Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
KatarzynaParticipant
Ewa, a podaj przepis na t± surówkê. Latem, kiedy bêdzie ¶wie¿y szpinak, bêdzie mo¿na sobie zrobiæ.
Tymczasem podam prosty przepis na kotlety mielone ze szpinakow± niespodziank±:
– miêso mielone przygotowane jak kto lubi,
– mro¿ony szpinak (najlepszy moim zdaniem jest siekany, w brykietach) rozmra¿am, odparowujê, dodajê czosnek, kapkê mleka, sól i duszê,
– formujê okr±g³e kotleciki i nadziewam je odrobin± szpinaku,
– potem to ju¿ tradycyjnie: panierka i na patelniê.Fajnie jest obserwowaæ miny niczego nie¶wiadomych ludzi, którzy twierdz±, ¿e nienawidz± szpinaku i znajduj± to w kotleciku. Najczê¶ciej im bardzo smakuje. Ale na wszelki wypadek dla niewtajemniczonych przygotowujê inn± wersjê niespodzianki: kawa³ek sera w kotleciku, bardzo dobre, polecam.
B.KatarzynaParticipantWertowa³am przepisy z 'Przyjació³ki’ i znalaz³am przepis na pierogi z bananami. Polegaj± one z grubsza na tym, ¿e farsz to kawa³ek banana. Gotuje siê te pierogi i polewa tart± bu³k± przesma¿on± z mas³em.
Hmmmm…KatarzynaParticipantNoooo, to 'pra¿one’ wygl±da przesmacznie.
A ja siê dopyta³am trochê o te kujawskie specjalno¶ci. I miêdzy innymi by³a tam zalewajka, zupa na bazie serwatki. Czy to to samo, co ta wielkopolska?
Poza tym specjalno¶ci± kujawsk± by³y kluchy ziemniaczane z twarogiem, czasem z kapust±. Ja jeszcze pamiêtam zupê zacierkow±, w której by³y i zacierki, i ziemniaki, poza tym zupa ziemniaczana: na wywarze warzywnym gotowane ziemniaki i do tego ¶mietana. Bêdê jeszcze siê dowiadywaæ.
B.KatarzynaParticipantDynko?! Czy to Ty prowadzi³a¶ tak± ciekaw± dyskusjê m. in. z ecco na o2 wegetariañskim? Czy to ta sama Dynka?
KatarzynaParticipantCze¶æ. Oregano jest fajne, ale za bardzo kojarzy mi siê z 'fastfoodowymi’ pizzami, za którymi nie przepadam. Ale pomys³ z oregano do drobiu mo¿e byæ ciekawe.
Pozdrawiam B.KatarzynaParticipantAle do bimberka trzeba mieæ jak±¶ skomplikowan± aparaturê, prawda? Mimo to dawaj bimberek, w ciê¿szych czasach bêdzie jak znalaz³ :laugh:
Pozdrawiam B.KatarzynaParticipantNo, to tak siê w³a¶nie t± kiszkê u Babci robi³o. Czasami zamiast we flaczku robi³a to w brytfance. I sprostowanie: nie babka ziemniaczana, ale placek ziemniaczany.
B.KatarzynaParticipantW³a¶nie sobie przypomnia³am, ¿e kiedy ostatnio robi³am babkê ziemniaczan± (przepis podrzucê), dowiedzia³am siê, ¿e dawniej Babcia robi³a co¶ podobnego, tylko nadziewa³a to we flaczek i zwa³o siê to KISZK¡ ZIEMNIACZAN¡. Nie wiem, czy to specja³ kujawski. Jeki¶ czas temu znalaz³am co¶, co siê tak nazywa w sklepie i kupi³am, ale by³o ohydne, ziemniaczana papka we flaku, b³e! A babka ziemniaczana ma ten sam sk³ad co kiszka, tyle, ¿e jest pieczona w foremce.
B.KatarzynaParticipantNo, znalaz³am! Musia³am przewertowaæ kilka notesów i ksi±¿eczek, ¿eby odszukaæ przepis na wspania³e pachn±ce FRYKADELKI W SOSIE GRZYBOWYM:
40 dag mielonego miêsa
8 cienkich plasterków wêdzonego boczku
gar¶æ suszonych grzybów
musztarda
pó³ bu³ki
jajo
³y¿ka mas³a
2-3 ³y¿ki m±ki
t³uszcz do sma¿enia (u mnie zazwyczaj oliwa)
pieprz i sól
ja dodajê jeszcze odrobinê zió³ prowansalskich
– grzyby gotujê,
– z miêsa, namoczonej bu³ki, jaja, soli i pieprzu + zio³a wyrabiam masê,
– formujê z miêsa placuszki grube na pó³ cm i oko³o 10 cm ¶rednicy, smarujê musztard±,
– na ka¿dym k³adê blasterek boczku, grzybek i zawijam,
– obtaczam w m±ce i obsma¿am na rozgrzanym t³uszczu,
– duszê w wodzie grzybowej z reszt± grzybów.Przepis poda³am za ksi±¿eczk± wydawnictwa Prószyñski i S-ka z serii Przepisy czytelników "Dania obiadowe". Tutaj poda³am moj± wersjê, zmienion± nieco w stosunku do orygina³u.
Smacznego B.KatarzynaParticipantUwielbiam oliwki. Grzebi±c parê dni temu w starych wycinkach kulinarnych z gazet natknê³am siê na interesuj±cy przepis na OLIWKI POLSKIE. Nie robi³am, nie sprawdzi³am, ale latem na pewno zrobiê, a tymczasem podrzucam Wam:
¶liwki okr±g³ego gatunku, a z braku tych, jakie kto ma, gdy dorosn± do wielko¶ci ga³ki muszkato³owej zbieraæ zielone, uk³adaæ do s³ojów i zalaæ wod± zimn± przegotowan± z sol± i zszumowan±. Na wierzch nalaæ oliwy, obwi±zaæ grubym papierem i pêcherzem (?). Bior±c do u¿ytku, pestkê ostro¿nie wyj±æ no¿ykiem. Soli braæ 20 dag na dwa litry wody.S±dz±c po s³ownictwie i sk³adni to musi byæ ca³kiem stary przepis, ale nie mam pojêcia sk±d i z jakiego czasu.
Pozdrawiam B.KatarzynaParticipantTak jest, Szefie!
Przepraszam, Szefie!
Ju¿ siê poprawiam, Szefie!KatarzynaParticipantI ju¿ wszystko wiemy!
KatarzynaParticipantDziêki za zaproszenie. Chcia³abym, ale mam stareñki i wolny komputer i podczas wchodzenia na czat dostajê meldunek, ¿e nie da rady, bo komputer nie bêdzie odpowiadaæ. I rzeczywi¶cie, pojawia mi siê niebieskie t³o i stop. Ale jak dorwê siê do lepszego komputera to siê pojawiê.
Pozdrawiam
B.KatarzynaParticipantMo¿e warto stworzyæ kategoriê 'tradycyjne’ albo 'polskie’ albo 'staropolskie’, bo te potrawy do takich nale¿±.
KatarzynaParticipantWhiting to wed³ug s³ownika witlinek. Wg innego czarno srebrna morska ryba. Nie wiem czy to to samo, bo s³owo witlinek nie kojarzy mi siê z ryb±.
-
AuthorPosts