Składniki:
- bażant
- 10 dag słoniny
- 1 ½ łyżki masła
- 1 szkl. galaretki porzeczkowej
- 1 łyżka musztardy
- ½ szkl. białego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
- sok z 1 cytryny
Sposób wykonania:
- Bażanta oprószyć solą oraz pieprzem po czym owinąć plasterkami słoniny i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie wyjąć ptaka z lodówki a plasterki słoniny pokroić w słupki i naszpikować nimi bażanta.
Przełożyć go do brytfanny wysmarowanej masłem, wstawić do piekarnika i zarumienić, wówczas obłożyć go pozostałymi plasterkami słoniny i dopiec.
W trakcie pieczenia skrapiać wodą.
W między czasie galaretkę porzeczkowa wymieszać z czerwonym winem i musztardą po czym ją rozgrzać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Miękkiego bażanta wyjąć, pokroić w plastry i polać porzeczkowym sosem.Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Karolina P