Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Co myślicie na temat dań gotowych?

Home Forums Przepisy czytelników Porady czytelników Co myślicie na temat dań gotowych?

Viewing 15 posts - 31 through 45 (of 121 total)
  • Author
    Posts
  • #45510
    marek
    Participant

    Gusty smakowe są czymś tak indywidualnym że nie sposób o nich dyskutować. Każdy coś tam lubi. Ja na przykład nie cierpię tymianku.

    #45511
    Robert Kozioł
    Participant

    Kiedyś była taka reklama tymianek i podbiał, od tamtej pory nie lubię ani jednego ani drugiego:) apropos włoskiej kuchni i tematu, to są jakieś gotowce z południa Europy, żeby tak na szybko zjeść?

    #45514
    Celina Baranowska
    Participant

    Z kuchni włoskiej, nie licząc gnocchi, makaronów i pizzy wielu gotowców nie znam, ale np. już zbliżona kuchnia prowansalska ma wiele sosów i past które mimo bycia „gotowcami” są wcale niezłe. Np. aioli, anchoide, tapenade, rouille z szafranem, znajdzie się też i bouillabaisse z Marsylii…
    ————————–

    #45515
    marek
    Participant

    Lili, przykro mi ale złamałaś zasady tego forum zamieszczając link – reklamę, a wystarczyło zapytać.

    #45516
    Robert Kozioł
    Participant

    Zdarzas się popełnić gafę:)
    Lili, kuchnia prowansalska rzeczywiście podobna do włoskiej. Właśnie te zioła, sosy z tamtych regionów bardzo mi pasuje, tylko że w sklepie jakoś nie mogę nic znaleźć co bym mógł sam przyrządzić.

    #45524
    Albert Nowak
    Participant

    To trzeba improwizować 🙂

    #45527
    Tomek Komar
    Participant

    hehe improwizacja jest fajna nigdy sie nie ie co do konca wyjdzie 🙂

    #45530
    Robert Kozioł
    Participant

    Improwizowac owszem mozna, ale jak sie ma pojecie o gotowaniu, a jak nie to wez pozniej podaj komus ta improwizacje zeby zjadl:)

    #45531
    Anerite
    Participant

    Fakt. Do improwizacji trzeba miec dobrze opanowane zasady gotowania i duze doswiadczenie kulinarne.

    #45533
    Albert Nowak
    Participant

    Wcale nie trzeba miec nie wiadomo jakiego doświadczenia. Oczywiście jakieś podstawy tak…Najważniejsze są chęci

    #45534
    Anerite
    Participant

    Niestety nie. Mam wrazenie, ze nigdy sie nie przekonasz.

    #45538
    Elżbieta Piasecka
    Participant

    Nie lubię dań gotowych, bo jak je jem, choć bywają smaczne, to ciągle myślę o tym jak dużo połykam chemii… Jeśli jestem już zmuszona do spożycia dania gotowego, to wybieram te w słoiczkach.

    #45543
    Tomek Komar
    Participant

    aha, a tam myslisz mniej chemii ;p ciekawe jak je konserwuja zeb zachowywaly waznosc ;p ogolnie teraz niestety ciezko o jakies produkty calkowicie pozbawione chemii nawet warzywa szprycuja zeby byly odporne czy na chorobe albo wieksze rosly….

    #45546
    Anerite
    Participant

    No niezupelnie. Warzyw nie szprycuja, tylko robia krzyzowki gatunkowe. Krzyzuja rosliny pod wzgledem odpornosci na szkodniki i zdolnosci do dluzszego przechowania po plonach, takze pod wzgledem wielkosci i wygladu. Czesto sa to rosliny odporne i ladnie wygladajace oraz duze, za to w smaku do niczego, bo zawsze jest cos za cos.
    Niektorym warzywom nie szkodzi zwiekszenie, niektorym jednak bardzo. Marchewka, seler korzeniowy sa bez zmian smakowych, pietruszki korzeniowej nikt nie rusza (bo nie jedza), wiec jest taka jaka ma byc, choc trudno dostac, jednak jest jakas odmiana specjalnie hodowana na natke i to juz nie jest takie jak ma byc. Natka jest duza, twarda jak zelazo, bez zapachu i duzo gorsza w smaku, natomiast czosnek im wiekszy, tym gorszy. Co do cebuli, porow i pomidorow mam watpliwosci. Pomidory to tez krzyzowki i traca duzo na smaku a do tego sa zrywane z krzewow, kiedy jeszcze zielone i dojrzewaja w magazynach zdecydowanie tracac na smaku i to w kazdej odmianie.
    Truskawki sa duze, piekne ale calkiem bez smaku i zawsze tylko jedna odmiana, nie ma wyboru. Kto chce miec jarzyny, warzywa i owoce jak nalezy, to musi teraz sam hodowac jesli ma warunki, inaczej jemy namiastke prawdziwych jarzyn i owocow. Teraz tylko rolnicy maja zywnosc jak nalezy i tylko dla siebie, na sprzedaz hoduja takie krzyzowki niestety. Prawie wszedzie w gotowcach jest chemia i w sloikach tez, a sklad jest na opakowaniu, trzeba czytac, choc bywaja niektore bez dodatkow, ale rzadko. Smutne ale prawdziwe.

    #45552
    Tomek Komar
    Participant

    no niestety takie czasy b. ciezko sie zdrowo i niechemicznie odzywiac ;/

Viewing 15 posts - 31 through 45 (of 121 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.