Składniki:
- 1 kg schabu
- 2-3 cebule
- 1mała główka czosnku
- 100 g masła
- 1 łyżka mąki
- szklanka mocnej kawy naturalnej
- sól, pieprz 1łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka majeranku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Cebule i czosnek obrać, drobno pokroić. W rondlu rozgrzać masło, partiami zrumienić mięso, wyjąć. Na tłuszcz wrzucić cebule i czosnek, zeszklić. Wsypać mąkę, zrobić zasmażkę, dodać 1/2 szklanki wody, wymieszać, podgrzać, dodać 1/2 szklanki wody i kawę, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, oregano. Do rondla włożyć mięso, dusić 1 godz. na wolnym ogniu.
Podawać z ryżem na sypko i rzodkiewkami marynowanymi