Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Anerite

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 376 through 390 (of 403 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Co jedzą Eskimosi? #42750
    Anerite
    Participant

    Oj, pamietam z dziecinstwa, kiedy bylam zmuszana do picia lyzki dziennie. Do tej pory mnie wywraca na wspomnienie. Teraz to raczej bym zwrocila, gdyby mnie ktos zmusil.
    Tak, bardzo duzo wartosci, ale to okropnosc. A teraz jest wytrzebienie wielorybow i jesli nie przestana lowic, to gatunek wyginie. Anerite.

    in reply to: Kuchnia brytyjska #42746
    Anerite
    Participant

    Bazylko, chyba mam te przepisy J.O, moze nawet i oryginal. Do admina, puddingu jest 2 rodzaje ( slodki i nie), ale mialam na mysli ten klasyczny, angielski, nieslodki i to jest ciasto pieczone, glownie podawane do mies, gulaszow i prawdziwy oryginalny, tradycyjny angielski pudding jest robiony na tluszczu baranim. Mozna go zastapic innym, ale tak jak bedzie podane w przepisie. Poszukam w sieci, jak znajde inny, bo chyba mam jakis w przepisach J.O. Jesli chodzi o scony, to znalazlam 39 przepisow na foodtv.com i mozesz sobie tam przegladnac, szukac pod: scones. Jesli z przepisu, ktory masz, nie wyszlo, to moze wybierzesz inny. Zobacz sobie tam i jesli potrzebujesz pomocy w tlumaczeniu, chetnie pomoge. Bazylko za Twoja zgoda wezme Twoj adres email od Tinci zeby Ci poslac J.O. Anerite.

    in reply to: Kuchnia brytyjska #42739
    Anerite
    Participant

    Bazylko, jest taki b. popularny angielski szef, b. oryginalny, mial swoj pokaz w TV, ogladalam, wydal przepisy i jest w Polsce b. lubiany – Jamie Oliver. Ktos mi poslal jego zbior przepisow w oryginale (ok. 100 przepisow), przetlumaczylam calosc i podalam swego czasu na innym portalu. W przepisach podawane bylo przeliczenie z funtow na miare dziesietna. Wiem, ze Anglicy dawno przeszli na miare dziesietna, a jesli w kuchi nadal uzywaja starego systemu miar, to chyba z przyzwyczajenia czy dla wygody. Przepisy tego mlodego szefa sa dosc proste ale oryginalne. Z jednym sie zgadzam, nie wszystkie skladniki sa do zdobycia w Polsce. Jak chcesz, moge Ci poslac tlumaczenie albo oryginal, bo chyba jeszcze mam. Scony sa uwazane za przysmak, ale chyba trzeba miec dobra wprawe, aby zrobic jak nalezy. Proste ale nie latwe w wykonaniu, trzeba wiedziec o co chodzi. Jedza do herbaty. Puddingi to nie jak budyn – deser (co sie kojarzy z nazwa), tylko ciasto przewaznie na slono jako klasyczny dodatek do mies. Pieczen po angielsku tradycyjnie polsurowa w srodku – nie kazdemu moze odpowiadac. Tradycyjny jest takze indyk na swieta, zreszta jak i w US na kazde okazje. Kuchnia angielska moze nie jest zla, tylko Angielki nie maja zamilowania do kuchni czy talentow i w ich wykonaniu nie zawsze potrawy sa interesujace czy smaczne i stad sie moze wziela opinia o kuchni angielskiej. Maja natomiast tam wspaniale dodatki, przyprawy itd. i jak ktos wie, jak uzyc, to dania moga byc pyszne. Na marginesie dodam, ze tlumaczylam tez zbior przepisow McDonalda i KFC i nawet gdzies to krazy (bez podania tlumacza, ale mi nie zalezy), tyle ze to przepisy amerykanskie. Anerite.

    in reply to: szpinakożercy wszystkich krajów #42720
    Anerite
    Participant

    Przepis b. ciekawy, ale mysle ze szpinak pyrkany na masle zamiast na oliwie bedzie smaczniejszy, ze wzgledu na jajko. Jajka na oliwie – nie odpowiada mi to. Anerite.
    PS. ten komentarz jest do jajecznicy ze szpinakiem.

    Post edited by: anerite, at: 2005/02/24 19:15

    in reply to: Chcialam sie przywitac :) #42703
    Anerite
    Participant

    Powtarzam, bo nie poszlo:
    Scandi, milo nam Cie tu widziec i my tu szanujemy odrebne zdania i dyskutujemy spokojnie. Chetnie zobaczymy tu przepisy ze szwedzkiej i dunskiej kuchni. Nie musisz robic/gotowac, ale mozesz podac. Chetnie tez podyskutujemy na rozne tematy. Wymiana zdan i opinii ksztalci i kazdy moze zostac przy swoim, ale pogadac mozna.
    Portal jest b. mlody i dopiero sie rozkreca, jestesmy sobie b. przyjazni, zapraszamy do rozmow na forum i na czacie. Moze wypowiesz sie w tematach, ktore juz sa albo zaczniesz cos nowego. Pamietamy sie z dawnych czasow i wymiany zdan na priwa. Ja mam mile wspomnienia i moze Ty tez. Ja tu nie rzadze, tylko tu bywam. pozdrowienia, Anerite.

    Post edited by: anerite, at: 2005/02/24 05:01

    in reply to: melduję się. #42582
    Anerite
    Participant

    Hej, Marinik, co z Toba? Odezwij sie. Chcialam poslac Ci majla, ale jak nie dostajesz (nie czytasz), to po co? Ja mam taki adres, inny i moge poslac, ale jesli nie mam odpowiedzi? A czemu tu Cie nie widac? Co jest? Anerite.

    in reply to: Co tu wogóle się porobiło??? #42507
    Anerite
    Participant

    Walentynko, kazde swieto to przede wszystkim wielki biznes, a jesli jest okazja do zabawy to jeszcze wiekszy. To swieto przyszlo ze swiata i sie rozpowszechnilo, bo mozna dobrze na tym zarobic. Ludzie lubia sie bawic i dostawac prezenty i tak sie kreci. Pewnie, ze kameralnie z kochana osoba jest najmilej – to imieniny, urodziny czy jakas rocznica, ale ze swiecami, kwiatami i winem bardziej romantycznie. A to "swieto" takie troche sztuczne, jednak sie przyjelo, choc nie kazdy musi je obchodzic. Uroczysta kolacja czy teatr – moga byc kiedykolwiek i w milej oprawie, kazdy to lubi, z okazji czy bez, to czemu nie w ten dzien, jesli ktos chce. Tu juz nie ma odwrotu i nie ma sie co zastanawiac. Handel zbyt duzo by stracil i ludzie juz nie zrezygnuja, ale nie ma przymusu na kupowanie drogich prezentow, to juz jak kto uwaza i na co go stac i mozna obchodzic skromnie, jesli juz. Po prostu nowa tradycja. A jesli dostaniesz kwiaty, to napewno Ci bedzie milo. Anerite.

    in reply to: A co Wy myślicie??? #42458
    Anerite
    Participant

    PS. A ile ja znam wspanialych przepisow i wyprobowanych i czemu nie moge podac, bo ktos ma pretensje? Ludzie, o co chodzi? Jakies draki o to czyj byl przepis, a ja znam duzo takich, co sobie zmienilam wg upodobania, co wlasnie pisal Marinik no i co z tego? Po kilkuset latach jakies roszczenia sa po prostu smieszne, bo ludzie zmieniali wg. swego uznania, no ale jesli naprawde ktos wywmyslil co s innego ( watpliwe) to niech sobie zastrzeze, ze mozna powielac tylko z podaniem autora albo nie i mozna powielac, a wtedy czyz to nie jest smieszne? A jak powstrzymac kogos od powielania na necie? Ludzie, to jest smieszne i jak ktos nie rozumie, to juz nie ma co mowic. A Marinik, Ty jestes taka dobra dusza i chcesz ugody, ale popatrz na innych, co inaczej mysla i popatrz, co wypisuja. Mam zamiar cos napisac Ci na email, ale nie wiem czy warto, juz wyjasnialismy, bo nie wiem czy dojdzie, a dojdzie, ale nie czytasz i to jest to. Pozdrowki, Anerite.

    in reply to: A co Wy myślicie??? #42457
    Anerite
    Participant

    Hihihihi, ale masz refleks, no wlasnie? Ale po co podawac przepisy, jesli nie wolno powielac? Nie zawsze sie da ustalic autorstwo, ale moze podac zrodlo, jesli sie pamieta, no i autora, a jesli sie nie zna to o co chodzi?
    Pies ogrodnika, zakop i nikt nie dostanie. Jakies ambicje, bo to moje? No jesli sa to oryginalne WSPOLCZESNE i WLASNE przepisy kogos, co wlasnie ktos wymyslil, to nalezy podac autora, grzecznosc tego wymaga, ale jesli sa to przepisy na podstawie przepisow z pokolen, to jak mozna ustalic autora? Czy to ten, co teraz podaje, czy przodkowie wlasni, czy znajomych? A co z ksiazkami kulinarnymi? A co, nie wolno podawac z nich przepisow i czemu?
    Mozna przepisac swoimi slowami i dodac wlasne zmiany po wyprobowaniu i co w ym zlego? Niestety ja nie rozumiem o co tu chodzi. Po co sie wydaje ksiazki kucharskie i upowszechnia przepisy w netach? Niektorzy maja przerost ambicji ale co maja z tego? Jesli portal jest bezplatny, znaczy dla wszystkicj za darmo, co to to szkodzi, ze na innym portalu ktos to podal? No pewnie, lepiej podac autora, ale jesli ktos nie podal ( a kto wie dlaczego), to czy to powod, aby kogos gnebic, zwlaszcza, jesli sie wytlumaczyl? A wg. pieniaczy, to co jeszcze wiecej mozna zrobic? Anerite.

    in reply to: Re:Partia nr 3 #42421
    Anerite
    Participant

    Hej Galucha, przepisy zaiscie konkursowe, tak trzymac! Anerite.

    in reply to: test #42420
    Anerite
    Participant

    hej Pejsik, gdzie Cie wcielo? Odezwij sie, Anerite.

    in reply to: Wegetarianizm itd #42417
    Anerite
    Participant

    Semolina (albo durum) to wlasciwie lepszy i zdrowszy gatunek maki i jesli mozna dostac, to warto kupic i uzywac do wypiekow. Jest zalecana od dawna, tylko nie wszedzie jest do dostania. A kuskus, czyli drobniutkie kluseczki oryginalnie wymyslone w Maroccu zostal uznany szeroko we Francji, jako, ze Marocco bylo przez dluzszy czas pod jej protektoratem i to sie przyjelo, bo wygodne i szybkie w uzyciu. Wystarczy zalac kuskus wrzatkiem w odpowiedniej proporcji (ja uzywam z rozpuszczona kostka rosolowa + troszke czosnku), nakryc i natychmiast wylaczyc gaz. Po 5 minutach jest gotowe i nie nalezy gotowac. Kiedys robiono kuskus recznie, teraz napewno maszynowo, bo jest uzywany w duzych ilosciach na calym swiecie. Anerite.

    in reply to: melduję się. #42405
    Anerite
    Participant

    Mariniku, mam 2 adresy (ostatnio 3, ale go nie znasz) i obydwa sie zaczynaja tak samo, tylko koncowka inna. Nie mogly byc niezidetyfikowane. Najbardziej prawdopodobne jest, ze moja poczta zostala przez komputer zakwalifikowana do spamow. Ja tez dostaje poczte w roznych dzialach ale nigdy nie wyrzucam bez sprawdzenia, bo ja wiem lepiej niz komp. Nie zalozylam sobie tez antyspama wlasnie z tego powodu.
    Norton ostatnio sam zalozyl skrzynke antyspamowa, ale ja zanim wykasuje – patrze co tam jest i zdarza mi sie czasem znalezc poczte ktora nie jest spamem. Kiedys dostawalam duzo spamow, ale najlepsza metoda jest nie odpowiadac ani tym bardziej nie klikac zeby usuneli. Nie usuna albo podadza adres dalej, bo to jest sprawdzian, ze adres jest aktywny. Czasem ktos jest uparty i wysyla codziennie spamy, a ja tylko wyrzucam i w koncu sie komus znudzi. Wypraktykowalam, ze tak najlepiej. Najwazniejsze, zesmy sie znalezli. Anerite.

    in reply to: melduję się. #42363
    Anerite
    Participant

    Kochany Mariniku, prawde mowiac tesknilam za wymiana mysli z Toba. Jak pisalam, poslalam Ci kilka majli i nie dostalam odpowiedzi. W takich wypadkach nie wiadomo o co chodzi, a wiem, ze jestes zajety a poczta nie wracala, to wiec? Kiedys dawno pytalam Cie czy znasz adres 555, obiecales sie dowiedziec, ale na tym poprzestalo. Ja tu mialam problemy z adresem verizon i nie tylko ja, pol swiata tez, ale adres na msn dziala i Marek udostepni na zadanie no i mam jeszcze jeden nowy adres od niedawna bez problemow. Moge podac, ale jesli bede wiedziala, ze moja poczta do Ciebie dochodzi i jest czytana. Poczytalam sobie ciag dalszy dyskusji na WZ i jedno wyglada dziwnie, ze osoba napisala, ze tu sa maciciele, bo tak slyszala. A nie lepiej samemu sie przekonac, czy to prawda, zamiast polegac na subiektywnych opiniach innych? Mariniku, odezwij sie, pozdrawiam, Anerite.

    in reply to: Witam #42351
    Anerite
    Participant

    Bardzo sie ciesze, ze do nas przyszlas i czekamy na belgijskie przepisy. Napisz cos o tej kuchni, zwyczajach kulinarnych i nie tylko. Jesli mozesz, to przyjdz na czat, spotykamy sie ok 20-21. Anerite.

Viewing 15 posts - 376 through 390 (of 403 total)