Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Co myślicie na temat dań gotowych?

Home Forums Przepisy czytelników Porady czytelników Co myślicie na temat dań gotowych?

Viewing 15 posts - 16 through 30 (of 121 total)
  • Author
    Posts
  • #45439
    marek
    Participant

    Na naszym portalu liczy się udział, o nagrodzonych decyduje ślepy los. Gdyby udział brali zawodowcy, a oceniana byłaby merytoryczna treść przepisów amatorzy z góry byliby na przegranej pozycji. PS. Pisząc o etacie miałem na myśli Twoją estymę do firmy Winiary.

    #45446
    Tomek Komar
    Participant

    a waszym zdaniem latwiej uczyc sie od zawodowcow poprzez ksiazki czy moze jakies programy kulinarne ? hm….mam nadzieje ze nie dostane odp „to zalezy” ;p

    #45447
    marek
    Participant

    W kuchni tylko praktyka, teoria też pomaga, ale bez praktycznej umiejętności gotowania ani rusz.

    #45449
    Anerite
    Participant

    Moim zdaniem i jedno i drugie. W ksiazce masz przepisy, ale sposob wykonania i rozne tricki kucharskie, jak postepowac z produktami – podpatrzysz na programach i do tego mistrzowie tlumacza jak nalezy robic i dlaczego, czego w ksiazkach raczej brakuje. Anerite.

    #45451
    Robert Kozioł
    Participant

    Kilkaa razy zdarzylo mi sie probowac gotowania razem z kucharzem gotujacym w tv, (lubie Maklowicza) ale oni maja mnostwo produktow, przypraw bo sa wkoncu sponsorowani, poza tym czas np gotowania jest skrocony i zanim mi sie ugotowala jakas czesc potrawy to juz program pokazywal literki koncowe:)ale gdyby tak sobie nagrac, to uwazam za dobry sposob nauki, tylko naprawde kuchnia musi kipiec od przypraw itd.

    #45454
    Anerite
    Participant

    Nie to mialam na mysli. Gotowanie rownoczesnie z pokazem kulinarnym jest technicznie niemozliwe i nie o to chodzi. Korzyscia z ogladania pokazow jest nauka i nabycie techniki kulinarnej, czego nie da sie osiagnac przez czytanie ksiazki. Przyklad: jak obierac jarzyny, jak gotowac pewne potrawy, jakie przyprawy mozna laczyc, a jakie nie, jak ustrzedz sie bledow itd. Pokazy kulinarne sa szkola techniki kucharskiej, a ksiazka dostarcza przepisy, ktore sa latwiejsze w stosowaniu po przyswojeniu sobie wlasciwej techniki. Dlatego uwazam, ze jedno jest uzupelnieniem drugiego. Jest duzo osob, ktore dopiero ucza sie gotowac i sam przepis moze byc za malo, bo w necie jest fura pytan, jak gotowac, temperatury wody i pieczenia, jak piec itd. Ba, nawet sa pytania jak sie gotuje jajka, co mnie nie dziwi, jesli ktos jeszcze nie gotowal, wazne ze sie chce dowiedziec i dla nich te pokazy maja wielka wartosc. Po ogladnieciu pokazu i majac przepis, zwykle sie pamieta jak nalezy robic a jak nie i o to chodzi wlasnie.

    #45461
    Robert Kozioł
    Participant

    Na pewno najlepiej poczytac i pozniej zobaczyc jak to sie robi w realu, albo zeby ktos znajomy pokazal. Moj pomysl z nagrywaniem programow tez uwazam za nienajgorszy. Trzeba tylko zrobic odpowiednie zakupy i pozniej gotowac z telewizorem:)

    #45469
    Albert Nowak
    Participant

    Spoko…sam taki sposób praktykuje. Zwłaszcza jak nie moge obejrzeć. Później sobie spisuje i sprawdzam 🙂

    #45478
    Robert Kozioł
    Participant

    Czyli moj pomysl juz jest testowany:) jakies skomplikowane potrawy Samson gotujesz, rzuc jakis pomysl.

    #45486
    Albert Nowak
    Participant

    Dużo tego 🙂 Większość można i tak znaleźć na necie…. 🙂

    #45489
    wojtek c
    Participant

    wg mnie programu kulinarne są inspirujące – można adoptować pewne pomysły do własnych wariacji i uczyć się jak łączyć pewne smaki…

    #45492
    marek
    Participant

    [b]wojtas napisał:[/b]
    [quote]wg mnie programu kulinarne są inspirujące – można adoptować pewne pomysły do własnych wariacji i uczyć się jak łączyć pewne smaki…[/quote]
    Dokładnie tak.

    #45493
    Albert Nowak
    Participant

    Może i jest inspirujące…ale ja jednak wole wymyślać i szukać. Lepsza radocha jest. Jedyny minus to taki że jak się nie uda to nawet pies nie ruszy 😉

    #45497
    Tomek Komar
    Participant

    hehe moj piesek je to co ja wiec jakby zobaczyl ze mi cos nie smakuje na pewno by to oprzedl szerokim lukiem :>

    #45505
    Albert Nowak
    Participant

    Na to nie ma reguły w sumie 🙂 Ja ostatnio na włoskiej kuchni bazuje 🙂 Ale dla mojego pupila nic nie zostaje 🙂

Viewing 15 posts - 16 through 30 (of 121 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.