Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
KatarzynaParticipant
Lubiê wcze¶nie wstawaæ, pod warunkiem, ¿e nie muszê. I wtedy nawet pobudka o 5 mi nie straszna. I wszystko bez po¶piechu, powoli, ze spokojem… Najpierw karmiê koty, potem poranne ablucje i nie¶pieszne szykowanie ¶niadanka z obowi±zkowym ogromniastym kubasem kawy. S³uchanie, jak s±siedzi wychodz±, obserwowanie, jak wszystko wko³o zaczyna siê robiæ coraz ja¶niejsze. I ta ¶wiadomo¶æ, ¿e przede mn± ca³y d³ugi dzieñ…
Ale niestety takich dni jest niewiele. Z regu³y pobudka o 6 i szykowanie siê do pracy. Czasem marzê o emeryturze, a tu jeszcze tyle lat…KatarzynaParticipantMarinik, zrobi³am sobie dzi¶ szpinak wed³ug Twojego przepisu. Dobry by³! Dziêki.
B.KatarzynaParticipant¦wietne przepisy! Nastêpne go³±bki bêd± z kasz± jaglan± i szpinakiem. A ten sos do makaronu robiê jutro na obiad. I mam w nosie, ¿e siê nie ³±czy pomidorów ze szpinakiem, tyle ¶wiñstwa jemy nawet o tym nie wiedz±c, ¿e raz mogê zje¶æ co¶ szkodliwego ¶wiadomie.
B.KatarzynaParticipantWczoraj by³o wiosennie i zaczê³am my¶leæ o sadzonkach i nasionkach, a tu dzi¶ tak napada³o, ¿e oj! I znów zima zaskoczy³a drogowców…
KatarzynaParticipantTak siê zdziwi³a¶, ¿e a¿ mi g³upio siê zrobi³o i jutro polecê sobie trochê tej kaszy kupiæ 😉 :laugh:
A powa¿nie, to nie jad³am. Albo mo¿e jad³am, tylko nie pamiêtam. W ka¿dym razie na pewno spróbujê. I czekam na Twoje przepisy.
B.KatarzynaParticipantWitam szpinakosympatyczkê!
Cieszê siê, ¿e jadacie szpinak. Te kotleciki s± rzeczywi¶cie fajne. Zachêcam. I bardzo chêtnie poczyta³abym sobie Twoje przepisy na canelloni i na go³±bki. Te ostatnie szczególnie mnie zainteresowa³y ze wzglêdu na kaszê jaglan±, której jeszcze nie jad³am.
Pozdrawiam
B.KatarzynaParticipantProste, szybkie, smaczne i idealne dla niespodziewanych go¶ci PARÓWKI Z SEREM I BOCZKIEM.
Parówki trzeba naci±æ wzd³u¿, w naciêcie w³o¿yæ paski sera ¿ó³tego, ka¿d± parówkê owin±æ plasterkiem boczku. Tak przygotowane parówki u³o¿yæ w ¿aroodpornym naczyniu wysmarowanym oliw± i zapiec w piekarniku.
B.KatarzynaParticipantNo jasne, a potem bêd± komentowaæ, ¿e przyje¿d¿am nie do rodziny tylko do komputera;)
KatarzynaParticipantBo mam stareñki komputer i jak w³a¿ê na czat, to mi melduje, ¿e nie da rady, bo bêdzie wolno dzia³a³. I jak mimo to w³a¿ê, to pojawia siê niebieskie t³o i koniec. W dodatku okienko czatowe jest du¿e, a mój monitor raczej malutki i widzê tylko 1/któr±¶ okna. Mo¿e pod koniec roku dorobiê siê czego¶ lepszego, na razie nic z tego. I tak jestem szczê¶liwa, ¿e mój staruszek dzia³a, chocia¿ potrafi zawiesiæ siê kilka razy pod rz±d. Tak¿e trzymajcie kciuki, ¿eby mi ca³kiem nie pad³, bo wtedy zap³aka³abym siê z têsknoty za Wami.
B.KatarzynaParticipantW ksiêcia to ja ju¿ dawno przesta³am wierzyæ! Ale taki zwyk³y fajny facet to by siê pewnie przyda³. Nie tracê nadziei. No bo w koñcu muszê znale¼æ kogo¶, kto bêdzie musia³ je¶æ to, co ugotujê;)
KatarzynaParticipantJak znam ¿ycie, to Ga³ucha. Zobaczcie, ile ta dziewczyna wklepuje przepisów. Jest niesamowita!
A ja dlatego tu siê tak udzielam, bo nie mogê z Wami na czacie poklafciæ:(
B.KatarzynaParticipantJedli¶cie kiedy¶ GO£¡BKI Z GRZYBAMI? Je¶li nie, koniecznie spróbujcie:
kapusta
szklanka ry¿u
2 cebule
³y¿ka mas³a 7 dag suszonych grzybów
zielona pietruszka
sól pieprz
sos:
³y¿eczka m±ki
wywar grzybowy
pó³ szklanki ¶mietany
– grzyby ugotowaæ, odcedziæ i posiekaæ,
– ry¿ ugotowaæ na sypko,
– cebulê drobno posiekaæ i udusiæ na ma¶le,
– grzyby, ry¿, cebulê i posiekana pietruszkê wymieszaæ, doprawiæ,
– li¶cie kapusty nape³niæ farszem, uformowaæ go³±bki,
– obsma¿yæ krótko na patelni, u³o¿yæ potem w rondlu, wlaæ wywar z grzybów i poddusiæ oko³o godziny,
– zrobiæ zaklepkê z m±ki i ¶mietany, wlaæ do go³±bków, zagotowaæ.
W przepisie oryginalnym nie podsma¿a sie go³±bków, u mnie w domu zawsze siê to robi³o, poza tym w przepisie do sosu dodaje sie zasma¿kê, ja wolê zaklepkê.
Smacznego
B.KatarzynaParticipantFrancuzi s³yn± z celebrowania posi³ków, ponoæ jest to powód, dla którego we Francji nie ma problemu nadwagi, mimo ¿e du¿o jedz±. A jak to wygl±da w Belgii? Czy posi³ki te¿ s± takie wa¿ne?
Szczerze mówi±c nie s³ychaæ wiele o kuchni belgijskiej, dlatego przeczyta³am Twój tekst z wielkim zainteresowaniem. Z tego co piszesz zrozumia³am, ¿e z jednej strony jest mocno podobna do francuskiej (te¿ taka wyszukana?), z drugiej strony te koszmarrrrne fryty! A Twoja ulubiona potrawa belgijska?
Pozdrawiam
B.Post edited by: Bazylia, at: 2005/02/12 16:37
KatarzynaParticipant🙁
KatarzynaParticipantDziêki!
A o to 'wszystko’ to siê w odpowiednim czasie upomnê 😉 -
AuthorPosts