Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
KatarzynaParticipant
Niech bêdzie mo¿e PIECZONY OMLET na pocz±tek:
8 jajek
4 ³y¿ki mleka
groszek konserwowy
taka¿ kukurydza
broku³y
2 pomidory
papryka
15 dag bekonu
zielona pietruszka
sól i pieprz
oliwa
– jaja rozbe³taæ z mlekiem plus sól i pieprz,
– wszystkie warzywa (bekon, pomidory i paprykê pokroiæ, broku³ obgotowany te¿ pokrojony) roz³o¿yæ na nasmarowanej oliw± folii aluminiowej roz³o¿onej w foremce,
– zalaæ warzywa mas± jajeczn±,
– wstawiæ do piekarnika o temp. 190 stopni na oko³o 20 minut.Przepis z Przyjació³ki.
Smacznego
B.Kto teraz?
KatarzynaParticipantNo nie, nikogo? Dobra, zaraz co¶ wpiszê na dobry pocz±tek.
B.KatarzynaParticipantZrobi³am kiedy¶ genialne co¶, nie mam pojêcia, czy to jest nalewka, czy co¶ innego. Wiem tylko, ¿e smak fantastyczny i proste w przygotowaniu
Potrzeba trochê pêdów sosny (uprzedzam, ¿e to nielegalne), cukier i spirytus.
Do jakiego¶ naczynia typu gliniany garnek trzeba nasypaæ warstwê pêdów, ut³uc trochê, potem warstwê cukru, znów pêdy itd.
Odstawiæ to na trzy dni, utworzy siê gêsty bezbarwny syrop. Trzeba zlaæ ten syrop i wlaæ do niego spirytus, nie wiem, w jakich proporcjach, ja robi³am 'na smak’ (fajne by³o to smakowanie ;)).
Potem w ch³odne miejsce na parê dni, ¿eby siê przegryz³o i na d³ugie zimowe wieczory jak znalaz³.
B.KatarzynaParticipantTylko trzeba pilnowaæ, ¿eby kto¶ tego przed up³ywem przepisowych 18 miesiêcy nie wypi³ albo nie wyla³ 😉
KatarzynaParticipantBrak mi s³ów po prostu! Du¿a bu¼ka!!!
B.KatarzynaParticipantJu¿ przepisy s±. Na s³odko¶ci, oczywi¶cie. W forum konkursowym i w przepisach.
B.KatarzynaParticipantNa pewno co¶ lekkiego. No bo jak zakoñczyæ taki dzieñ z ¿o³±dkiem pe³nym ró¿nych t³usto¶ci i tym podobnych. :laugh:
KatarzynaParticipantKomercja w czystym stylu! Niestety. Bo sam pomys³ w sumie fajny.
B.KatarzynaParticipantPrzed chwilk± na forum szpinakowym poda³am przepis na bu³ki ze szpinakiem. I to mi przypomnia³o, ¿e kiedy¶ robi³am takie trochê podobne BU£KI Z JAJKIEM. I nie s± to bu³ki przek³adane jajkiem na twardo:laugh:
– odcinam wierzch bu³ki, potem wyci±gam mi±¿sz bu³kowy, tak, ¿eby zosta³a skorupka,
– dno wydr±¿onej bu³y wyk³adam jak±¶ wêdlink±, dobra jest szynka,
– do ka¿dej bu³y wbijam jajko, posypujê sol± i pieprzem i wk³adam do mocno nagrzanego piekarnika,Czasem robi³am wariacje z papryk±, pomidorem, farszem grzybowym, pole do popisu bardzo szerokie, mo¿na sobie z takimi wydr±¿onymi bu³eczkami naprawdê zaszaleæ kulinarnie.
Smacznego B.KatarzynaParticipantPewnie, a ja siê ³atwo nie zra¿am.
Mam fajny przepis szpinakowy na BU£ECZKI ZE SZPINAKIEM
Szpinak jak zwykle odparowywujê (mowa o mro¿onym) i pyrkam z odrobink± mleka i czosnku. Koreczki anchois i oliwki krojê drobno i mieszam z uduszonym szpinakiem. Teraz bu³eczki: odcinam wierzch i wydr±¿am mi±¿sz. Bu³eczki nape³niam farszem szpinakowym i zapiekam w piekarniku. Takie bu³eczki mo¿na przybraæ plastrami jajka ugotowanego na twardo, filecikami anchois, co tam Wam pasuje.
Smacznego
B.KatarzynaParticipantJeeeenyyyy, ale siê rozkrêci³a! Ale widzia³am, jak robi³a te rogaliki miniaturki i chora by³am od patrzenia. Tam trzeba mieæ naprawdê anielsk± cierpliwo¶æ. To¿ to ma wielko¶æ znaczka na list i moja szanowna kuzynka narobi³a ich chyyyyba tysi±c!;)
A tymczasem podam przepis na RACUCHY NA KWA¦NYM MLEKU:
2 jaja
1/4 litra kwa¶nego mleka
25 dag m±ki
³y¿eczka proszku do pieczenia
– jaja mieszam z mlekiem, solê i dodajê m±kê z proszkiem do pieczenia,
– sma¿ê na bardzo gor±cej oliwie (w przepisie by³ smalec).
Smacznego
B
Ps. Gdzie¶ mia³am przepis na racuchy dro¿d¿owe, ale wsia³am. Jak znajdê, podam.KatarzynaParticipantUuuuu, hektarów u mnie niet! My¶la³am o zagonku, grz±dce najwy¿ej. 🙁
Ale i tak spróbujê. :laugh:
B.KatarzynaParticipant:laugh: Baardzo!
KatarzynaParticipantEwo, jeste¶ wielka!!! Po prostu ¶wietna strona, ju¿ j± mam w ulubionych! Dziêkujê!
KatarzynaParticipantDziêkujê. W sezonie szpinakowym spróbujê. A w ogóle czy kto¶ mia³ szpinak w ogródku? Bo chodzi mi po g³owie, ¿eby mo¿e zasadziæ, zasiaæ i mieæ w³asny.
B. -
AuthorPosts