Składniki:
• 1 kg cebuli
• łyżeczka mielonej kolendry
• ½ łyżeczki świeżego posiekanego imbiru
• łyżka posiekanego zielonego tymianku
• szczypta szafranu
• łyżka wrzątku
• 2 łyżki miodu
• 3 łyżki oliwy
• 2 łyżki octu winnego
• 3 łyżki białego wytrawnego wina
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać miód, imbir, kolendre oraz tymianek i przez chwilę jeszcze smażyć po czym skropić całość winem i trzymać na ogniu pod przykryciem ok. 50 min co jakiś czas mieszając.
Następnie szafran zalać wrzątkiem i dodać do cebuli, pozostawić na ogniu kilka minut bez przykrycia, odparować.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania Wszelakie" przez Kamila