Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos burgundzki

Składniki:


  • 2 gałązki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • listek laurowy
  • 2 cebule
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • czubata łyżka mąki
  • sproszkowana słodka papryka
  • 20 dag pieczarek
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Szalotki obrać i posiekać. Natkę, tymianek i listek laurowy zagotować z winem. Dodać cebulę, gotować 10 minut na wolnym ogniu bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje Masło roztopić na maleńkim ogniu na patelni, mieszając wsypać mąkę. Wlać przecedzone wino. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Gotować na małym ogniu 15 minut. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plastry, dodać do sosu i gotować jeszcze 5 minut. Dla koloru można dodać trochę keczupu.
Podawać na ciepło do mięs.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *