Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kapusta z nutą imbiru

Składniki:
• główka czerwonej kapusty
• pęczek cebulki dymki
• 2-3 ząbki czosnku
• kawałek świeżego imbiru
• 2 łyżki rodzynek
• 2 łyżki miodu
• ½ łyżeczki pieprzu
• sól
• ¾ szkl. czerwonego wytrawnego wina
• 3-4 łyżki oliwy

Sposób wykonania :
Na rozgrzany olej wrzucić czosnek utarty z solą, przesmażyć i wrzucić posiekaną dymkę, pieprz oraz drobno posiekany imbir, trzymać przez chwilę na ogniu, wówczas dodać poszatkowaną kapustę, wymieszać.
W między czasie rodzynki sparzyć wrzątkiem po czym wymieszać z winem oraz miodem i wlać do kapusty.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Pozostawić na ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godz. co jakiś czas mieszając.

Przepis został nadesłany na konkurs "Dania Wszelakie" przez Halina Duda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *