Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szpinakowe przepisy

Home Forums Działy Forum Szpinakowe Szpinakowe przepisy

Viewing 9 posts - 16 through 24 (of 24 total)
  • Author
    Posts
  • #43367
    Katarzyna
    Participant

    Ewo, jak mo¿esz nazywaæ szpinak zielonym paskudztwem? Jestem w g³êbokim szoku!!! ;):laugh:
    Nie, tak powa¿nie to wiem, ¿e wiêkszo¶æ ludzi tego nie lubi. My¶lê sobie, ¿e winne s± stereotypy mówi±ce, ¿e szpinak jest b³eee i nasze dzieciñstwo, w którym karmiono nas szpinakiem na si³ê. A ten szpinak najczê¶ciej przypomina³ 'kacz± kupê’. I nic dziwnego, ¿e gdzie¶ pozosta³ uraz. A przecie¿ to jest naprawdê dobre. Pozdrawiam
    B.

    #43401
    Ewa
    Participant

    Bazylio mnie nikt nie szpikowal szpinakiem w dziecinstwie (wlasciwie mama nigdy go nie robila) , niestety dlugo sugerowalam sie opinia ze szpinak jest zwyczajnie wstretny. Raz sprobowalam takiego gotowca mrozonego tylko z mikrofalowki heh to dopiero bylo 😡 😡 😡 😡 😡 😡 gorszego paskudztwa nie jadlam w swoim zyciu. Polubilam go dopiero jak zaczelam sama go gotowac dosc niedawno temu i sie bardzo ciesze z tego powodu .Pozdrawiam Ewa NYC

    #43567
    Anerite
    Participant

    Podaje tu przepis mojej przyjaciolki Elwiry z Frankfurtu, ktora mnie (lata temu) tym poczestowala i bylo takie pyszne, ze nie moglam tego zapomniec. Wczoraj z nia rozmawialam na msg i poprosilam o wskazowki. A wiec:
    mw. 1 kg swiezego szpinaku, jedna cebula, troche czosnku, sol, pieprz, niewielka ilosc tluszczu.
    Szpinak doskonale oplukac, odciac ogonki, osaczyc na cedzaku, nie kroic. Cebule drobniutko posiekac i zaszklic w rondlu na tluszczu (z maslem bedzie smaczniejsze), na to wrzucic przygotowany szpinak w calosci, dorzucic siekany lub zmiazdzony czosnek, dodac soli i pieprzu do smaku i od razu przykryc pokrywka. Dusic tak na malutkim ogniu pod przykryciem kilkanascie minut, az szpinak zmniejszy swoja objetosc, ale jeszcze bedzie troche jedrny, w tym celu sprawdzac czy juz. Podawac z sadzonymi jajkami. Ona mowi, ze tak samo robi mrozony szpinak, ale ja sadze, ze swiezy lepszy. Bardzo bylo pyszne. Anerite.

    #43929
    admin
    Keymaster

    znam dobry przepis na szpinak dla odchudzaj±cych siê , a oto on. Jedna torebka mro¿onego szpinaku
    kostka twaro¿ku pó³t³ustego
    3 ³y¿ki ¶mietany
    2 ³y¿ki mas³a
    2 z±bki czosnku
    makaron ugotowany al dente oko³o pó³ paczki.
    Makaron gotujemy , w tym czasie sma¿ymy przez kilka minut odmro¿ony szpinak na ma¶le , dodajemy rozdrobniony twaro¿ek, czosnek ,po kilku minutach ¶mietanê.Wszystko mieszamy , solimy i pieprzymy do smaku, bardzo smaczne, polecam.

    #43930
    Ewa
    Participant

    Achhhhh szpinaczek w kazdej wersji mniam mniam mniam robie to od dawna , ale dzieki serdreczne za przypomnienie przepisu dla niewtajemniczonych proste , smaczne , coz wiecej zadac 😉 Pozdrawiam Ewa NYC

    #43931
    Ewa
    Participant

    W/W danie jest to danie bezweglowodanowe (czyli no carb) dosc zdrowe ilatwe :):):):)

    pozdrawiam Ewa

    #43932
    Wiesia
    Participant

    Ewuniu, makaron ma weglowodany i to sporo. Nie ma tluszczu. Nie bez powodu mowi sie, ze od "kluch" sie tyje.

    #43933
    Ewa
    Participant

    rzeczywiscie przeoczylam te kluchy ale zawsze mozna je wykluczyc

    #44961
    admin
    Keymaster

    Kiedys moja corka powiedziala mi o swoim koledze, ktory uwielbia nalesniki ze szpinakiem i sosem grzybowym.Troche mnie wzdryglo, ale po jakims czasie stwierdzilam, ze jezeli zjada to mlody chlopak trzeba sprobowac. Danie okazalo sie rewelacja.Polecam.Szpinak przygotowujemy oczywiscie z czosnkiem na gesto.Robie ze szpinaku mrozonego,ale swiezy jest lepszy.Zageszczam 30% smietana bez maki.Nalesniki smaze tradycyjnie, ale kiedy wylewam ciasto posypuje szybko ziarna sezamu i slonecznika na wierzch,potem przewracam.Sos grzybowy,oczywiscie najlepszy ze swiezych grzybkow,po sezonie pozostaje nam z torebki.Pycha.Warto sprobowac.Znikaja szybko z talerza i mlodszych i starszych

Viewing 9 posts - 16 through 24 (of 24 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.