Składniki:
- 2 gałązki pietruszki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- listek laurowy
- 2 cebule
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki masła
- czubata łyżka mąki
- sproszkowana słodka papryka
- 20 dag pieczarek
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Szalotki obrać i posiekać. Natkę, tymianek i listek laurowy zagotować z winem. Dodać cebulę, gotować 10 minut na wolnym ogniu bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje Masło roztopić na maleńkim ogniu na patelni, mieszając wsypać mąkę. Wlać przecedzone wino. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Gotować na małym ogniu 15 minut. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plastry, dodać do sosu i gotować jeszcze 5 minut. Dla koloru można dodać trochę keczupu.
Podawać na ciepło do mięs.