozmieszać. Uzupełniać słoje syropem, do każdego dodać spirytusu. Zamknąć, wymieszać. Przechowywać w chłodnym miejscu.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna[/b]adminKeymasterAkcji i nie tylko. Ja już ostrzę sobie zęby na spa, które można wygrac w ich konkursie. Nawet nie próbujcie mi podkupywać konkursowych margarynek 😛
adminKeymaster[b]Cukinia marynowana
Składniki:[/b]
1 kg małych cukinii
2 cebule
¼ szklanki soli
2 szklanki octu winnego
1 szklanka cukru
2 łyżeczki ziaren gorczycy
1 łyżeczka nasion selera
1 łyżeczka ostryżu[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Cukinie umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Cebulę obrać, pokroić w „piórka”. Ułożyć cebulę i cukinię w misce zalać zimną wodą z lodem, odstawić na 2 godziny. Pozostałe składniki wymieszać w dużym rondlu i doprowadzić do wrzenia. Cebulę i cukinię odcedzić, dodać do rondla, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Przekładać do sterylnych słoików, szczelnie zamknąć.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna[/b][b]Cebula marynowana z chili
Składniki:[/b]
1 litr pokrojonej cebuli (czerwonej)
1 szklanka octu winnego
¼ szklanki cukru
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki goździków
1 papryczka chili[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Cebulę obrać, pokroić zależnie od upodobań w pierścienie lub pół plastry o grubości około 5 mm. Papryczkę oczyścić, rozdrobnić. Wszystkie składniki wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia, gotować przez około 10 minut. Odstawić w chłodne miejsce na 3, 4 godziny. Przekładać do sterylnych słoików, szczelnie zamknąć.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna[/b]adminKeymasterNie każdy ma czas żeby sobie gotować odpowiednie rzeczy, czasem po prostu wpadam do domu i łapię kanapkę. No i właśnie dla tego baaaaaaaaardzo mi odpowiada wynalazek tej margaryny, o której pisaliście. 3 kromki dziennie to akurat jestem w stanie sobie przygotować.
adminKeymaster[b]Marmelada marchewkowo cytrusowa
Składniki:[/b]
3 cytryny
2 pomarańcze
3 szklanki wody
5 szklanek cukru kryształ
3 szklanki tartej marchwi[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
Cytryny i pomarańcze dokładnie wyszorować w gorącej wodzie. Przekroić na połowy, wycisnąć sok, odłożyć. Pozostałe po wyciśnięciu soku pokroić w paski. Sok i pokrojone w paski owoce przełożyć do rondla o grubym dnie, wlać wodę i gotować mieszając na wolnym ogniu 45 minut. Dodać cukier i marchew. Mieszając ciągle gotować dalsze 25 minut. Przetrzeć przez grube sito, przełożyć do sterylnych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 minut.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna[/b][b]Pikle z ogórków i papryki
Składniki:[/b]
25 ogórków pokrojonych w ćwiartki
6 cebul pokrojonych w ćwiartki
2 zielone papryki pokrojone w kostkę
3 drobno pokrojone ząbki czosnku
1/2 szklanki soli
3 szklanki octu winnego
5 szklanek cukru
2 łyżki ziaren gorczycy
1 łyżeczka nasion selera
1/2 łyżeczki goździków
1 łyżka ostryżu[b]Sposób przyrządzenia:[/b]
W dużej misce wymieszać ogórki, cebulę, paprykę, czosnek i sól, odstawić na 3 godziny.W dużym rondlu wymieszać ocet, cukier, gorczycę, nasiona selera i ostryż, doprowadzić do wrzenia. Ogórki i dodatki obsączyć z powstałego płynu, dodać do rondla, zagotować i odstawić. Przełożyć do sterylnie czystych słojów, zamknąć szczelnie. Przechowywać w chłodnym miejscu.
[b]Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna[/b] -
AuthorPosts