Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowe sznycle z tuńczykiem

Składniki:
• 4 wieprzowe sznycle
• 200 ml gęstej śmietany
• 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
• 4 filety z sardeli
• 1 łyżka mąki
• 1 łyżka suszonego oregano
• ½ szkl. białego wina
• 2 łyżki octu
• sól
• pieprz

Sposób wykonania:
Sznycle lekko zbić tłuczkiem i oprószyć solą, pieprzem oraz mąką po czym usmażyć na rozgrzanym oleju.
Następnie mięso wyjąć z patelni, zlać tłuszcz a wrzucić seradele oraz tuńczyk rozgniecione widelcem, wino, śmietanę, sok z cytryny, oregano oraz ocet.
Całość wmieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem i przez chwilę gotować po czym zmiksować.
Powstałym sosem polać sznycle.
Przed podaniem udekorować plasterkami cytryny oraz natką pietruszki.

Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Marlena

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *