Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Curry z piersi kaczki

 

Składniki:

  • 4 piersi kaczki
  • 4 papryczki chili
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 10 ząbków czosnku
  • ½ l mleczka kokosowego
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 2 łyżeczki posiekanego galangalu
  • 6 zalotek
  • 3-4 liście limetki
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • Sól

 

Sposób wykonania:

  1. Czosnek zmiksować razem z imbirem i galangalem po czym dodać 4 łyżki mleczka kokosowego i ponownie zmiksować.
    Następnie pozostałe mleczko doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut, wówczas dodać wcześniej przygotowana pastę z przyprawy, liście limetki, posiekane szalotki, piersi pokrojone na plastry, trawę cytrynową przekrojoną na pół oraz szczyptę soli.
    Całość zagotować i trzymać na małym ogniu około 40 minut.
    Potrawa musi dobrze zgęstnieć. Na koniec jeśli to konieczne doprawić jeszcze solą.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *