Składniki:
• 4 garście ryżu
• 4 pomidory
• 1 kg mięsa mielonego
• 2 cebule
• 1 ząbek czosnku
• 3 jajka
• sok z połowy cytryny
• gałka muszkatołowa
• ser żółty
• pieprz
• sól
Sposób wykonania:
Cebulę posiekać i wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem, wówczas dodać przyprawy, rozgnieciony czosnek oraz mięso mielone.
Całość dokładnie wymieszać i usmażyć.
W między czasie sparzyć wrzątkiem pomidory, obrać ze skórki i pokroić na plastry.
Następnie jajka ubić po czym dodać sól, pieprz, sok z cytryny oraz gałkę muszkatołową.
Całość dokładnie wymieszać.
Ugotować ryż, wówczas przełożyć połowę ryżu do naczynia żaroodpornego wysmarowanego margaryną.
Na ryżu rozłożyć połowę podsmażonego mięsa mielonego a na mielonym ułożyć plastry pomidorów.
Ponownie rozłożyć ryż i mielone.
Całość zalać jajkiem i posypać startym żółtym serem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać ok. 15 min.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Krystyna