Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Katarzyna

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 91 through 105 (of 152 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Re:Partia nr 2 #42349
    Katarzyna
    Participant

    Niech bêdzie mo¿e PIECZONY OMLET na pocz±tek:
    8 jajek
    4 ³y¿ki mleka
    groszek konserwowy
    taka¿ kukurydza
    broku³y
    2 pomidory
    papryka
    15 dag bekonu
    zielona pietruszka
    sól i pieprz
    oliwa
    – jaja rozbe³taæ z mlekiem plus sól i pieprz,
    – wszystkie warzywa (bekon, pomidory i paprykê pokroiæ, broku³ obgotowany te¿ pokrojony) roz³o¿yæ na nasmarowanej oliw± folii aluminiowej roz³o¿onej w foremce,
    – zalaæ warzywa mas± jajeczn±,
    – wstawiæ do piekarnika o temp. 190 stopni na oko³o 20 minut.

    Przepis z Przyjació³ki.

    Smacznego
    B.

    Kto teraz?

    in reply to: Re:Partia nr 2 #42348
    Katarzyna
    Participant

    No nie, nikogo? Dobra, zaraz co¶ wpiszê na dobry pocz±tek.
    B.

    in reply to: nalewki #42347
    Katarzyna
    Participant

    Zrobi³am kiedy¶ genialne co¶, nie mam pojêcia, czy to jest nalewka, czy co¶ innego. Wiem tylko, ¿e smak fantastyczny i proste w przygotowaniu
    Potrzeba trochê pêdów sosny (uprzedzam, ¿e to nielegalne), cukier i spirytus.
    Do jakiego¶ naczynia typu gliniany garnek trzeba nasypaæ warstwê pêdów, ut³uc trochê, potem warstwê cukru, znów pêdy itd.
    Odstawiæ to na trzy dni, utworzy siê gêsty bezbarwny syrop. Trzeba zlaæ ten syrop i wlaæ do niego spirytus, nie wiem, w jakich proporcjach, ja robi³am 'na smak’ (fajne by³o to smakowanie ;)).
    Potem w ch³odne miejsce na parê dni, ¿eby siê przegryz³o i na d³ugie zimowe wieczory jak znalaz³.
    B.

    in reply to: Mela, ujawnij się! #42327
    Katarzyna
    Participant

    Tylko trzeba pilnowaæ, ¿eby kto¶ tego przed up³ywem przepisowych 18 miesiêcy nie wypi³ albo nie wyla³ 😉

    in reply to: Kocham szpinak!!! #42324
    Katarzyna
    Participant

    Brak mi s³ów po prostu! Du¿a bu¼ka!!!
    B.

    in reply to: Mela, ujawnij się! #42323
    Katarzyna
    Participant

    Ju¿ przepisy s±. Na s³odko¶ci, oczywi¶cie. W forum konkursowym i w przepisach.
    B.

    in reply to: Co ugotować ukochanej osobie? #42319
    Katarzyna
    Participant

    Na pewno co¶ lekkiego. No bo jak zakoñczyæ taki dzieñ z ¿o³±dkiem pe³nym ró¿nych t³usto¶ci i tym podobnych. :laugh:

    Katarzyna
    Participant

    Komercja w czystym stylu! Niestety. Bo sam pomys³ w sumie fajny.
    B.

    in reply to: Re:Partia nr 1 #42312
    Katarzyna
    Participant

    Przed chwilk± na forum szpinakowym poda³am przepis na bu³ki ze szpinakiem. I to mi przypomnia³o, ¿e kiedy¶ robi³am takie trochê podobne BU£KI Z JAJKIEM. I nie s± to bu³ki przek³adane jajkiem na twardo:laugh:
    – odcinam wierzch bu³ki, potem wyci±gam mi±¿sz bu³kowy, tak, ¿eby zosta³a skorupka,
    – dno wydr±¿onej bu³y wyk³adam jak±¶ wêdlink±, dobra jest szynka,
    – do ka¿dej bu³y wbijam jajko, posypujê sol± i pieprzem i wk³adam do mocno nagrzanego piekarnika,

    Czasem robi³am wariacje z papryk±, pomidorem, farszem grzybowym, pole do popisu bardzo szerokie, mo¿na sobie z takimi wydr±¿onymi bu³eczkami naprawdê zaszaleæ kulinarnie.
    Smacznego B.

    in reply to: szpinakożercy wszystkich krajów #42311
    Katarzyna
    Participant

    Pewnie, a ja siê ³atwo nie zra¿am.
    Mam fajny przepis szpinakowy na BU£ECZKI ZE SZPINAKIEM
    Szpinak jak zwykle odparowywujê (mowa o mro¿onym) i pyrkam z odrobink± mleka i czosnku. Koreczki anchois i oliwki krojê drobno i mieszam z uduszonym szpinakiem. Teraz bu³eczki: odcinam wierzch i wydr±¿am mi±¿sz. Bu³eczki nape³niam farszem szpinakowym i zapiekam w piekarniku. Takie bu³eczki mo¿na przybraæ plastrami jajka ugotowanego na twardo, filecikami anchois, co tam Wam pasuje.
    Smacznego
    B.

    in reply to: Re:Partia nr 1 #42310
    Katarzyna
    Participant

    Jeeeenyyyy, ale siê rozkrêci³a! Ale widzia³am, jak robi³a te rogaliki miniaturki i chora by³am od patrzenia. Tam trzeba mieæ naprawdê anielsk± cierpliwo¶æ. To¿ to ma wielko¶æ znaczka na list i moja szanowna kuzynka narobi³a ich chyyyyba tysi±c!;)
    A tymczasem podam przepis na RACUCHY NA KWA¦NYM MLEKU:
    2 jaja
    1/4 litra kwa¶nego mleka
    25 dag m±ki
    ³y¿eczka proszku do pieczenia
    – jaja mieszam z mlekiem, solê i dodajê m±kê z proszkiem do pieczenia,
    – sma¿ê na bardzo gor±cej oliwie (w przepisie by³ smalec).
    Smacznego
    B
    Ps. Gdzie¶ mia³am przepis na racuchy dro¿d¿owe, ale wsia³am. Jak znajdê, podam.

    in reply to: szpinakożercy wszystkich krajów #42298
    Katarzyna
    Participant

    Uuuuu, hektarów u mnie niet! My¶la³am o zagonku, grz±dce najwy¿ej. 🙁
    Ale i tak spróbujê. :laugh:
    B.

    in reply to: Mela, ujawnij się! #42297
    Katarzyna
    Participant

    :laugh: Baardzo!

    in reply to: szpinakożercy wszystkich krajów #42283
    Katarzyna
    Participant

    Ewo, jeste¶ wielka!!! Po prostu ¶wietna strona, ju¿ j± mam w ulubionych! Dziêkujê!

    in reply to: szpinakożercy wszystkich krajów #42281
    Katarzyna
    Participant

    Dziêkujê. W sezonie szpinakowym spróbujê. A w ogóle czy kto¶ mia³ szpinak w ogródku? Bo chodzi mi po g³owie, ¿eby mo¿e zasadziæ, zasiaæ i mieæ w³asny.
    B.

Viewing 15 posts - 91 through 105 (of 152 total)