Składniki:
- 60 dag piersi z kurczaka
- 20 dag marchewki
- 2 gruszki
- 2 jabłka
- papryczka czuszka
- 3 łyżki oleju
- 100 ml białego wina
- 1 szkl. śmietany 36%
- szczypta cynamonu
- curry
- imbir
- sól
- biały pieprz
Sposób wykonania:
- Piersi kurczaka natrzeć imbirem, solą oraz pieprzem po czym pokroić w kostkę i obsmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas oprószyć go curry i zalać winem.
Całość wymieszać i trzymać na ogniu ok. 10 min.
W między czasie obrane gruszki i jabłka pokroić w cząstki a marchewkę w plasterki, wrzucić wszystko do kurczaka.
Wlać jeszcze śmietanę i dusić jeszcze ok. 15 min co jakiś czas mieszając.
Na koniec doprawić do smaku imbirem, cynamonem, solą oraz pieprzem.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Jola J