Składniki:
- 100g masła,
- 125g cukru,
- 1 jajko,
- 200g mąki,
- 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2-4 duże łyżki mleka.
Masa jabłkowa:
- 1kg jabłek,
- 3/4l soku jabłkowego,
- 2 budynie waniliowe,
- 200g cukru,
- 1 cukier waniliowy.
Sposób przyrządzenia:
Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do tortownicy o średnicy 28 cm. Budyń ugotować w soku jabłkowym, dodać cukier, cukier waniliowy i starte jabłka. Wszystko razem zagotować na małym ogniu, pozostawić do ostygnięcia. Ostudzoną masę wlać na surowe ciasto i wstawić do piekarnika, piec 1 godzinę w temp.180 C. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia. Na zimne ciasto położyć 500g ubitej na sztywno śmietany i posypać cynamonem. Wszystko zrobione wstawić na 5 godzin do lodówki. Rada: ciasto można upiec dzień wcześniej , ale bitą śmietanę przygotuj bezpośrednio przed podaniem.