Składniki:
- 4 piersi kaczki
- 4 papryczki chili
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 10 ząbków czosnku
- ½ l mleczka kokosowego
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- 2 łyżeczki posiekanego galangalu
- 6 zalotek
- 3-4 liście limetki
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- Sól
Sposób wykonania:
- Czosnek zmiksować razem z imbirem i galangalem po czym dodać 4 łyżki mleczka kokosowego i ponownie zmiksować.
Następnie pozostałe mleczko doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut, wówczas dodać wcześniej przygotowana pastę z przyprawy, liście limetki, posiekane szalotki, piersi pokrojone na plastry, trawę cytrynową przekrojoną na pół oraz szczyptę soli.
Całość zagotować i trzymać na małym ogniu około 40 minut.
Potrawa musi dobrze zgęstnieć. Na koniec jeśli to konieczne doprawić jeszcze solą.