Składniki:
- 60 dag filetów z dorsza,
- 1 pęczek dymki,
- 3 żółtka,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 6 młodych liści szczawiu,
- 2 łyżki rzeżuchy,
- 2 pęczki natki pietruszki,
- 10 dag masła,
- przyprawa wegeta,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 3 łyżki octu estragonowego,
- 150 ml śmietany kremówki,
- sól,
- świeżo zmielony biały pieprz i sok z cytryny.
Sposób przyrządzenia:
Filety opłukać, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na trzech łyżkach oliwy. Przełożyć do brytfanki. Wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C. Białe części dymki obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oliwy, zalać octem, 1/4 szklanki wody, dodać wegetę. Zagotować, przyprawić pieprzem, odstawić. Żóltka ubijać z wywarem z dymki na parze, aż powstanie gęsty krem. Przestudzić, stale mieszając dodawać stopione i przestudzone masło. Zieleninę umyć, drobno posiekać lub zmiksować. Połączyć z sosem i śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem. Rybę podawać z pieczonymi ziemniakami, udekorowanymi cytryną i ziołami. Osobno podać sos.