Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wielowarstwowa zapiekanka

Składniki:

  • 30 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 3 bakłażany
  • 7 pomidorów
  • 3 cebule
  • jajko
  • 10 dag mozzarelli
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • bazylia

Sposób wykonania:

  1. Do mięsa wbić jajko i dodać 2 łyżki bułki tartej.
    Całość dokładnie wyrobić i doprawić solą oraz pieprzem.
    Następnie bakłażany pokroić na cienkie plastry, które obsmażyć na rozgrzanej oliwę.
    W między czasie pokroić pomidory w plasterki.
    Następnie ułożyć bakłażany w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, na nich rozłożyć warstwę mięsa, którą przykryć pomidorami oraz cebulą pokrojoną na talarki.
    Całość posypać rozgniecionym czosnkiem, tymiankiem, bazylia, solą oraz pieprzem.
    Układać w taki sposób kolejne warstwy do skończenia składników, wówczas przykryć zapiekankę plastrami mozzarelli.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 30 min.
    Przed podaniem udekorować ziołami.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Tadeusza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *