Składniki:
- 2 duże filety z kurczaka
- 1 l oleju
- mąka krupczatka do panierowania
- liście sałaty
- pikantny sos majonezowy lub tatarski
Zaprawa:
- 2 łyżki płynnego miodu
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 szkl sosu sojowego
- 1/2 szkl wytrawnego wina czerwonego
Sposób przyrządzenia:
Miód rozcieramy z czosnkiem,wsypujemy imbir,gdy składniki się połączą,dodajemy sos sojowy i wino,dokładnie mieszamy.Mięso kroimy w cienkie,podłużne paski,kładziemy do zaprawy,dokładnie mieszamy,przykrywamy,wstawiamy na kilka godzin do lodówki.W tym czasie należy mięso kilka razy przemieszać.W głębokim rondlu nagrzewamy tłuszcz.Mięso wyjmujemy z zaprawy małymi partiami ,lekko odsączamy ,obtaczamy w mące (nadmiar mąki strząsamy),wrzucamy na gorący tłuszcz .W czasie smazenia kawałki mięsa skręcają się ,tworząc świderki.Zrumienione wyjmujemy łyżką cedzawką na papierowy ręcznik ,odsączamy ,układamy na wyłożonym liśćmi sałaty półmisku.Podajemy gorące.Świderki doskonale smakują z dodatkiem pikantnego sosu majonezowego lub tatarskiego.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Myszka