Składniki:
- 500 g filetów z dorsza
- 3 łyżki posiekanej cebuli
- 1 cebulka
- 3 łyżki posiekanego selera
- 2 łyżki masła
- 1/3 szklanki octu winnego
- 1,5 szklanki tartej bułki
- 2 łyżeczki skórki cytrynowej
- 2 łyżki siekanej pietruszki
- 1/4 łyżeczki mieszanki ziołowej (np. zioła prowansalskie)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 siekana cebulka
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Cebulę, seler i masło wymieszać, rozpuścić, dodać tartą bułkę, skórkę cytrynową, pietruszkę i przyprawę ziołową. Wyłożyć w płaskim naczyniu połowę filetów, przykryć nadzieniem, potem położyć resztę filetów. Dusić do miękkości. Zrobić sos z masła, curry, mleka, mąki i przecieru pomidorowego. Doprawić do smaku. Z ryb odlać wywar, polać sosem, posypać tartą bułką i cebulką, zapiec
Podawać jako samodzielne danie z pieczywem