Składniki:
- 30 dag mielonego mięsa drobiowego
- 3 bakłażany
- 7 pomidorów
- 3 cebule
- jajko
- 10 dag mozzarelli
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- tymianek
- bazylia
Sposób wykonania:
- Do mięsa wbić jajko i dodać 2 łyżki bułki tartej.
Całość dokładnie wyrobić i doprawić solą oraz pieprzem.
Następnie bakłażany pokroić na cienkie plastry, które obsmażyć na rozgrzanej oliwę.
W między czasie pokroić pomidory w plasterki.
Następnie ułożyć bakłażany w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, na nich rozłożyć warstwę mięsa, którą przykryć pomidorami oraz cebulą pokrojoną na talarki.
Całość posypać rozgniecionym czosnkiem, tymiankiem, bazylia, solą oraz pieprzem.
Układać w taki sposób kolejne warstwy do skończenia składników, wówczas przykryć zapiekankę plastrami mozzarelli.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 30 min.
Przed podaniem udekorować ziołami.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Tadeusza