Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

nalewki

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 12 total)
  • Author
    Posts
  • #42340
    maja
    Participant

    [color=#0000FF][/color] :laugh: mam nadzieje ,ze zna kto¶ pzrepis na nalewke ze spirytusu ,cytryny i kawy w ziarenkach ..niestety nie znam skladu tylko to ,ze jest dobra…a moze ktos zna ciekawe i dobre nalewki?/

    #42347
    Katarzyna
    Participant

    Zrobi³am kiedy¶ genialne co¶, nie mam pojêcia, czy to jest nalewka, czy co¶ innego. Wiem tylko, ¿e smak fantastyczny i proste w przygotowaniu
    Potrzeba trochê pêdów sosny (uprzedzam, ¿e to nielegalne), cukier i spirytus.
    Do jakiego¶ naczynia typu gliniany garnek trzeba nasypaæ warstwê pêdów, ut³uc trochê, potem warstwê cukru, znów pêdy itd.
    Odstawiæ to na trzy dni, utworzy siê gêsty bezbarwny syrop. Trzeba zlaæ ten syrop i wlaæ do niego spirytus, nie wiem, w jakich proporcjach, ja robi³am 'na smak’ (fajne by³o to smakowanie ;)).
    Potem w ch³odne miejsce na parê dni, ¿eby siê przegryz³o i na d³ugie zimowe wieczory jak znalaz³.
    B.

    #42350
    Administrator
    Keymaster

    Interesuj±ce, w moim regionie lata temu robi³o siê syrop z pedów sosny – tak jak w twoim przepisie tylko bez spirytusu.

    #42366
    Mariusz
    Participant

    szlag !!!!! pare dni temu gdzies widzialem przepis na taka nalewke, o ktorej wspomina majka, ale teraz- jak probowalem znalezc – d… blada = nie znajduje.
    Mam tez gdzies w domu przepis na nalewke na ziarnkach kawy i pomaranczy.-tyle ze z pewnoscia nie zapisalem autora- co znow moze drake wywolac he he

    #42745
    Katarzyna
    Participant

    A nie móg³by¶ 'zapodaæ’ tego przepisu? Brzmi bardzo smakowicie!

    #42770
    Mariusz
    Participant

    nalewka jest pyszna rzeczywiscie. niestety- zaraz wyjezdzam w delegacje- wroce dopiero w srode- wtedy bede mogl poszukac i wam podam.

    #42780
    Mariusz
    Participant

    Oto obiecany przepis. Nie moglem go znalezc, bo sie opkazalo, ze nazywa sie to Likier a nie nalewka. Zastrzegam, ze przepis nie jest mojego autorstwa, niestety, mam, go z czasow, kiedy zbierajac przepisy nie zaznaczalem sobie ani zrodla, ani autora.

    Likier pomarañczowo-kawowy

    1 pomarañcza, 350 g cukru, 250 ml wody, 40 g kawy w ziarnkach, 500 ml spirytusu 95 proc.

    Pomarañczê sparzyæ i osuszyæ. Ostrym koñcem no¿a zrobiæ w pomarañczy kilkadziesi±t naciêæ. W naciêcia w³o¿yæ ziarenka kawy. Pomarañczê nadzian± kaw± umie¶ciæ w s³oju.
    Zagotowaæ wodê i rozpu¶ciæ w niej cukier. Do ciep³ego roztworu cukru wlaæ spirytus.
    Pomarañczê zalaæ spirytusem z cukrem i odstawiæ na 6 tygodni do macerowania.
    Zlaæ nalew znad pomarañczy, przefiltrowaæ przez bibu³ê i przelaæ do butelek. Odstawiæ na 3 miesi±ce.

    #42784
    Katarzyna
    Participant

    Ale¿ to wygl±da smakowicie! Mo¿na w alkoholizm wpa¶æ!!! 😀

    #42785
    Mariusz
    Participant

    Zapomnialem dodac pare moich uwag do tego przepisu. Otoz nie udalo mi sie calej ilosci kawy wpakowac w pomarancze – ile wlazlo to wlazlo, reczte wsypalem do sloja. A dodatkowo, moj sloj ma taki otwor, ze pomarancza w calosci by nie wlazla, zatem juz na poczatku ja przekroilem na pol.

    #42789
    Katarzyna
    Participant

    Marinik, przepraszam, ale co to znaczy: "zlaæ nalew znad pomarañczy"? Bo przymierzam siê do zrobienia tej nalewki i nie jestem pewna, czy ten fragment rozumiem. Czy to znaczy po prostu, ¿eby zlaæ p³yn?
    Pozdrawiam
    B.

    #42885
    Mariusz
    Participant

    tak tak – to oznacza po prostu oddzielenie czesci stalych (kawy i pomaranczy) od plynu.
    Kawa nadaje sie do wyrzucenia, ale juz wnetrze pomaranczy da sie spalaszowac – he he – upic sie nim mozna jak pomarancza duza.

    #42965
    maja
    Participant

    marnik! jeste¶ ¶wietny o podobny przepis mi chodzi³o tylko zamiast pomaranczy cytryna ..robiê oba :laugh:

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 12 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.