Składniki:
• główka czerwonej kapusty
• pęczek cebulki dymki
• 2-3 ząbki czosnku
• kawałek świeżego imbiru
• 2 łyżki rodzynek
• 2 łyżki miodu
• ½ łyżeczki pieprzu
• sól
• ¾ szkl. czerwonego wytrawnego wina
• 3-4 łyżki oliwy
Sposób wykonania :
Na rozgrzany olej wrzucić czosnek utarty z solą, przesmażyć i wrzucić posiekaną dymkę, pieprz oraz drobno posiekany imbir, trzymać przez chwilę na ogniu, wówczas dodać poszatkowaną kapustę, wymieszać.
W między czasie rodzynki sparzyć wrzątkiem po czym wymieszać z winem oraz miodem i wlać do kapusty.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Pozostawić na ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godz. co jakiś czas mieszając.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania Wszelakie" przez Halina Duda