Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
KatarzynaParticipant
Kiedy¶ w przeci±gu dwóch tygodni schud³am 10 kilo (wynik ogromnego stresu). Postanowi³am ten fakt wykorzystaæ i zacz±æ uwa¿aæ na to, co jem. Minê³o prawie dwa lata, a ja mniej wiêcej trzymam wagê (chocia¿ po Wielkanocy troszke mi siê uty³o 🙁 ). Wiêc stwierdzenia tego naukowca s± chyba do¶æ daleko posuniêtym uogólnieniem. Myslê, ¿e ca³a tajemnica polega na zmianie stylu od¿ywiania. Na sta³e.
B.KatarzynaParticipantMam nowy kompik i troszkê lepiej mi sie do Pychotki wchodzi, bo stary zacz±³ strasznie przy Pychotce wariowaæ. No i pewnie bêdzie mnie trochê wiêcej (i nareszcie na czacie!!!).
A w ogóle to bardzo sie cieszê, ¿e o mnie pamiêtacie 🙂
Pozdrawiam
B.KatarzynaParticipantWezwana do odpowiedzi meldujê siê :laugh:
KatarzynaParticipant. 250 g, Psalm 55, werset 22 – mas³o
2.6 sztuk, Izajasz (10,14) – jajka
3. 1,5 fili¿anki, Ks. Sêdziów (14,18 ) – miód
4. 4,5 fili¿anki, I Ks. Królewska (5,2) "Salomon przys³a³ do Chirama takie poselstwo"
5. 2 fili¿anki, Ks. Kap³añska (19,10)
6. fili¿anka, Ks. Liczb (17,23)
7. szczypta, Ks. Kap³añska (2,13)
8. 3-4 ³y¿eczki, Jeremiasz (6,20) – kadzid³o i korzenie, to podejrzewam, ¿e korzenie 😀
9. 3/4 fili¿anki, Ks. Sêdziów (4,19) – mleko albo woda, bo oba s± w wersecie wymienione (pewno mleko)
10. 3 ³y¿eczki proszku do pieczeniaMam Bibliê Brytyjskiego Toarzystwa Biblijnego, która ró¿ni siê nazwami ksi±g od katolickich, dlatego nie wiem, które ksiêgi to Kap³añska i Liczb. W I Królewskiej musia³a nast±piæ pomy³ka, z tym korzeniem pewnie inne t³umaczenie.
KatarzynaParticipantVjesja, ja Ciebie rozumiem i nie potêpiam. Co nie przeszkadza mi ¶limaczków ¿a³owaæ. Ale zaraz, Ty piszesz o tych bezskorupkowych. Czy¿by ca³a rodzina zabija³a niewinne skorupkowe za te drugie?:mad:
Kiedy¶ dawno temu wyhodowa³am z pestek figi kilka ro¶linek (cholera, nigdy nie wiem, mo¿e to by³ daktyl, taka pojedyncza wrzecionowata pestka, a nie tysi±ce drobnych). Wyros³y mi piêkne, ale potem co¶ musia³am zrobiæ nie tak, bo wszystkie mi pad³y:( To by³o w zamierzch³ych czasach i nie by³o ³atwo o jakie¶ info. Mo¿e jeszcze kiedy¶ spróbujê.
Jeszcze wrócê do ¶limaków: a nie ma jakiego¶ odstraszacza? Tak, ¿eby sobie ¿ar³oki posz³y. A swoj± drog± zawsze wiedzia³am, ¿e nadmiar alkoholu zabija. 😉
Pozdrawiam
B.KatarzynaParticipantA to mnie tymi ¶limakami zmartwi³a¶:( Bo ja te zwierz±tka bardzo lubiê (i wcale nie kulinarnie). Wzrusza mnie ich determinacja i bezbronno¶æ. Wiem, wiem, z¿eraj± ro¶liny, ale i tak je bardzo lubiê. Kiedy jestem u krewnych w czasie wakacji, co rano zrywam siê pierwsza i lecê do ogródka, zbieram ¶limaki, które nieostro¿nie wylaz³y z kryjówek i wynoszê je na ³±kê. Takie mam ma³e zboczenie. I nie pozwalam nikomu w mojej obecno¶ci ich zabijaæ.
Ale nie my¶l sobie, ¿e Ciê potêpiam, czy co¶. Nawet mi to do g³owy nie przysz³o. Dalej Ciê lubiê:)
A u mnie ro¶linki wzesz³y piêknie w skrzynkach, nied³ugo bêdê sia³a nastêpne ju¿ na balkonie. Lubiê moment, kiedy one zaczynaj± ¿yæ, wy³a¿± pracowicie z ziemi i prostuj± siê. Chyba powinnam mieæ dom z ogrodem (ciekawe, czy wtedy zmieni³by siê mój stosunek do ¶limaków?).KatarzynaParticipantJestem w wieku miêdzy staruszk± a m³odzink±, od której oczekuje siê ustêpowania w autobusie. I wydaje mi siê, ¿e w tej dyskusji racja le¿y gdzie¶ po¶rodku. No bo nie da siê zaprzeczyæ, ¿e m³odzie¿ mamy mooocnooo rozwydrzon±, chamsk±, nienauczon± PODSTAWOWYCH zasad kultury, chocia¿by wyjmowania ³ap z kieszeni podczas rozmowy z kim¶ starszym, albo podnoszenia ty³ka z krzes³a, ¿eby siê przywitaæ z kobiet±. Je¶li tacy ludzie NIE MAJ¡ POJÊCIA, ¿e do pomieszczenia, gdzie wisi god³o pañstwowe nie powinno siê wchodziæ w czapce na g³owie, to dlaczego oczekujemy od nich, ¿e bêd± uprzejmie ustêpowaæ miejsca starszym.
Tylko, ¿e to wina doros³ych, czêsto tych w³a¶nie staruszków.To oni przede wszystkim nauczyli dzieci chamstwa, no bo sk±d¶ siê to wziê³o, prawda? Chocia¿ czasem zastanawiam siê, czy to nie wiêksza wina liberalnego sposobu wychowania, niekonsekwencji, braku czasu rodziców i z³ych telewizyjnych wzorców.
Ale wracaj±c do starszych ludzi, Ga¼dzina, chyba przesadzi³a¶ z tym rozwydrzeniem staruszków. To, ¿e niektórzy z nich zachowuj± siê tak, jakby siê im miejsce nale¿a³o, nie zwalnia m³odzie¿y z kultury. Poza tym nie bardzo wiem, ile masz lat, ale twierdzenie o wmówionych chorobach starszych ludzi jest chyba nieporozumieniem. Nie s±dzê, ¿e starzy ludzie w przewa¿aj±cej wiêkszo¶ci cierpieli na urojone dolegliwosci i z przyjemno¶ci± wysiadywali w przychodniach, z³o¶liwie zajmuj±c miejsce ludziom chorym. Wiêkszo¶æ z nich naprawdê choruje. Pamiêtaj, ¿e jeszcze jakie¶ 50 lat temu wielu z nich nie do¿y³oby swojego wieku. Nie da siê nie zauwa¿yæ, ¿e mamy coraz wiêcej ludzi starych, dlatego wydaje siê nam, ¿e staruszkowie zaczêli nagminnie okupowaæ gabinety lekarskie.
To, ¿e nikt kiedy¶ nie s³ysza³ o geriatrii o niczym nie ¶wiadczy. Kiedy¶ nikt nie s³ysza³ o raku, stwardnieniu rozsianym, depresji, schizofrenii, zespole Downa ….Na koniec, wydaje mi siê, ¿e maj± racjê ci, którzy potêpiaj± m³odzie¿, ale trzeba pamiêtaæ o ¼ródle takiego ich zachowania, którym s± doro¶li, czyli my.
I chyba niewiele siê zmieni, najwy¿ej na gorsze.
B.KatarzynaParticipantByæ mo¿e gra tu rolê ciê¿ar w³a¶ciwy obu kasz. Albo inna rzecz: kasza manna bardziej wype³nia ³y¿eczkê ni¿ gryczana, która ma du¿e ziarna, wobec tego prze¶witów miêdzy ziarenkami jest wiêcej, ni¿ w kaszce mannie, która wype³nia ³y¿eczkê prawie bez wolnej przestrzeni miêdzy ziarnami. Najpro¶ciej by³oby zwa¿yæ obie kasze, prawda? :laugh:
B.KatarzynaParticipantWszystkim Pychotkowiczkom ¿yczê Weso³ego Zaj±ca, a Pychotkowiczkom – Weso³ego … Króliczka;)
A mokrego poniedzia³ku ¿yczê tylko chopom :laugh:
BazyliaKatarzynaParticipantEwo, jak mo¿esz nazywaæ szpinak zielonym paskudztwem? Jestem w g³êbokim szoku!!! ;):laugh:
Nie, tak powa¿nie to wiem, ¿e wiêkszo¶æ ludzi tego nie lubi. My¶lê sobie, ¿e winne s± stereotypy mówi±ce, ¿e szpinak jest b³eee i nasze dzieciñstwo, w którym karmiono nas szpinakiem na si³ê. A ten szpinak najczê¶ciej przypomina³ 'kacz± kupê’. I nic dziwnego, ¿e gdzie¶ pozosta³ uraz. A przecie¿ to jest naprawdê dobre. Pozdrawiam
B.KatarzynaParticipantMarinik, mo¿esz podaæ namiary na te stronki, które wymieniasz? Jestem pocz±tkuj±c± internautk±, wiêc ich nie znam, a chêtnie pozna³abym. WZ ju¿ znam, GW te¿, ale o reszcie nie s³ysza³am. Z góry dziêkujê i pozdrawiam
B.KatarzynaParticipantWidocznie komp uzna³, ¿e to wa¿ne 😉
KatarzynaParticipantA to z naszego forum, poniewa¿ nie mogê wkleiæ linka, to kopiujê ca³y przepis. Mam nadziejê, ¿e Ewa mnie nie skrzyczy 😉
"Napisa³ Ewa
¦wie¿e listki m³odego szpinaku (tzw. baby spinach) po umyciu ods±czam bardzo delikatnie jak najlepiej w wody , delikatnie drê do miski na mniejsze kawa³ki do tego dodaje siekany szczypiorek i rzodkiewkê , wszystko zalewam kwa¶n± ¶mietana(taka gêst±) roztrzepana z mlekiem i szczypta soli .
Tutaj gdzie mieszkam baby spinach jest dostêpny zawsze i gotowy do przyrz±dzania (umyty) tak ze niesamowita jest szczê¶ciara ze mnie .
Uwaga do tej surówki : trzeba mieszaæ ostro¿nie gdy¿ m³ody szpinak jest bardzo delikatny , próbowa³am równie¿ ze starego ale jest trochê ³ykowaty ."
B.KatarzynaParticipantZnalaz³am takie oto przepisy:
SA£ATKA SZPINAKOWO-GRZYBOWA
30 dag ¶wie¿ego szpinaku
20 dag grzybów, najlepiej prawdziwków
1 ³y¿ka mas³a
bia³y mielony pieprz
sól
pó³ cytryny
kilka ga³±zek koperku
z±bek czosnku
cukier do smaku
3 ³y¿ki oliwy– li¶cie szpinaku przebraæ, umyæ i odci±æ ogonki,
– grzyby umyæ, wiêksze pokroiæ na kawa³ki,
– na patelni rozpu¶ciæ mas³o, wsypaæ grzyby, przesma¿yæ, udusiæ, przyprawiæ do smaku sol± i pieprzem, ostudziæ,
– szpinak wymieszaæ z grzybami,
– czosnek obraæ, drobno posiekaæ lub przepu¶ciæ przez praskê, utrzeæ z sol± i cukrem, dodaæ sok z cytryny, wymieszaæ z oliw±,
– sosem polaæ sa³atkê, posypaæ drobno posiekanym koperkiem.i jeszcze to:
SA£ATKA ZE SZPINAKU I CUKINII
15 dag makaronu (kokardki)
1 m³oda cukinia
kilka li¶ci szpinaku
2 ³y¿ki startego parmezanu
3 z±bki czosnku
kilka listków bazylii
½ szklanki bulionu
sól, pieprz
sok z cytryny
– makaron ugotowaæ al dente,
– szpinak przebraæ, pozostawiæ same miêkkie listki,
– cukiniê pokroiæ w cieniutkie plasterki, lekko posoliæ,
– bazyliê zmiksowaæ z czosnkiem, dodaæ bulion, sól, pieprz i sok z cytryny,
– po³±czyæ wszystkie sk³adniki, polaæ sosem, posypaæ startym parmezanem.Pozdrawiam
B.KatarzynaParticipantU nas te¿ cieplasto, ¿e hej!!! A ptaszyd³a to tak æwirutaj±, ¿e chcia³oby siê stan±æ i s³uchaæ, s³uchaæ, s³uchaæ….
-
AuthorPosts