Składniki:
• 1 sprawiony mały bażant
• 25 dag białych winogron
• sól
• pieprz
• 4 ziarna jałowca
• 1 pęczek włoszczyzny
• 3 dag masła
• 1 szkl. białego wina
Sposób wykonania:
Bażanta oprószyć solą, pieprzem oraz zmiażdżonym jałowcem.
Obrać jarzyny i drobno pokroić, włożyć do wnętrza ptaka i obsmażyć go ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Następnie wlać wino i wstawić do rozgrzanego piekarnika pod przykryciem na ok. 25 min.
W trakcie pieczenia polewać ptaka tłuszczem.
Po tym czasie odkryć pokrywkę i piec kolejne 25 min.
Gotowego bażanta wyjąć a do sosu dodać winogrona przekrojone na połówki, przez kilka minut dusić na dużym ogniu.
Bażanta podzielić na porcję i polać sosem z winogronami.
Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Marlena