Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piersi z kurcząt w chrupiącej makowej panierce

Składniki:

  • Piersi z kurczaka – 0,8 kg
  • Sałatka Śródziemnomorska Bonduelle – 300 g
  • Kalafior romanesco – 200 g
  • Ziemniaczki drobne – 250 g
  • Pistacje – 50 g
  • Ser Mozarella – 80 g
  • Mak – 150 g
  • Maliny – 150 g
  • Miód – 100 g
  • Marchewka paryska – 250 g
  • Pomarańcze – 350 g
  • Masło – 100 g
  • Ocet balsamiczny (zredukowany)
  • Białko kurze – 50 g
  • Sól, pieprz biały
  • Likier pomarańczowy – 25 ml
  • Zioła do dekoracji

Sposób przyrządzenia:
Piersi z kurcząt lekko zmrozić, pokroić na maszynie w cienkie plastry i nafaszerować Sałatką Śródziemnomorską wymieszaną z prażonymi pistacjami i serem Mozarellą doprawiając do smaku solą i białym pieprzem. Całość zawinąć w roladę, obtoczyć panierką z białka i maku. Piec w folii Alu przez 20 minut w temperaturze 160°C. Z malin sporządzić sos gotując je w małej ilości wody z dodatkiem miodu. Następnie maliny przetrzeć i zredukować do odpowiedniej konsystencji. Marchewkę zblanszować, glazurować na sklarowanym maśle, miodzie, dodać sok i skórkę ze świeżych pomarańczy oraz likier pomarańczowy, a następnie zredukować do konsystencji sosu. Roladkę ułożyć na talerzu ze wszystkimi dodatkami w fantazyjny sposób i udekorować świeżymi ziołami.
Marek Furczyk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *