Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
AneriteParticipant
Hola, hola Kozi. Temat nigdy nie stoi w miejscu i zawsze sie rozwijaja nowe watki na bazie dyskusji. Jedno wynika z drugiego.
„Student jest zdrowy jak kon…” Czyzby? Student to czlowiek jak wszyscy i nie kazdy jest jednakowo zdrowy. Sa studenci chorzy, nawet bardzo, maja rozne uczulenia i inne choroby, nie mozna wszystkich mierzyc ta sama miarka i sadzic wg. siebie. Nie wszyscy mieszkaja w akademiku i wiek tez moze byc rozny. Raczej chodzi o kase, ktorej wiekszosc studentow nie ma. Student to ktos kto studiuje bez wzgledu na to, czy mieszka w akademiku czy nie, a ze zdrowiem bywa roznie. Dobrze, ze Ty jestes taki zdrowy, ale duzo innych jest naprawde chorych. No i teraz widzisz, jak sie zmieniaja watki w dyskusji. Sam zaczepiles nowy watek, hahaha. Gratuluje zdrowia.AneriteParticipantWasabi to jest japonski chrzan trudno go dostac i troche drogi. Bywa gotowy w pascie a czasem w proszku, do zrobienia pasty samemu. Wasabi jest duzo ostrzejszy od chrzanu, ktory znamy. Robia tez majonez wasabi, jest to majonez o smaku chrzanu. Tym sie troche zawiodlam, jest zbyt lagodny moim zdaniem, no ale majonez nie moze byc ostry. Na paste poluje, bo lubie wszelkie ostre przyprawy, ale nie udalo mi sie kupic, choc poluje na to od lat.
Wasabi nie jest jednak zadna nowoscia spozywcza 2008 roku. Ten produkt istnieje od bardzo dawna, tylko wlasnie trudno go dostac, dlatego zdaje ci sie ze jest nowoscia, bo akurat trafilas. Widze ze masz szczescie „loteryjne”, moze powinnas grac na loterii, jesli jeszcze nie grasz, moze trafisz cos okraglego. Powodzenia.
Nowosci spozywczych jest pelno co roku, sa to rozne gotowce, bardzo chwalone w reklamach ale nie warte uwagi, ze wzgledu na maksymalna zawartosc chemii w dodatkach.AneriteParticipantJest duzo roznych przepisow na te bliny w necie, m.in. ktos Ci dal odpowiedz na innym forum kulinarnym, nie bede wymieniac, bo wiesz gdzie jeszcze pytalas.
Aby dostac duzy wybor przepisow wpisz kolejno hasla na Google:bliny gryczane
zimowe bliny gryczane
rosyjskie bliny gryczanew kazdym hasle dostaniesz troche inny zestaw, ale duzy wybor, bliny rosyjskie i nie tylko. Wybralas cos? Pochwal sie jak wyszlo.
AneriteParticipantZdjecie jest bulwersujace i moze byc przykro odebrane przez wrazliwe osoby. Wogole jest niemile. Proponuje nie zamieszczac tego rodzaju drastycznych zdjec.
AneriteParticipantNo wlasnie Ewelosa, ktos zawsze wygra, tym razem bylas Ty, jednak szanse sa znikome i zobaczysz ile razy wygrasz, zycze szczescia, ale jesli to bedzie jedyna wygrana tylko, to nie badz zawiedziona, bo takie jest prawdopodobienstwo. Co do wartosci wygranej, to 3 batoniki jak dla dzieci, zeby sie cieszyc, a wartosc zadna.
AneriteParticipantDo komara – na slonce to nie jest uczulenie, tylko duza wrazliwosc skory, ktora maja ludzie o wyjatkowo jasnej barwie skory. Opalanie konczy sie oparzeniem slonecznym, ale to nie ma nic do rzeczy z uczuleniem. Skutkiem pewnych dolegliwosci niektorzy nie moga jesc smazonych, pieczonych potraw, tylko gotowane albo surowe, ale to tez nie jest uczulenie, tylko pewne choroby ukladu trawiennego.
Sa uczulenia na make i produkty maczne (nieuleczalna choroba), na produkty mleczne, jajka, niektore owoce lub warzywa itd. a tym samym na pokarmy zawierajace te skladniki i to calkiem cos innego.AneriteParticipantNo niezupelnie. Warzyw nie szprycuja, tylko robia krzyzowki gatunkowe. Krzyzuja rosliny pod wzgledem odpornosci na szkodniki i zdolnosci do dluzszego przechowania po plonach, takze pod wzgledem wielkosci i wygladu. Czesto sa to rosliny odporne i ladnie wygladajace oraz duze, za to w smaku do niczego, bo zawsze jest cos za cos.
Niektorym warzywom nie szkodzi zwiekszenie, niektorym jednak bardzo. Marchewka, seler korzeniowy sa bez zmian smakowych, pietruszki korzeniowej nikt nie rusza (bo nie jedza), wiec jest taka jaka ma byc, choc trudno dostac, jednak jest jakas odmiana specjalnie hodowana na natke i to juz nie jest takie jak ma byc. Natka jest duza, twarda jak zelazo, bez zapachu i duzo gorsza w smaku, natomiast czosnek im wiekszy, tym gorszy. Co do cebuli, porow i pomidorow mam watpliwosci. Pomidory to tez krzyzowki i traca duzo na smaku a do tego sa zrywane z krzewow, kiedy jeszcze zielone i dojrzewaja w magazynach zdecydowanie tracac na smaku i to w kazdej odmianie.
Truskawki sa duze, piekne ale calkiem bez smaku i zawsze tylko jedna odmiana, nie ma wyboru. Kto chce miec jarzyny, warzywa i owoce jak nalezy, to musi teraz sam hodowac jesli ma warunki, inaczej jemy namiastke prawdziwych jarzyn i owocow. Teraz tylko rolnicy maja zywnosc jak nalezy i tylko dla siebie, na sprzedaz hoduja takie krzyzowki niestety. Prawie wszedzie w gotowcach jest chemia i w sloikach tez, a sklad jest na opakowaniu, trzeba czytac, choc bywaja niektore bez dodatkow, ale rzadko. Smutne ale prawdziwe.AneriteParticipantZ wiatrakami. Zasady takich loterii sa takie, ze np. na 10.000 losujacych przypada 1 wygrana albo mniej, czyli ulamki %. Zawsze ktos wygra po to, aby napisal o tym i zachecil innych do brania udzialu, a glownie jest to sprytna reklama handlowa, zeby zwiekszyc popyt produktow pewnej firmy. Kilka wygranych na milion uczestnikow, ktorzy napewno sie pochwala publicznie nic nie kosztuje firmy, a jaka korzysc. Fajna zabawa a szanse znikome, tak jak wygrac forse na loterii.
AneriteParticipantNiestety nie. Mam wrazenie, ze nigdy sie nie przekonasz.
AneriteParticipantFakt. Do improwizacji trzeba miec dobrze opanowane zasady gotowania i duze doswiadczenie kulinarne.
AneriteParticipantKiedys dawno temu jadlam te placki po wegiersku w dobrej restauracji na KDM we Wroclawiu. Byly perzepyszne.
Placki byly grubsze niz normalnie sie smazy, takie miesiste i na nich b. smaczny gulasz, jednak byl to napewno gulasz wieprzowy z duza iloscia papryki w proszku, co daje wlasnie taki typowy smak kuchni wegierskiej. Szczegolow nie pamietam, ale tylko to, ze bylo to bardzo dobre danie. W necie spotkalam sie z podobnymi przepisami i innymi nazwami. Jednak zasada jest glownie ta sama, placki ziemniaczane z gulaszem i mysle, ze z wieprzowym gulaszem sa lepsze. Papryka byla nie ostra, taka lagodna w proszku i najlepsza jest oryginalna wegierska w blaszanych pojemnikach.
Robiac samemu jakiekolwiek danie z papryka slodka w proszku przestrzegac nalezy jednej zasady: wsypujac papryke do dania nalezy zdjac naczynie z ognia natychmiast, wymieszac ze skladnikami i dopiero potem dalej smazyc czy dusic, bo inaczej papryka bedzie gorzka, kiedy sie zetknie bezposrednio z goraca patelnia.AneriteParticipantTinca, szukam i szukam i nie moge sie zorientowac jak sie otwiera nowy temat. Bede wdzieczna za instrukcje.
AneriteParticipantDo komara. Jesli uwaznie przeczytasz na temat skutkow w tej wiadomosci to zrozumiesz, o co chodzi.
Wyraznie jest napisane, ze takie skutki uboczne moga odczuwac niektorzy, a nie wszyscy. Ty widocznie nie jestes z tych i Twoi znajomi tez, jednak sa ludzie uczuleni na rozne substancje i wlasnie sa tacy co moga odczuwac przykre skutki, jak podano. Problem lezy w tym, ze moze sie nie orientuja, co powoduje takie skutki i wcale nie podejrzewaja glutaminianu sodu, wiec nie wiedza, ze trzeba omijac te przyprawe. Wiesz chyba o tym, ze jest duzo ludzi uczulonych na rozne skladniki zywnosciowe, a jesli Ty nie, to nie znaczy ze to nie istnieje, wierzysz, czy nie, tak jest. A oto link do tego tematu:Do wojtasa,
po 1. dobija mnie ciekawosc, skad Ty wiesz, ze ja nie mam takiego dyplomu? Chodziles sprawdzac po uczelniach czy moze Ci wrozka wywrozyla z krysztalowej kuli?
po 2. co to znaczy byc „dzieckiem wikipedii” i co mi grozi? Pierwszy raz slysze, ze nauka szkodzi. Przyznaj sie, jestes ofiara nadmiaru wiedzy?AneriteParticipantNa temat Monosodium glutamate, czyli glutaminianu sodu, zwanym tez MSG. Tlumaczenie. Anerite.
Zrodlo -z ostatnich wiadomosci – Diet & Fitness – 3 lutego 09 w necie.
Jest to jeden z 12 szkodliwych skladnikow uzywanych w zywnosci.Monosodium glutamate jest amino kwasem uzywanym jako wzmacniacz smaku do zup, dresingow do salat, czipsow, mrozonych dan i w restauracjach. Jest on zwykle synonimemm azjatyckich potraw i smaku.
MSG moze powodowac bole glowy, mdlosci/nudnosci u niektorych osob i w doswiadczeniach na zwierzetach jest laczony z uszkodzeniem komorek nerwowych w mozgu plodow myszy.
Gerbstadt [uczona] proponuje zastapienie MSG mala iloscia soli w miare mozliwosci.
„Po co trudzic sie uzyciem MSG, kiedy mozna zyc bez tego? ” dodaje.
„MSG moze wywolywac bole glowy jak migrenowe i tworzyc inne szkodliwe efekty u pewnych osob.
Jest [on] wzmacniaczem smaku, ale lepiej jest uzyc troszke soli.”Tu podaje tekst w oryginale dla wladajacych j. angielskim, link podam za zgoda admina i na zyczenie czytelnikow:
Monosodium glutamate is an amino acid used as a flavor enhancer in soups, salad dressings, chips, frozen entrees, and restaurant food. It is commonly associated with Asian foods and flavorings. MSG can cause headaches and nausea in some people, and animal studies link it to damaging nerve cells in the brains of infant mice. Gerbstadt recommends replacing MSG with a small amount of salt when possible. „Why bother using MSG when you can live without it?” she says. „MSG can cause migraine-like headaches and create other adverse affects for certain people. It is a flavor enhancer, but you’d be better of putting in a few grains of salt.”
AneriteParticipantNawzajem wojtasku, nawzajem i nie tylko dyplom z technologii zywienia, ale cos jeszcze by Ci sie przydalo.
-
AuthorPosts