Składniki:
- 60 dag piersi z kurczaka
- czerwona,żółta i zielona papryka
- sól
- olej
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sake lub innej wódki
- łyzeczka imbiru
Ciasto:
- cebula
- 2 białka
- 3łyżki mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki imbiru
- mąka
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w dużą kostkę.Paprykę oczyścić,pokroić w paski.Przyrządzić marynatę z podanych składników,zalaćmięso i odstawić na 30 min wchłódne miejsce . Ciasto:cebulę posiekać.Białka ubić,połączyć z mąką ,cebulą,imbirem i solą.Kawałki mięsa obtaczać w mące,potem moczyć w cieście.Smażyć w mocno rozgrzanym,głębokim tłuszczu na rumiany kolor.W tym samym tłuszczu usmażyć paprykę.Podawać z mięsem.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Myszka