Składniki:
- 4 flądry (po 30 dag każda),
- 10 dag chudego wędzonego boczku,
- 7 dag masła,
- 7 dag tartej bułki,
- skórka starta z cytryny,
- natka pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- sól i świeżo zmielony pieprz.
Sposób przygotowania:
Flądry wypatroszyć, odciąć łby, umyć i osuszyć. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na połowie masła, dodać tartą bułkę i skórkę z cytryny. Przestudzić, dodać posiekaną natkę pietruszki. Flądry posolić i popieprzyć, włożyć do posmarowanej oliwą brytfanki. Na każdą rybę nałożyć masę z tartej bułki i mocno ją przycisnąć. Dodać resztę masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni C. Piec 20 min.