Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
KatarzynaParticipant
Witaj!
Bardzo mnie interesuj± pierogi z serem na s³ono, oczywi¶cie ze szpinakiem, z tartymi ziemniakami, z kasz± i z jajami. Anerite kochana, czy Ty te wszystkie pierogi robi³a¶? Je¶li tak, padam przed Tob± na kolana! My¶la³am, ¿e wiem co¶ o kuchni, tymczasem okazuje siê, ¿e jestem zaledwie adeptk± tej wielkiej sztuki.
Pozdrawiam B.KatarzynaParticipantWitaj!
Tym ja³owcem to mnie zastrzeli³a¶, muszê przyznaæ. Nastêpny mój bigos bêdzie mia³ dodatek z ja³owca. Bardzo lubiê latem podgryzaæ sobie ja³owcowe jagody prosto z le¶nego krzaka, ale ¿eby wrzuciæ go do bigosu, to nie pomy¶la³am. Dziêki!
Pozdrawiam
B.KatarzynaParticipantNiezbyt czêsto jadam miêso, czasami potrafiê miesi±cami nie ruszyæ, co nie znaczy, ¿e nie lubiê. Jednym z moich ulubionych miêsnych dañ jest BIA£A KIE£BASA ZAPIEKANA.
1 kg bia³ej kie³basy (u¿ywam surowej, do tej parzonej nie mam zaufania)
2 cebule
g³ówka czosnku
smalec (albo inny t³uszcz)
– naczynie ¿aroodporne smarujê t³uszczem i ciasno uk³adam w nim ponak³uwan± kie³basê,
– obk³adam j± z±bkami czosnku i cebul± pokrojon± w kr±¿ki, wtykaj±c je miêdzy kie³basê i na wierzch,
– wstawiam do piekarnika (200 stopni) na oko³o godzinê.Mo¿na je¶æ na ciep³o i na zimno, jako osobne danie, na chleb, jak kto woli. Smacznego B.
Post edited by: Bazylia, at: 2005/01/26 23:50
KatarzynaParticipantZapomnia³am o lubczyku! Do niedawna mia³am na parapecie, latem na balkonie, ale jako¶ tak w pa¼dzierniku mi pad³. Mo¿e za du¿o podlewa³am?
A s³ysza³ kto¶ co¶ bli¿szego o kozieradce? Wyczyta³am, ¿e u¿ywana jest do aromatyzowania serów i wchodzi w sk³ad curry. A nazwa taka mocno swojska.KatarzynaParticipantDzieñ dobry.
Przeczyta³am Twój przepis i a¿ mi ¶linka polecia³a. Bigos, który ja robiê w zasadzie prawie nie ró¿ni siê od Twojego. Je¶li pozwolisz, ¶ci±gnê pomys³ na dodanie do bigosu wody po gotawaniu grzybów, ju¿ czujê ten lekuchno grzybowy posmaczek kapusty, mniam.
Miêsa dodajê mniej, tyle tylko, ¿eby by³ smak i 'co¶ na z±b’, ale ja jestem trochê bezmiêsna i miêsa jem bardzo ma³o.
Bez zasma¿ki, koniecznie, masz ¶wiêt± racjê!
Wstêpne gotowanie kapusty kiszonej w mojej kuchni trwa krócej, ale nastêpnym razem spróbujê ca³± godzinê, tak jak Ty. Wino tak, koncentrat czasem, czasem troszkê miodu, mój ulubiony gryczany ma lekk± goryczkê i do bigosu pasuje idealnie.
Czosnku nigdy nie dodawa³am.
Podczas gotowania (te¿ do 7 dni) nie zamra¿am, wstawiam po prostu do lodówki i tam w zimnie siê 'przegryza’.
Aha, dodajê chyba wiêcej grzybów, nie wiem ile to na wagê, ale ze dwie gar¶cie, bardzo lubiê grzyby.
Pozdrawiam
B.Post edited by: Bazylia, at: 2005/01/26 07:33
KatarzynaParticipantTo znowu ja. Dzi¶ kupi³am wêdzon± rybê mas³ow±. Tylko troszkê, bo koszmarnie droga (ok. 50 z³ za kilo). Ale baaardzo dobra. Bia³e aromatyczne miêso, do¶æ zwarte, mo¿na kroiæ w plastry. Smak przypomina mi co¶, nie mam pojêcia, co, w ka¿dym razie jest do¶æ wyrazisty i naprawdê dobry. "Rybiego" smaku czy aromatu prawie nie czuæ. Polecam.
Ps. A co to w ogóle za dziwo ta ryba, wie kto¶? Podejrzewam, ¿e morska, rozmiary ma spore.
B.KatarzynaParticipantWitaj Anerite!
Wiem, ¿e to brzmi przedziwnie, dlatego w³a¶nie zwróci³o moj± uwagê. Byæ mo¿e okaza³oby siê to czym¶ paskudnym, nie wiem. Bêdê poszukiwaæ, jak co¶ znajdê, na pewno dam znak.
A o Twój przepis na bigos poproszê. Ka¿da rodzina ma swoje patenty na bigos i jestem ciekawa Twojego. Teraz mam urwanie g³owy, ale jak trochê siê wygrzebiê spod zwa³ów roboty, napiszê przepis mojej rodziny.
Pozdrawiam. B.KatarzynaParticipantOooooops! Kaszmarna gafa, przepraszam. Ale uprzedza³am, ¿em blondina… cbdu. (i tu jest obrazek czerwieniej±cej ze wstydu mordki)
KatarzynaParticipantWiem, doceniam. Nie umiem wklejaæ obrazków, nawet emoticonów (blondina jestem), ale jakbym umia³a, te¿ by¶ co¶ fajnego dosta³a. A tak, to wyobra¼ sobie jaki¶ zabawny i on tam jest.
Dobranoc.KatarzynaParticipantDziêki, Tinca za adresy. Za ¿yczenia powodzenia te¿, na szczê¶cie jeszcze nie muszê siê odchudzaæ (56 kg). Moja bliska 'niezinternautowana’ kole¿anka ma problemy z nadwag± i próbowa³a wszystkiego. Ale za bardzo kocha je¶æ. A s³ysza³am, ¿e na tej diecie nie trzeba siê ograniczaæ w ilo¶ci. Ja bym nie da³a rady tej diety stosowaæ, poniewa¿ kocham chleb. Nie wyobra¿am sobie ¿ycia bez choæ odrobiny razowego albo ¿ytniego chleba dziennie.
Jeszcze raz dziêki.
BazyliaKatarzynaParticipantCzy ja dobrze zrozumia³am????!!!! Czy w Stanach nie mo¿na kupiæ twarogu????!!!!! Oj, jestem zszokowana! Naprawdê musisz go robiæ sama? Tego siê nie spodziewa³am, s³owo. Z tego, co piszesz, wynika, ¿e równie¿ nie znaj± tam sernika. Wybacz to moje zdziwienie, ale twaróg wydaje mi siê czym¶ tak ma³o egzotycznym, oczywistym, ¿e mnie przytka³o do tego stopnia.
Mam jeszcze pytanie: czasem obija mi siê o uszy informacja, ¿e w czasie obiadu na Thanksgiving Day Amerykanie jedz± do indyka jakie¶ specjalnie przyrz±dzone ziemniaki, nie wiem, czy czego¶ nie pokrêci³am. Wiesz co¶ o tym?
A sposób robienia twarogu i owszem, przyda³by siê. Moja Babcia go robi³a, ale troszkê nie jestem pewna, czy pamiêtam.
Pozdrawiam
BazyliaKatarzynaParticipantDwa lata temu by³am z przyjació³mi na wyprawie grzybowej w lasach w okolicy Pi³y i z grzybów tam zebranych ugotowa³am na miejscu pyszn± BIWAKOW¡ ZUPÊ GRZYBOW¡. I by³y to same prawdziwki i ko¼larze, wiêc grzyby szlachetne. Oto przepis:
oko³o 1 kg grzybów
olej/oliwa
zakwaszana ¶mietana
cebula
oko³o 1 kg ziemniaków
sól pieprz
– zeszkli³am w rondlu na oleju cebulê,
– w³o¿y³am oczyszczone i pokrojone grzyby i sma¿y³am przez parê minut,
– doprawi³am, doda³am pokrojone w kostkê ziemniaki, dola³am trochê wody i na ma³ym ogniu podgotowa³am trochê (do miêkko¶ci ziemniaków),
– po wy³±czeniu wla³am ¶mietanê i poda³am z chlebem.
Zajadali¶my siê tym, a¿ nam siê uszy trzês³y, byæ mo¿e dlatego, ¿e byli¶my g³odni, mo¿e to sprawka ¶wie¿ego powietrza, a mo¿e wszystko razem. Mmmmm, wspomnienia ….KatarzynaParticipantHej Madzina! I jak rybka? Smakowa³a?
Ja sobie kupi³am i przyrz±dzi³am to³pygê, ale to nie jest najlepsza ryba, jak± jad³am. Za to przepis, wed³ug którego j± zrobi³am sprawdzony i dobry:
RYBA DUSZONA W POMIDORACH
ryby
pomidory z puszki (ja u¿y³am pomidorów, które zaprawia³am wg przepisu podanego wy¿ej)
czosnek
oliwa (albo olej)
bazylia (ale wg przepisu oryginalnego to by³ rozmaryn)
cebula
sól pieprz
sok z cytryny
– na rozgrzan± oliwê wrzucam posiekany czosnek i krótko obsma¿am,
– dodajê pomidory i duszê przez ok. 10 minut,
– wcze¶niej rybê nacieram bazyli±, skrapiam sokiem z cytryny i obk³adam cebul±,
– dodajê do sosu rybê i duszê oko³o 20 minut.
I je¶li to nie jest to³pyga, to jest naprawdê dobra.KatarzynaParticipantJe¶li nikt nie chce nic dodaæ, to znowu ja siê odzywam. Ju¿ jestem po spróbowaniu to³pygi. Nie smakowa³a mi. Trochê mulasta, krótkie, ale bardzo grube o¶ci, t³usta. Wiêcej jej nie kupiê.
KatarzynaParticipantPost edited by: Bazylia, at: 2005/01/21 13:22
-
AuthorPosts