Składniki:
- 4 kawałki wieprzowej polędwiczki
- 2 duże pomarańcze
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka margaryny (lub masła)
- 1 szklanka białego wina
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania:
Na patelni, na maśle ( lub margarynie) szybko obsmażamy posolone polędwiczki ( na ostrym ogniu) Rozcieramy płynny miód ( jeśli się scukrzył wstawiamy słoik z miodem na kilka minut do gorącej wody) z 1/4 szklanki wina, imbirem, cienko startą skórką pomarańczową, wyciśniętym czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Miodem z przyprawami nacieramy polędwiczki i wkładamy je do naczynia do zapiekania. na patelnię wlewamy resztę wina, polewamy nim polędwiczki, które następnie wstawiamy na 20 min. do nagrzanego (250 stopni) piekarnika. Podczas pieczenia polędwiczki obracamy od czasu do czasu i polewamy sosem.