Składniki:
• główka kapusty włoskiej
• 2 łyżki nasion pinii
Sos:
• 4 łyżki oliwy
• 2 łyżki soku z cytryny
• łyżka miodu
• łyżeczka maku
• ćwierć łyżeczki pieprzu
• ½ łyżeczki nasion selera
• ćwierć łyżeczki soli selerowej
• sól
Sposób wykonania:
Kapustę poszatkować i wrzucić na 2 min na osolony wrzątek po czym odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić aby obeschła.
W między czasie mak utrzeć razem z miodem, nasionami selera, pieprzem solą oraz sokiem z cytryny po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo oliwę.
Następnie kapustę wymieszać z nasionami pinii i polać sosem, wymieszać i wstawić pod przykryciem do lodówki na 2-3 godz.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania Wszelakie" przez Kasia Dybich