Składniki:
• 4 wieprzowe sznycle
• 200 ml gęstej śmietany
• 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
• 4 filety z sardeli
• 1 łyżka mąki
• 1 łyżka suszonego oregano
• ½ szkl. białego wina
• 2 łyżki octu
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
Sznycle lekko zbić tłuczkiem i oprószyć solą, pieprzem oraz mąką po czym usmażyć na rozgrzanym oleju.
Następnie mięso wyjąć z patelni, zlać tłuszcz a wrzucić seradele oraz tuńczyk rozgniecione widelcem, wino, śmietanę, sok z cytryny, oregano oraz ocet.
Całość wmieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem i przez chwilę gotować po czym zmiksować.
Powstałym sosem polać sznycle.
Przed podaniem udekorować plasterkami cytryny oraz natką pietruszki.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Marlena