Składniki:
- Sałata zielona, czerwona – 200g
- Rzodkiewka – 50g
- Mandarynki – 150g
- Szynka parmeńska – 100g
- Jogurt naturalny – 150g
- Czosnek – 1 ząbek
- Sól, pieprz
- Bazylia do dekoracji
- Pomidory cocktailowe – 5 szt.
- Żurawina – 50g
- Jabłko – 100g
- Pomidory – 150g
- Sos do sałaty: oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, żurawina
- Parmezan – 150g
Sposób przyrządzenia:
Sałatę opłukać, postrzępić palcami, dodać jabłka, rzodkiewkę.
Z sałaty, pomidora, rzodkiewki, jabłka przygotować sałatkę. Z parmezanu przygotować koszyczek. Z jogurtu, czosnku, soli, pieprzu i cukru przygotować sos. Pierś z kurczaka upiec.
WykończenieDo koszyczka z parmezanu nałożyć przygotowaną sałatkę, polać sosem z oliwy, octu balsamicznego i żurawiny. Pokrojoną pierś z kurczaka i szynkę parmeńską ułożyć w koszyczku, udekorować pomidorami cocktailowymi i listkami świeżej bazylii. Na koniec polać sosem jogurtowo-czosnkowym.
Marcin Walasek
1 comment for “Sałatka z kurczaka”