Home › Forums › Działy › Forum Szpinakowe › Szpinakowe przepisy
- This topic has 23 replies, 8 voices, and was last updated 18 years, 3 months ago by admin.
-
AuthorPosts
-
19 marca 2005 at 10:04 #43367KatarzynaParticipant
Ewo, jak mo¿esz nazywaæ szpinak zielonym paskudztwem? Jestem w g³êbokim szoku!!! ;):laugh:
Nie, tak powa¿nie to wiem, ¿e wiêkszo¶æ ludzi tego nie lubi. My¶lê sobie, ¿e winne s± stereotypy mówi±ce, ¿e szpinak jest b³eee i nasze dzieciñstwo, w którym karmiono nas szpinakiem na si³ê. A ten szpinak najczê¶ciej przypomina³ 'kacz± kupê’. I nic dziwnego, ¿e gdzie¶ pozosta³ uraz. A przecie¿ to jest naprawdê dobre. Pozdrawiam
B.22 marca 2005 at 01:58 #43401EwaParticipantBazylio mnie nikt nie szpikowal szpinakiem w dziecinstwie (wlasciwie mama nigdy go nie robila) , niestety dlugo sugerowalam sie opinia ze szpinak jest zwyczajnie wstretny. Raz sprobowalam takiego gotowca mrozonego tylko z mikrofalowki heh to dopiero bylo 😡 😡 😡 😡 😡 😡 gorszego paskudztwa nie jadlam w swoim zyciu. Polubilam go dopiero jak zaczelam sama go gotowac dosc niedawno temu i sie bardzo ciesze z tego powodu .Pozdrawiam Ewa NYC
29 marca 2005 at 23:22 #43567AneriteParticipantPodaje tu przepis mojej przyjaciolki Elwiry z Frankfurtu, ktora mnie (lata temu) tym poczestowala i bylo takie pyszne, ze nie moglam tego zapomniec. Wczoraj z nia rozmawialam na msg i poprosilam o wskazowki. A wiec:
mw. 1 kg swiezego szpinaku, jedna cebula, troche czosnku, sol, pieprz, niewielka ilosc tluszczu.
Szpinak doskonale oplukac, odciac ogonki, osaczyc na cedzaku, nie kroic. Cebule drobniutko posiekac i zaszklic w rondlu na tluszczu (z maslem bedzie smaczniejsze), na to wrzucic przygotowany szpinak w calosci, dorzucic siekany lub zmiazdzony czosnek, dodac soli i pieprzu do smaku i od razu przykryc pokrywka. Dusic tak na malutkim ogniu pod przykryciem kilkanascie minut, az szpinak zmniejszy swoja objetosc, ale jeszcze bedzie troche jedrny, w tym celu sprawdzac czy juz. Podawac z sadzonymi jajkami. Ona mowi, ze tak samo robi mrozony szpinak, ale ja sadze, ze swiezy lepszy. Bardzo bylo pyszne. Anerite.20 maja 2005 at 21:27 #43929adminKeymasterznam dobry przepis na szpinak dla odchudzaj±cych siê , a oto on. Jedna torebka mro¿onego szpinaku
kostka twaro¿ku pó³t³ustego
3 ³y¿ki ¶mietany
2 ³y¿ki mas³a
2 z±bki czosnku
makaron ugotowany al dente oko³o pó³ paczki.
Makaron gotujemy , w tym czasie sma¿ymy przez kilka minut odmro¿ony szpinak na ma¶le , dodajemy rozdrobniony twaro¿ek, czosnek ,po kilku minutach ¶mietanê.Wszystko mieszamy , solimy i pieprzymy do smaku, bardzo smaczne, polecam.21 maja 2005 at 02:31 #43930EwaParticipantAchhhhh szpinaczek w kazdej wersji mniam mniam mniam robie to od dawna , ale dzieki serdreczne za przypomnienie przepisu dla niewtajemniczonych proste , smaczne , coz wiecej zadac 😉 Pozdrawiam Ewa NYC
21 maja 2005 at 02:34 #43931EwaParticipantW/W danie jest to danie bezweglowodanowe (czyli no carb) dosc zdrowe ilatwe :):):):)
pozdrawiam Ewa
21 maja 2005 at 09:45 #43932WiesiaParticipantEwuniu, makaron ma weglowodany i to sporo. Nie ma tluszczu. Nie bez powodu mowi sie, ze od "kluch" sie tyje.
21 maja 2005 at 14:05 #43933EwaParticipantrzeczywiscie przeoczylam te kluchy ale zawsze mozna je wykluczyc
5 sierpnia 2006 at 19:52 #44961adminKeymasterKiedys moja corka powiedziala mi o swoim koledze, ktory uwielbia nalesniki ze szpinakiem i sosem grzybowym.Troche mnie wzdryglo, ale po jakims czasie stwierdzilam, ze jezeli zjada to mlody chlopak trzeba sprobowac. Danie okazalo sie rewelacja.Polecam.Szpinak przygotowujemy oczywiscie z czosnkiem na gesto.Robie ze szpinaku mrozonego,ale swiezy jest lepszy.Zageszczam 30% smietana bez maki.Nalesniki smaze tradycyjnie, ale kiedy wylewam ciasto posypuje szybko ziarna sezamu i slonecznika na wierzch,potem przewracam.Sos grzybowy,oczywiscie najlepszy ze swiezych grzybkow,po sezonie pozostaje nam z torebki.Pycha.Warto sprobowac.Znikaja szybko z talerza i mlodszych i starszych
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.